UETDS-Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetleme Sistemi

UETDS
3 min readFeb 5, 2024
UETDS Nedir?

UETDS Nedir?

UETDS Sistemi, UetdsBildirim.com, ulaştırma sektöründeki gerçek ve tüzel kişilerin faaliyet verilerini saklayan, Bakanlık tarafından belirlenen bilgileri tutan ve kamu kurumlarıyla paylaşım yapabilen bir sistemdir. A1, A2, B2, D2 veya K1, K3, C2, C3 yetki belgesi sahipleri, Ulaştırma Bakanlığı’na hızlı ve ücretsiz bir şekilde veri iletebilir.

UETDS Ne Zaman Başlayacak?

UETDS ne zaman başlayacak?, U-ETDS’nin yük bildirim zorunluluğu 1 Ocak 2024'te başlar. Sistem, 2019'dan beri aktiftir.

UETDS Ertelendi mi?

UETDS ertelendi mi? UETDS, Ocak 2024'te karayolu taşımacılığındaki eşya/tehlikeli madde yük bildirimleri için başlamıştır. Tehlikeli madde ve normal yük taşıyan firmalar, bu tarihten itibaren UETDS bildirimleri yapmalıdır. Yolcu taşımacılığı için UETDS’ye bilgi gönderme zorunluluğu ise 30.06.2019 tarihinde başlamıştır. Başlangıçta 1.1.2023'e planlanan UETDS sistemine veri girişi zorunluluğu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ertelenmiştir.

UETDS Cezası Nedir?

UETDS cezası nedir? U-ETDS Yük Bildirimi ihmal edilirse cezai yaptırım uygulanır. Yanlış veya eksik bildirimde 5, hiç bildirimde ise 10 uyarı puanı verilir. Yetki belgesi vize tarihinde uyarı puanlarına bakılarak kontrol edilir. Uyarı puanları sıfırlanmadan vize verilmez. Düzenli bildirim yapanların her 3 ayda bir 20 uyarı puanı silinir.

UETDS’nin Faydaları Nelerdir?

U-ETDS sistemi, taşımacılık sektörüne çeşitli avantajlar sunarak:
1. Korsan ve usulsüz taşımacılığı engeller, sektöre girişleri düzenler.
2. Taşınan yolcuların sayıları, seyahat detayları, bagaj bilgileri ve tarifeleri kaydedilir.
3. Asayiş amacıyla güvenlik birimleriyle bilgi paylaşımı yapar, şehirlerarası trafik yoğunluğunu yönetir.
4. Taşımacılık faaliyetlerinin mali analizi ve vergilendirme için ilgili birimlerle bilgi paylaşımı sağlar.
5. Taşımacılık sektöründe çalışanların mali ve sosyal haklarını takip eder.
6. Tarifeli ve tarifesiz yolcu takibini elektronik ortamda gerçekleştirir.

U-ETDS sistemi, ticari taşımacılıkta elektronik takip sağlayarak korsan taşımacılığın önüne geçer, vergi kaçakçılığını engeller ve güvenli seyahat imkanı sunar. Her sefer kayıt altına alındığından şoförlerin çalışma süreleri düzenlenir. Sistemin temel hedefleri arasında teknik takip, güvenlik, yük miktarlarının belirlenmesi, temel yolcu bilgilerinin kaydedilmesi ve uygun yetki belgesi olmayan taşımalara engel olunması yer almaktadır.

Eşya Taşımacılığı İçin UETDS?

U-ETDS, K1, K3, C2, C3 belge sahiplerinin yurtiçi ve yurtdışında tarifesiz taşımacılık faaliyetlerini kapsayan bir sistemdir. Belge sahipleri, U-ETDS Sistemine taşıma bilgilerini bildirmelidir.

Gönderici bilgileri arasında vergi kimlik numarası (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), uyruğu (Türk vatandaşı değilse), pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası, ad, soyad/unvan, ve adres bulunmaktadır.

Alıcı bilgileri ise vergi kimlik numarası (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), uyruğu (Türk vatandaşı değilse), pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası, ad, soyad/unvan, ve adres içerir.

Yük bilgileri arasında taşıma tarihi, plaka, taşınan eşyanın cinsi ve ağırlığı yer alır.

Nakliyat Ambarları İçin UETDS?

Nakliyat ambarları için UETDS, KTK ve KTY çerçevesinde N1 ve N2 yetki belgesi düzenlenen firmaların nakliyat ambarı işletmeciliği faaliyetinde kullanılır. Bu faaliyetlerde gönderici bilgileri arasında vergi kimlik numarası (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), uyruğu (Türk vatandaşı değilse), pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası, adı soyadı/unvan ve adres bulunur.

Alıcı bilgileri içerisinde vergi kimlik numarası (gerçek kişilerde T.C. kimlik numarası), uyruğu (Türk vatandaşı değilse), pasaport numarası veya yabancı kimlik numarası, adı soyadı/unvan ve adres yer alır. İrsaliye ve fatura/e-fatura bilgileri arasında taşıma irsaliye numarası, irsaliye taşıma tarihi, taşıma tarihi ve plaka bilgileri bulunmaktadır.

Diğer yük bilgileri ise taşınan eşyanın cinsi ve ağırlığıdır. Eşyanın kabul edildiği saatten en geç 6 saat sonra bu bilgilerin Bakanlığın UETDS sistemine iletilmesi gerekmektedir.

Kaynak Bilgi: https://uetdsbildirim.com/
Kaynak Bilgi:
https://uetdsbildirim.com/uetds-nedir/

--

--