Нульові знання вже тут !

ChichuhaDAO
4 min readFeb 20, 2023

--

Розподіл права власності на дані

Десять років тому важко було уявити, наскільки ми будемо зараз покладатися на Інтернет. Однак сьогодні більшість нашої економічної та соціальної діяльності відбувається в Інтернеті. Переваги цієї зміни особливо очевидні в умовах пандемії COVID-19. Підприємства, які ніколи раніше не покладалися на Інтернет, використовують його для охоплення нових клієнтів. Сім’ї використовують його, щоб залишатися на зв’язку, перебуваючи на фізичній дистанції під час святкового сезону.

Наслідком нашого життя в Інтернеті є експоненціально зростаючий обсяг даних, які ми створюємо

Це стало основним стимулом для кращих продуктів і кращих послуг. Але потужність, якою володіють ці алгоритми (та їхні власники), надаючи нам новини, які ми читаємо, шоу, які ми дивимося, і соціальні зв’язки, які ми встановлюємо, неможливо переоцінити. Цей набір даних, створених нашою онлайн-взаємодією, призвів до створення нової економіки, яка визначається тим, хто має доступ до цих даних, а хто ні.

Ця нематеріальна економіка даних є величезною — більшою за будь-який товар, включаючи нафту . І так само, як нафта на початку 20 століття, дані дедалі більше централізувалися в руках кількох компаній. Ці монополії на дані не лише становлять загрозу конфіденційності даних і цензурі. Монополії шкідливі для економіки. Вони заохочують пошук ренти, пригнічують зростання, пригнічують інновації та шкодять добробуту споживачів.

І все ж компанії Web 2.0, які можна вважати монополістами даних, не можуть забезпечити персоналізований веб-досвід

Незважаючи на всі можливості алгоритмів, які їх використовують, сучасні веб-програми персоналізовані для нас самих, а не для нас як унікальних особистостей. YouTube насправді не знає, що вам подобається, а лише те, що ви натискаєте. Результати можуть бути неприємними, навіть комічними.

Випадково клацніть один раз на рекламу матраца в Instagram, і Facebook місяцями вважатиме, що вам потрібен новий матрац

І що ще гірше, це відбувається без нашого дозволу та поза нашим контролем. Таким чином, потенціал Інтернету щодо забезпечення споживачів гіперперсоналізованим і повноцінним цифровим досвідом ще далекий від реалізації.

Сучасний стан Інтернету — це кілька монополій, які збирають величезні обсяги даних, але не можуть забезпечити персоналізований досвід користувача. Але як ми можемо сподіватися на це виправлення, не будучи ще більш ліберальними з даними, якими ми ділимося? Хороша новина полягає в тому, що існує рішення, яке дійсно дозволяє нам досягти як більш приватного, так і більш персоналізованого веб-досвіду: підтвердження з нульовими знаннями .

Еволюція конфіденційності — нуль знань

Доказ з нульовим знанням — це криптографічний протокол, у якому одна сторона (доказник) доводить іншій стороні (верифікатор), що щось правдиве, не розкриваючи, чому це правда

Наприклад, ви можете довести комусь, що маєте імунітет до COVID, не повідомляючи, який у вас імунітет (антитіла через хворобу чи вакцину) або коли у вас став імунітет. Базова криптографія гарантує, що ані верифікатор, ані будь-яка сторона, яка спостерігає за транзакцією, не дізнаються взагалі жодної інформації про те, чому твердження правдиве. Проте ті самі сторони можна переконати, навіть якщо вони не довіряють тому, хто доводить заяву.

Це звучить як магія, але все це просто математика

Фактично, це та сама математика, яка лежить в основі алгоритмів шифрування, на які ми щодня покладаємося в електронній комерції. Але як нульове знання вирішує нашу оригінальну загальносуспільну проблему?

Виявляється, довести правдивість чогось без розкриття самої інформації може бути потужним примітивом. Нульові знання дозволяють нам використовувати Інтернет ефективніше, ніж ми це робимо сьогодні, не залишаючи всюди доступних слідів наших даних. Думайте про кожного з нас як про перевіряльника, а про будь-яку службу в Інтернеті як про верифікатор:

Ми могли б увійти у Facebook, підтвердивши, ким ми є, без необхідності повідомляти свою електронну адресу, пароль, місцезнаходження, день народження, дівоче прізвище матері чи улюблену начинку для піци

Ми могли б довести, що наша кредитна оцінка дає нам право на позику, без необхідності ініціювати серйозне розслідування, яке б зашкодило нашій кредитній оцінці.

Ми могли б подати страхові претензії, які можна переглянути, перевірити та схвалити без необхідності розголошувати решту нашої страхової особи, що створює неетичні причини для відмови у претензіях.

Ми могли б підтвердити відповідні факти про себе та свою особу будь-якій програмі, не побоюючись, що ця інформація може бути втрачена, викрадена чи зловживана. Зокрема, цей варіант використання стає дедалі актуальнішим, оскільки ми очікуємо, що в майбутньому велика частина наших біологічних даних/генетичної інформації буде використовуватися для надання персоналізованої медичної допомоги та послуг.

Отже, якщо докази нульового знання настільки потужні, чому вони вже не використовуються для цих програм?

З моменту винаходу комп’ютера минули десятиліття, щоб його мініатюризувати в ПК. Подібним чином докази з нульовим знанням лише нещодавно стали практичними. Витрати на їх створення все ще дорогі порівняно з традиційним способом роботи. І реальність така, що дуже мало людей погодяться на повільнішу, менш ефективну систему; навіть такий, який зберігає їх конфіденційність і дає їм більше контролю над тим, як їхні дані надаються.

Проте за останнє десятиліття в цій галузі відбувся значний прогрес. У 2019 році ми заснували Aleo , щоб прискорити інтеграцію нульових знань в Інтернет майбутнього. Спеціальне рішення Aleo з нульовими знаннями, відоме як Zexe, гарантує, що нам не потрібно приймати компроміс продуктивності.

Дивлячись вперед на нульові знання

Використовуючи криптографію з нульовим знанням, ми можемо насолоджуватися перевагами глобального підключення до Інтернету, не сплачуючи невидимих ​​витрат на нашу конфіденційність. Нам не потрібно скидати все і будувати з нуля. Навпаки, ми можемо створювати нові програми та нові способи взаємодії з ними.

Використовуючи криптографію нульових знань , такі компанії, як Aleo , можуть допомогти повернути владу в руки користувачів замість корпоративних інтересів, які нею керують. Це більше, ніж «володіння вашими даними»: це відновлення та переосмислення вашої цифрової ідентичності, щоб ви, і тільки ви, вибирали, чим і з ким хочете поділитися для більш приватного, персоналізованого та корисного онлайн-переживання.

Посилання на проект :

Website https://www.aleo.org/

Twitter https://twitter.com/AleoHQ

Discord https://discord.gg/aleohq

Github https://github.com/AleoHQ

Blog https://www.aleo.org/blog

--

--