Etiskt förkastligt

Peter Dolving
4 min readMay 28, 2018

--

Sebastian Porsdam Mann, forskare i Bio-etik vid Harvard konstaterar i 5 punkter i en artikel hur de nuvarande restriktionerna kring Cannabis är helt ute och cyklar.

Bioetikerns argumentation är klar och tydlig;

1. Beslutet att göra Cannabis olagligt har aldrig varit vetenskapligt grundat.

1961, pressade USA FN till att förkasta Cannabis — det var grundat i ett politiskt försök att kontrollera vissa etniska grupper i samhället. Om detta kan man läsa i

Drugged: The Science and Culture Behind Psychotropic Drugs av Richard K. Miller, och boken Chasing the Scream av journalisten Johann Hari.

Skandinaviska länder gick med på FNs recommendation Single Convention on Narcotic Drugs.

2. Cannabis är dokumenterat säkrare än de flesta andra tillåtna mediciner samt alkohol, och tobak.

Den som parallell-läser dokumentationen om skador som resultat av Cannabis, och jämfört med skador som resultat av lagliga ”droger” finner en glasklar dubbel-standard, hävdar Sebastian Porsdam Mann.

Som exempel lägger han bla annat fram sk NSAID (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drug), som idag är den mest vanliga medicinering för smärta, och febertillstånd, bla. hos Giktpatienter.

Exempel på NSAID-preparat är Ibuprofen, eller Acetylsalicylsyra — de verksamma beståndsdelarna i läkemedel som Ipren, Treo, Aspirin etc. I USA resulterar NSAID-preparat varje år tusentals dödsfall 1, 2 och 3.

Till dags dato, har Cannabis inte förorsakat ett enda dokumeterat dödsfall, och är statistiskt sett långt säkrare både alkohol eller tobak. Vilket vem som helst som läser engelska kan söka reda på i databasen Pubmed.

Vi tillåter, och uppmuntrar idag — en mängd fritidsaktiviteter som ridning, boxning, eller att äta snabb-mat, som är dokumenterar långt mycket farligare än Cannabis.” — tillägger Sebastian Porsdam Mann.

3. Människan har själv rätten att bestämma.

Det uppstår en rad filosofiska problem i förbudet av Cannabis, i att man generellt som resultat av propaganda, tror att plantan är farligare än den är.

De flesta människor menar generellt att den enskilda individen själv har rätt att bestämma över sin egen hälsa, samt hur, och vad man gör på sin egen fritid. Det torde sig konsekvent även gälla för rekreations-bruk av Cannabis.

Forskaren hänvisar till boken Drugs and Rights av professor i filosofi, Douglas Husak, (Cambridge University Press).

4. Patienter vet bäst själv vad som fungerar och vad som inte fungerar.

När det specifikt handlar om medicinsk Cannabis, är det i sista änden patienten själv som vet bäst, om en medicin får dem att må bättre eller sämre. Det kan ingen betvivla, inklusive patientens läkare

Att neka patienter med cancer, eller andra svåra smärt eller sjukdomsyttringar, rätten till Cannabis — är fullkomligt amoraliskt -eftersom man saknar dokumenterad grund i sak och påstående — speciellt om patienterna uttrycker en särskild önskan att prova om medicinsk Cannabis lindrar deras problematik.

5. Idag erbjuds en bred mängd av mediciner inom dagens vård och läkemedels-system, där man egentligen inte vet hur medicinerna fungerar.

Det främsta exemplet är Alvedon, samt en mängd SRNI & SSRI-preparat. Det är naturligtvis så att mer forskning, generellt, alltid är bra — och ger oss bättre kunskaper. Dock har vi i Skandinavien en lång gedigen tradition att godkänna, och skriva ut mediciner som man — å ena sidan inte riktigt vet hur den fungerar, och å andra sidan utvecklat för något helt annat, än man sedan kommit att använda medicinen till. Viagra är ett bra exempel.

Det här sker som konsekvens av grundläggande behov — eftersom det saknas forskning inom de flesta typer av medicinska preparat, och man inom vården hänvisas till att ”Det som fungerar fungerar.” — så att säga. Läkare, kliniker, sjuksköterskor, etc. vet detta.

”Så det vore rimligt att man, precis när man skriver ut psykofarmaka för smärt-tillstånd, även kan skriva ut Cannabis.”

Självfallet skall man stödja och uppmuntra mer forskning.

Oavsett om det är Cannabis eller annan medicin, för att lära oss mer om konsekvensföljder, orsak och verkan.

Detta är en översättning av artikeln: http://videnskab.dk/krop-sundhed/dansk-forsker-etisk-forkasteligt-at-cannabis-er-ulovlig

Peter Dolving 2017 05 11

--

--