3. Nesil Devrim: Nesnelerin İnterneti

Gizem Erdem Yanılmaz
2 min readMay 26, 2017

--

Nesnelerin akıllı hale gelmesi, cihazların internet üzerinden birbirleriyle iletişim kurabilmesini ve veri alışverişi yapabilmesini sağladı. Bu teknolojik gelişmelerle ‘Nesnelerin İnterneti’ kavramı gündemimize oturdu.

Son yıllarda dünya üzerinde en çok kullanılan kelimelerden biri ‘Nesnelerin İnterneti’ olmuş. Aslında her gün iç içe olduğumuz fakat şu an hayatımızdaki varlığını tam olarak konumlandıramadığımız bir kavram: Nesnelerin İnterneti. Günlük yaşamımızda en sık olarak ATM’ler, POS cihazları, akıllı trafik uygulamaları, akıllı saatler olarak karşımıza çıkıyor.

Peki şu sıralar işletmelerde ve şirketlerde nasıl yer alıyor?

Kurumsal firmaların ve endüstrilerin birçoğu bu akıma ayak uydurmaya çalışıyor, şirket içi düzenlemelere gidiyor. Aslında bu akımın meyvelerinden faydalanmaya başladılar diyebiliriz. Endüstrilerdeki ekipman, üretim hattı takibinden, yönetiminden tutun da süpermarket zincirlerinin stok optimizasyonuna kadar geniş bir skalada faydalar sağlıyor. Örneğin; bir endüstride üretim sürecini takip ederek ve hassasiyeti arttırarak maliyeti düşürmeye yardımcı olabiliyor. Bu nedenle nesnelerin internetine olan ilgi ve talep gün geçtikçe artıyor.

Bu akımın en ilgi çekici taraflarından biri de tarım, enerji gibi en geleneksel sektörleri bile dijitalleştirebiliyor olmasıdır. Özellikle yakın zamanda bu akımın enerji sektöründeki uygulamaları, dünyada ve ülkemizde çok fazla talep görmeye başladı. Enerji ihtiyacını düşürmesi, enerji kullanım alışkanlıklarını değiştirmesi ve enerji tasarrufuna yönlendirmesi, önceden bütçeleme imkanı sunması gibi şirketlerin enerji yönetimi alanındaki en önemli sorunlarına çözüm sağlayabiliyor.

Nesnelerin interneti kavramı interneti ve işletmeleri evrimleştiriyor, işletmelerin iş yapış şekillerine yeni bir bakış açısı getiriyor.

Nesnelerin interneti gelecek için akıl almaz şeyleri gündeme taşıyor!

Gün geçtikçe internete bağlı cihazların sayısı artıyor. Bir araştırmaya göre; 2020 yılında internete bağlı cihazların sayısının, insan nüfusundan daha fazla olacağı öngörüler arasında. Önümüzdeki yıllarda önemli değişimler yaşanacak. Cihazlar bir algıya sahip olacak ve sadece kendi aralarında değil, belki doğayla, insanla, farklı sistemlerle konuşabilir hale gelecek.

En basit senaryoyla başlayalım:

Kendini yönetebilen nesnelerle insan gücüne olan ihtiyaç tamamen sona erecek. Böylece üretkenlik ve verim artacak. Hatta verimlilik kavramı farklı bir boyut kazanacak. Tüketim alışkanlıkları değişecek. Yaşanacak bu gelişmeler bizim hayat kalitemizi iyileştirecek.

Bu gelişmeler işletmelerin iş yapış şekillerini de değiştirecek ve iş süreçlerinde köklü bir değişim yaşanacak. Dijital dönüşüme tam olarak ayak uyduramamış birçok şirket yara alacak. Hatta yenilikçi şirketler hızla ileriye giderken, yenilikçi olmayanların batışı hızlanacak. Aslında işletmeler için yeni bir devrim yaşanacak diyebiliriz.

Teknolojik gelişmelerin dünyanın seyrini değiştirdiğini varsayarsak siz bu devrime ne kadar hazırsınız?

--

--

Gizem Erdem Yanılmaz

Product Marketing Manager at Twiser I Startup Marketing I SaaS I Tech Marketing