Іспанська геральдика президента Кучми

За три десятиліття двосторонніх відносин, обидві країни пізнали єдиний державний візит — Президента України Л.Кучми до Іспанії. Відразу після визнання української незалежності, в 1992 році, королівське запрошення нанести візит надійшло Леоніду Макаровичу Кравчуку, але першим піренейську державу відвідав вже Леонід Данилович — восени 1996 року.

Дипломатичний протокол СРСР не відрізняв «державний» рівень візиту від «офіційного» (проявом вищої урочистості був пункт програми покладання вінків до мавзолею Леніна), але на капіталістичному заході одним з прикладів відмінностей між цими рівнями можемо назвати проведення гала-вечері, яку приймаючий глава держави влаштовує на честь гостя, якщо візит «державний». Така нагода, зазвичай, супроводжується взаємним обміном вищих державних нагород.

Слід пригадати, що в українській нагородній системі до 1995 року була лише «Почесна відзнака Президента України», але передбачливий Леонід Данилович, напередодні 4-ї річниці Незалежності, засновує «Орден князя Ярослава Мудрого», який на той час стає найвищою державною нагородою.

Ступінь І цього ордену, у випадку нагородження іноземців, акурат була призначена для глав суверенних держав. Але того, 1995 року, затвердили лише дизайн знаку V ступеня. Цікаво, що офіційний опис всіх ступенів ордену був затверджений через два роки після того, як президент Кучма привіз до Мадриду одні з перших комплектів атрибутів цієї нагороди, виготовлених із позолоченого срібла. Вони складаються з орденського ланцюга для носіння на плечах та двох окремих зірок; одну — на ліву сторону грудей, а іншу — на низ стрічки, яка одягається через праве плече.

А нагороджено було не лише короля Хуана-Карлоса де Борбон, але й королеву Софію Грецьку-Ганноверську. Надалі дружин глав держав, у тому числі королів, українська сторона, як правило, не відзначала.

Іспанці ж нагородили Леоніда Даниловича орденським ланцюгом «Ордену За цивільні заслуги» (умовна І ступінь цієї високої державної нагороди), а Людмилу Миколаївну «пов’язкою дами» даного ордену (умовна ІІ ступінь у жіночій версії, яку згодом скасували, залишивши «чоловічі» великі хрести). Принаймні, плечі Першої леді України могли бути більш розслабленими, ніж у королеви Софії…

Зображання надане Посольством України в Іспанії

Привертає увагу й те, що, судячи з нагородних декретів, на той час за офіційну назву держави іспанці вживали «Республіка Україна», але забавнішим є інше. У зв’язку з цим нагородженням Кучми в геральдиці з’явився його особовий герб, адже отриманий ступінь передбачає особливе шанування з титулом «Екселенція».

Wikimedia / Heralder, elements by Sodacan

З поганих новин для нагороджуваних такого рівня — після їх смерті родина має повернути ланцюг (який всього лише з жовтого металу) до Міністерства закордонних справ Іспанії.

Та це не всі нагородні цікавинки. Під час згаданого державного візиту, іспанська сторона також вручила «Великий хрест Ордену За цивільні заслуги» Міністрові закордонних справ Геннадію Удовенку та… Главі Адміністрації Президента України, яким на той час був Дмитро Табачник. Без нагороди залишився Міністр оборони Олександр Кузьмук, який також був у складі делегації.

Зображення з сайту Конгресу депутатів Іспанії

Про блог:

Після святкування 30-ї річниці Незалежності України, у Києві стали особливо відзначати 30-річчя встановлення дипломатичних відносин України з різними державами. З Королівством Іспанія це відбулося 30 січня 1992 року. З цієї нагоди — серія з 30 розповідей моментів двосторонньої історії.

Авторська співпраця:

Допомогу з коректурою надала Анна Добровинська — літредактор «Надсегурської України» у 2014–2015 рр.

--

--

Франко Середа #відносиниУкраїнаІспанія30

*раніше не використовуваний літературний псевдонім з анкети НСЖУ екс-редактора українського часопису в Іспанії «Надсегурська Україна»