Árukereső
Published in

Árukereső

Grate.App Árukereső

Vonalkód alapú Árukereső alkalmazás élelmiszerekre Android-ra es iOS-re.

Sok kicsi sokra megy

Az árukereső fogalmat sokan társítjuk ahhoz, hogy ha nagyobb értékű elektronikai cikket szeretnek vásárolni, például egy 200 ezer forintos okos TV-t vagy 150 ezer forintos hűtőszekrényt, akkor plusz mínusz 15%-s árváltozás sokat számíthat nyomhat a latban, tehet megéri körben nézni, hol mennyibe kerül, például hol vásárolhatnánk meg 200 ezer forint helyett adott esetben inkább 170 ezer forintért.

A KSH legfrissebb adatai szerint egy átlagos háztartás egy főre jutó éves Élelmiszerek és alkoholmentes italokra fordított kiadása 300.380 Ft volt 2008-ban. Amennyiben ezt a számot egy négy fős háztartásra nézzük, úgy ez az összeg 1.201.520-ra rúg. Fontos megjegyezni, hogy míg nagyobb összegű elektronikai cikkeket ritkán vásárolunk minden évben rendszeresen (például ritkán cseréljük le a tévénket évente), úgy az élelmiszerekre fordított kiadások ismétlődően előfordul költségek. Azaz egy értékesebb elektronikai eszköz egy-egy egyszeri kiadás, mégis összességében lényegesebben kisebb költséget jelent, mint élelmiszerekre fordított összeg.

Adódik a kérdés, hogy akkor miért nem használunk árukeresőt a mindennapi cikkek, élelmiszerek megvásárlásához? Egy árukereső alkalmazás segítene megtervezni a bevásárlásainkat, es abban is, hogy részletesebben tájékozódunk arról, hogy mit hol érdemes megvenni, es mikor.

Az egyik lehetséges válasz az lehet, hogy egy átlagos bevásárlókosár számos kis tételből áll. Egyesével utánajárni minden eleme után hosszadalmas munka lenne, ráadásul minden bevásárlás előtt megtenni mindezt még inkább időigényes lenne.

Grate Árukereső Alkalmazás

A jó hír, hogy a Grate Árukereső alkalmazással lényegesebben meggyorsítható és leegyszerűsíthető a vadászat a legjobb árú cikkek es termékek után. A beépített vonalkód-olvasó segítségével csak le kell olvasni a termék vonalkódját és máris megmutatja azokat az üzleteket, ahol érdemes lehet megvásárolni, és összehasonlítja az árakat. Legyen szó akar arról, hogy kíváncsiak vagyunk, hogy ami a konyhánkban van, hol tudnák ismét beszerezni a legolcsóbban vagy arról, hogy a hipermarketben böngészünk a polcok es sorok között — a beépített vonalkód-olvasó segítségével a másodperc töredéke alatt megtudhatjuk máshol mennyibe kerülne az, amivel szemezünk.

Vélemények és értékelések

Az ár összehasonlítás mellett több más dologra is képes a Grate Árukereső. A vonalkód leolvasása után azonnal értékelhetjük az adott cikket. Legyen szó akár egy rossz élményről vagy pozitív meglepetésről, a Grate-en belül megoszthatjuk másokkal tapasztalatainkat. Amennyiben a leolvasott termek megtalálható például a kremmania.hu-n, eMag.hu-n vagy a DM.hu-n, és mások mar írtak róla értékeléseket ezeken az oldalakon — a Grate Árukereső alkalmazáson belül összesítve láthatjuk, hogy mások mit gondolnak az adott termékről. Ez különösképpen akkor jön jól, ha objektívabb véleményre vagyunk kíváncsiak a cikkel kapcsolatban, mivel az összegzett értékelésekkel összemoshatjuk például az adott boltot vagy egy-egy futárszolgálatot érintő negatív értékeléseket a konkrétan a terméket célzó értékelésekkel.

Összetevők

Amennyiben a beszkennelt vonalkód alapján a Grate megtalálja a keresett terméket, úgy az esetek többségében információt tud szolgáltatni annak összetevőiről — különösképpen ha kozmetikai cikkről van szó. Ehhez több neves és elismert forrásból származó tanulmányt és adatbázist használ fel (például SkinSafe vagy az EWG non-profit szervezetek), aminek végeredményeképpen négy különböző kategóriába sorolja a megvizsgált összetevőket azoknak egészségre gyakorolt biztonság kockázatainak alapján:

  • Zöld (alacsony kockázatú összetevő)
  • Sárga (közepes kockázatú összetevő)
  • Piros (magas kockázatú összetevő — többségében irritatív, allergén vagy rákkeltő hatású lehet hosszú távon)
  • Szürke (nem all rendelkezésre megfelelő adat vagy elegendő tanulmány)

Ezek a kockázati besorolások az idő során változhatnak, és amiért egy-egy összetevő tartalmaz például sárga besorolású összetevőket, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy rossz, azonban néhány bőrtípuson okozhat allergén reakciókat.

Jelenleg közel 10 ezer összetevőről rendelkezik kockázati besorolással illetve egyéb információval, ami jelenleg is bővül.

Forrás: Grate.app iOS

Gyermek bőrbarát összetevők és egyebek

Amennyiben rendelkezésre áll arra vonatkozó adat, hogy az adott összetevő gyermekbőr-barát e (azaz mentes potenciálisan veszélyes hormon módosító kemikáliáktól, tartósítószerektől, parfümöktől, antibiotikumoktól, nehéz fémektől, felületaktív-anyagoktól) úgy a Grate ezt is képes megjeleníteni az alkalmazáson belül — összegezve a termék összes összetevőire vonatkozóan. További más besorolásokat is megtalálhatunk Grate alkalmazásban, mint például parfüm mentes, parabén mentes vagy szemkörnyék-barát termek-címkék.

Üzletek és boltok

A jelenleg teszt üzemmel működő Grate Árukereső lefedi a legnagyobb szuper es hipermarketek és láncok kínálatát, valamint olyan egyedi funkciókkal is bír, amik esetenként hiányoznak a láncolat saját alkalmazásából (például Spar/Interpsar esetében vonalkód alapú termékkereső).

A legnagyobb élelmiszer láncok közül támogatja a Tesco, Spar/Interspar es Auchan üzleteket, valamint a Príma áruházat, és a Bevásárlószolgálat.hu webshopot.

Drogériák tekintetében a tesztüzem során jelenleg a DM, Rossmann, DermaOnline es a Cellubio webshopokat támogatja.

Árak részletes összehasonlítása, trendek

A Grate Árukereső alkalmazás ereje abban rejlik, hogy vonalkód alapján képes az adott cikk árát összehasonlítani több üzletből, hogy megmutassa, hol érdemes megvásárolni.

Nézzük például hogy alakul az ara az egyik kedvenc samponomnak, a Head & Shoulders alma illatú samponnak:

Forrás: Grate.app

A fentiekből jól látható, hogy ha előre megtervezzük, hogy hol szeretnénk megvásárolni a sampont, úgy akár 400 forintot is megspórolhatunk.

Az ár összehasonlításon túl azt is képes megmutatni, hogy mikor lehet érdemes egy-egy terméket megvásárolni, azaz tapasztalható e például mintázat abban, hogy mi mikor lesz akciós egy üzletben, megéri-e netán várni meg egy két hetet a vásárlással, amikor feltehetően újfent akciós lesz?

Egyes áruházláncok előszeretettel alkalmaznak ismétlődően akciókat adott termékekre. A fenti példánál maradva, nézzük, hogy alakul a samponunk ára a Spar áruházakban (ahol jelenleg a legdrágábban kapható):

Forrás: Grate.app

A fentiekből jól megfigyelhetjük, hogy ugyan jelenleg a Spar áruházakban a legdrágább a fenti sampon — azonban megfelelően időzítve kifoghatunk lényegesebben kedvezőbb árakat, többségiben a hónap közepe körül.

Akciós-újságok

A Grate Árukereső küldetései közé tartozik az is, hogy egy olyan alkalmazás legyen, ami összegyűjti egy helyre azokat az anyagokat és információkat, amik segítségével tudatosabban tervezhetjük meg vásárlásainkat. Ehhez kapcsolódva szinten tesztüzemmel rendelkezik Akciós Újságok funkcióval, aminek köszönhetően könnyeden végiglapozhatóak a közismert üzletek és áruházak heti vagy havi akciós ujjságai (például Aldi, Lild, Coop, stb.). Ezek az akciós újságok automatikusan frissülnek amint új kiadvány jelenik meg.

Összegzés

Grate Árukereső alkalmazás segít abban hogy ha tudatosabban tervezzük meg bevásárlásainkat, aminek köszönhetően átlagosan akár évi 15–25 százalékkal is csökkenthetjük az élelmiszerekre fordított kiadásainkat. Ami egy átlagos négy fos háztartás eseten, éven szinten könnyeden jelenthet akár 180.000–300.000 forintot is.

Grate abban is segíthet, hogy ha bevásárlása közben kíváncsiak vagyunk, hogy ha valami akciós akkor azt tényleg megéri-e megvenni, vagy arra, hogy másol mennyibe kerül ugyan az, még mielőtt beletennénk a bevásárlókosarunkba.

A Grate Android-ra vagy a Grate iOS-re letölthető a Google Play Store-ból és App Store-ból. Kísérleti jelleggel pedig elérhető böngészőből is, https://grate.app weboldalon.

--

--

Minden ami a Grate.App Árukereső kapcsolódik.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store