Katlanır Bisiklet ile Kapıdağ Yarımadası Tur Deneyimleri

Hasan Kasapoğlu
Çağdaş Evliya Çelebi
4 min readJan 13, 2017

Kapıdağ Yarımadası katlanır bisiklet turuma dair üç bölüm youtube vlog hazırlamış olsam da yazınsal ortamda da kısaca rota ve deneyimlerim hakkında paylaşımda bulunmak istedim.

Rotayı 2016 Eylül’ün ikinci haftasonu gerçekleştirdik. Bu rotayı sevgili yol arkadaşım Cengiz Kahraman (@abbasyolcu7) ile gerçekleştirdim. Konuya dair kısaca soru cevap şeklinde deneyimlerimi paylaşayım. Daha fazla detay için youtube kanalıma abone olabilir ve vloglara bir göz atabilirsiniz.

Kapıdağ turu için uygun zaman nedir?

Bu turu biz Eylül ayının ikinci haftasonunda gerçekleştirdik. Hava sıcaklığı gündüz yakmadığı gibi gece de üşütmedi. Yani turlamak için harika bir zaman dilimi. Ayrıca okulların açılma süreci olduğundan bütün koylar bomboştu. Bu da tur esnasında denizin tadını çıkarmak için harika bir fırsat.

Tur malzemeleriniz nelerdi?

  • Katlanır Bisiklet
  • Su geçirmez 20 Lt *2 adet çanta
  • Kask
  • Güneş Gözlüğü
  • Gidon çantası
  • Çadır
  • Uyku tulumu
  • Mat
  • Tencere, Tava, Çaydanlık ve Ocak
  • Aksiyon kamerası
  • Cep telefonu
  • Güç kaynağı
  • Kafa lambası
  • İki adet outdoor pantalon
  • İki adet tişört
  • Havlu
  • Diş fırçası, macunu, şampuan
  • Terlik
  • Alyan seti, yama seti, yedek iç lastik, pompa
  • İlk yardım seti

Malzeme konusunda mümkün olduğunca minimalist olmaya çalışıyorum. İlk uzun turumda götürdüğüm gereksiz malzemeler bu listenin oluşmasında büyük katkı sağladı. Çantaların hafif olması oldukça önemli.

Kapıdağ Yarımadası Rotası Hakkında Genel Bilgi

Çok keyifli bir rota olduğunu kesinlikle belirtmeliyim. Yaklaşık 115 km uzunluğunda deniz ve doğa eşliğinde, yorarken dinlendiren bir rota. Saat yönünde turlarsanız sağ tarafınızda ağaçlar, dereler olacak. Sol tarafınız ise sahil. Erdek merkezden İlhanköy’e kadar hiç zorlanmadan tatlı iniş ve çıkışlar ile ilerliyorsunuz. İlhanköy-Doğanlar arasında biraz rampa var. Bizi en çok yoran rampalardan ilki Doğanlar’dan sonra karşımıza çıktı. Oldukça uzun ve sert bir çıkış vardı.

Haritadan da gördüğünüz gibi yaklaşık 30. km’de rampa ile buluşacaksınız. Arkanızda Doğanlar sahilin manzarası eşliğinde türküler söyleyerek bu rampada ilk sabır testinden geçeceksiniz.

Bu rampanın bitiminde Turanköy’e kadar harika bir iniş var. Biz ilk gün kampımızı burada attık. Şunu belirtmem lazım biz öyle performans insanı değiliz. Sakin sakin pedallarız. Yolun ve yolculuğun tadını çıkarırız. Bu rotayıda bu mantıkla biz üç günde tamamladık.

Fotoğrafta heyecanımız ve mutluluğumuz belli oluyordur sanırım.

Turanköy’den sonra terleten bir yokuşla tekrar yola çıkıyorsunuz. Artık yarımadanın kuzey yüzündesiniz. Bundan sonrasında haritanda gördüğünüz gibi çok fazla iniş çıkış var. 100 m seviyelerine yükselip tekrar deniz seviyesine iniyorsunuz. Bu iniş çıkışlar ardı ardına yoru oluyor. Ama yine de geçtiğiniz manzaraların güzellikleri ve yol boyunca yer alan su kaynakları sizi motive edecektir.

Bu son panoramik fotoğrafta gördüğünüz yol ayrımı oldukça önemli. Ormanlı köyünden sonrasında neredeyse Şahinburgaz köyüne kadar yol toprak veya bozuk. Burdan sonrası anlayacağız biraz arazi modu. Benim lastiklerim yol lastiği olmasına rağmen kolaylıkla bu bölümü geçtim.

Uyarı! Bu toz toprak yolda dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Yolun iniş kısımları hayli keyifli fakat bazı sert virajlar var. Ve bu virajlarda zeminde ince toz şeklinde bir toprak katmanı bulunuyor. Eğer viraja hızlı girer ve frenleme yaparsanız geçmiş olsun. Güzel bir düşüş yaşayacaksınız demektir. O yüzden viraja girmeden sakinleşmekte, hızı düşürmekte fayda var.

Bizi ikinci en yoran ve dahi ağlatan yokuş ise Şahinburgaz köyünden sonraydı. 60. km den sonrasında dik ve uzun bir yokuş var. Ellerinizden öper.

Bu yokuştan sonrada 4 iniş-çıkışınız var ki çok tatlı yokuşlardır, sonrasında sakin neredeyse dümdüz bir yolda Erdek merkeze kadar pedallamaya devam.

Eğim haritasından gördüğünüz gibi parkurun en yorucu bölümleri kuzey kıyılarında. Ama en güzel manzaralarda buralarda. Gerçekten pedallamaya değecek harika bir rota.

Rotada yiyecek ve su durumu denir?

Bu rotanın en güzel tarafı ne yiyecek ne de su konusunda bir sıkıntı yaşamayacak olmanız. Neredeyse her 15 km de bir köy var. Bu köy bakkallarından her türlü yeme içme ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Ayrıca yol üzerinde oldukça fazla içilebilir su kaynağı bulunuyor. Ama yemeğimi ben yapmam orada bir lokanta vb. bir yerde yiyeyim derseniz maalesef o tarz yerler özellikle kuzey bölümünde hiç yok.

Telefonun çekmediği yer var mı?

Ben turkcell kullanıyorum. Bu rotada çekmediği yer neredeyse yok. İletişim konusunda bir sorun yaşamadım.

Kamp yerleri var mı?

Bölge kamp yapmak için harika. İstediğiniz koyda kamp atabilirsiniz. Biz bir gece Turanköy’de çamlıkaltı kamp alanında kamp attık. Burası ücretliydi. Çadır başı geceliğine 20 tl verdik. Duş, elektrik ve masa-sandalye hizmeti aldık. Fiyat performans olarak oldukça iyi. Ama siz isterseniz sakin bir koya ücretsiz olarak çadırınızı kurabilirsiniz. İkinci gece ise Şahinburgaz’da sahilde bulunan çay bahçesinin köşesine kurduk çadırımızı.

Ve son olarak youtube kanalımda yer alan Kapıdağ Yarımadası bisiklet turu oynatma listeme bir göz atabilirsiniz. Vloglarda anlattıklarımdan çok daha fazlasını bulabilirsiniz.

Daha da sorunuz olursa aşağıda bulunan mesaj kısmından yazabilirsiniz. En kısa zamanda sorularınızı cevaplamaya çalışacağım.

Yazımı paylaşır ve kanalıma abone olursanız, üretim anlamında beni oldukça motive etmiş olursunuz. Yollarda ve yolculuklarda buluşmak dileğiyle.

Originally published at hasankasapoglu.tumblr.com.

--

--

Hasan Kasapoğlu
Çağdaş Evliya Çelebi

Travel, Adventure and Nature Photographer Institute of Fine Arts / Photography