PMI-ACP (Agile Certified Practitioner) Sertifikası

Osman Döner
Çevik Yaklaşım ve Pratikleri
3 min readApr 24, 2019

PMI-ACP® (Agile Certified Practitioner) günümüzde PMI (Project Management Institute)’ın en hızlı gelişim gösteren sertifikası olarak göze çarpıyor. Özellikle yazılım projelerinde çalışan ve çevik pratikleri uygulamaya gayret gösteren kişilerin bu sertifikayı alarak çevik yaklaşımı ve pratiklerini bildiklerini belgelendirmeleri mümkün.

Sertifika sadece Scrum çerçevesine odaklanan CSM (Certified Scrum Master), CSPO (Certified Scrum Product Owner) gibi çevik sertifikalarına kıyasla daha kapsayıcı bir belgelendirme imkanı sunuyor. Kapsamında temel çevik prensiplere vurgu yapıldığı gibi Scrum, Lean, Kanban, XP (Extreme Programming), DSDM (Dynamic System Development Method) gibi farklı yaklaşımlara da yer veriliyor. Bu farklı yaklaşımları da görmek ve aralarındaki farklar konusunda fikir edinmek, çevik ekiplerdeki farklı rollerin sorumlulukları, problem çözme ve karar alma mekanizmaları, paydaşların projeye dahil edilmesi, çevik planlama, takım performansı için çevik yaklaşımlar, çevik liderlikle ilgili bilgi dağarcığını genişleterek bunu belgelendirmek isteyenler açısından faydalı bir çalışma periyodu olacaktır. Sertifikayı bir araç olarak değerlendirip, hazırlanma sürecinde size kazandıracaklarına odaklanmanızı tavsiye ederim. Hazırlık yapmayı planlayanlar için 1 numaralı kaynak aşağıda linkini verdiğim Mike Griffiths’in kitabı. Bunun beraberinde sınav öncesi benzer formatta soruları da çözeceğiniz bir soru setine ihtiyacınız olacaktır. Kitap ile soru setini de beraber temin edebilirsiniz.

https://store.rmcproject.com/pmi-acp-exam-prep-second-edition

https://store.rmcproject.com/pm-fastrack-pmi-acp-exam-simulation-software-version-2

Bu kitabı sertifika almayı planlayan / planlamayan, çevik yaklaşım ve prensipler konusunda bilgi edinmek isteyen herkese tavsiye ederim. Referans niteliğinde bir kitap.

Sınavda karşılaşacağınız sorulara gelince; PMP sınavına benzer şekilde direkt bilgiyi sormayan, bir durum vererek çevik yaklaşım ve prensipler çerçevesinde nasıl davranılması gerektiğini test eder nitelikte. Kolay bir sınav değil. Yukarıda verdiğim kitabı dikkatlice okumanız ve aynı linkteki soru setini de (yaklaşık 500 soru) çözdüğünüz takdirde, çevik pratiklerle bir miktar tecrübeniz de varsa sınavda fazla problem yaşamayacağınızı düşünüyorum. Yazılım projelerinde tecrübe sahibi birisi olarak PMP ile kıyasladığımda çalışma sürecinde çok daha keyif aldığımı söyleyebilirim.

Sertifika kapsamından bahsedecek olursak, 7 farklı alanda test edileceksiniz. Alanlar ve soru yüzdelerini aşağıda paylaştım. İlk 4 alan sertifikayı alabilmeniz için özellikle önemli.

– Domain I. Agile Principles and Mindset 16%

– Domain II. Value-driven Delivery 20%

– Domain III. Stakeholder Engagement 17%

– Domain IV. Team Performance 16%

– Domain V. Adaptive Planning 12%

– Domain VI. Problem Detection and Resolution 10%

– Domain VII. Continuous Improvement (Product, Process, People) 9%

Ve tabi ki sınava giriş için bazı kriterleri sağlamanız gerekiyor. Bunlar;

– En az lise diploması

– En az 2000 saat (12 ay) proje takımlarında iş tecrübesi (eğer PMP iseniz PMI bunu tekrar kontrol etmiyor). Bu deneyim son 5 yıl içerisinde kazanılmış olmalı.

– En az 1500 saat (8 ay) proje takımlarında çevik pratikleri uygulamış olmak. Bu deneyim son 3 yıl içerisinde kazanılmış olmalı.

– 21 PDU değerinde çevik pratiklerle ilgili eğitim almış olmak. Zamanım yok ya da fazla bütçe ayırmak istemiyorum diyenler Udemy’den 21 PDU değerinde online bir eğitim alabilirler.

Ücreti ise PMI üyeleri için 435$, üye olmayanlar için 495$. Niyetiniz varsa dolar yeni rekorlar kırmadan sertifika için şimdiden başvurun derim.

Hazırlık yapacaklara kolaylıklar diliyorum.

Kaynak: https://www.pmi.org/certifications/types/agile-acp

--

--