Etkili Eğitim ve Gelişim Planlaması için 4 Soru

Eğitmen Panda
Öğrenme ve Gelişim
2 min readAug 2, 2018

Yılın son çeyreği yaklaşıyor. Bir yandan bu seneki işleri tamamlarken bir yandan da önümüzdeki yılı planlama vakti geldi çattı. Özellikle Eğitim ve Gelişim Departmanı çalışanları için hazırladığımız bu yazımız, yeni yıl planlamanızı yaparken işinize yarayabilir. Bu yazımızda eğitim ve gelişim planlama sürecini 4 soruda incelemeye çalışıyoruz.

  1. Şirketin/kurumun hedefleri neler?
    Yeni süreci planlamaya başlamadan önce en önemli sorumuz şirketin/kurumun hedeflerinin ne olduğu. Hedefleri iyice anlamamız, içselleştirmemiz sürecin tamamını sağlıklı bir şekilde planlayabilmemiz için oldukça kritik. Hedefler derken bir önceki yılın %10 daha fazlasını yapmak gibi ezbere konulan hedeflerden bahsetmiyoruz elbette. Stratejik hedefleri düzgün belirleyebilirseniz, eğitim ihtiyaçlarınızı da görmeye başlayacaksınız.
    Önce büyük resme bakmak, daha sonra payınıza düşen kısmı ele almak oldukça kritik. Büyük resmi görmek için diğer departman liderleri, üst düzey yöneticiler ve elbette çalışanlarınızla bir araya gelerek çeşitli ihtiyaç belirleme toplantıları yapmanız ve aslında ihtiyaçlarını kendilerine sormanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bu toplantıların ışığında da, çalışanlarınızın hedeflerinize uygun hangi bilgi, beceri, tutum dizilerine sahip olması gerektiğini belirlemeniz gerekecek.
  2. Nelere ihtiyaç var?
    Çalışanların hedeflerinize uygun hangi bilgi, beceri, tutum dizilerine sahip olduğunu biliyorsunuz. Şimdi ise sormanız gereken soru nelere ihtiyaç olduğu. Şirket içi bir akademi mi kurmalı? Yoksa her hafta bir araya gelip TED konuşmaları mı izlemeliyiz? Bu noktada her türlü ihtimali göz önünde bulundurmalısınız. Filmler, TED konuşmaları, okuma listeleri, konferanslar, dergi abonelikleri…Tabii ki çalışanlar için seçtiğiniz çözümün ölçülebilir olması da oldukça önemli. ‘‘Nelere ihtiyaç var?’’ sürecin tamamına sorulacak bir sorudur. Yeni stratejinizin öncesinde ve sonrasında da nelere ihtiyacınız olduğu konusunu detaylıca düşünmelisiniz.
  3. Ya olmazsa?
    Yapacağınız planın ‘‘ya olmazsa’’larını mutlaka düşünün. Ya bütçem kısılırsa? Ya satışlar istediğimiz gibi gitmezse? Ya işten çıkışlar çok artarsa? Ya lider kadroda bir değişiklik olursa? Planlamanızı bu ihtimalleri göz önünde bulundurarak yapmalısınız. Öngörebildiğiniz risklere karşı alternatif planlarla yola çıkmak sürecin akışını rahatlatacaktır. Ya olmazsa sorgulamasını tek başınıza yapmak yerine, diğer departmanların yönetici ve çalışanlarından destek alabilir, planlamanızın daha isabetli olmasını sağlayabilirsiniz.
  4. Önceliklerim neler?
    Planlamanızı yaptınız ve uygulama aşamasına geçmek üzeresiniz. Uygulama aşamasına geçmeden önce yapmanız gerekenleri önceliklendirmeniz oldukça kritik. Bazı şirketlerde bütün bu süreci koca bir departman yürütürken, bazı şirketlerde de tek bir kişi yürütüyor. Özellikle kalabalık ekiplerde rol ve görev paylaşımları yapılmalı, daha küçük ekiplerde ise yapılacak işlerin sıralanmalı. Önce eğitim tarihlerini belirleyip diğer departmanlarla mı paylaşacaksınız, yoksa önce departman yöneticileri ile toplantı yapıp tarihleri mi belirleyeceksiniz? Bu gibi detayların önceden planlanması akışta çok büyük fark yaratacaktır.

Planlama sürecinizi kolaylaştıracağını düşündüğümüz 4 soruyu sizler için bir araya getirdik. Sorularınız ve danışmak istedikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz! Eğitmen Panda ekibi olarak sorularınızı cevaplamaktan mutluluk duyuyoruz!

Buraya tıklayarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Originally published at www.egitmenpanda.com on August 2, 2018.

--

--