Liderlerin sorması gereken 3 soru

Çağrı Küpeli
Öğrenme ve Gelişim
3 min readAug 1, 2018

Nasıl bir lider olmak istiyoruz? Bunun tek bir cevabı yok. Benzer yaklaşımlara sahip olduğumuz noktalar var. Detaylarına indiğimiz zaman farklılaşıyoruz ve bazen aynı kavramdan bahsederken farklı bakabiliyoruz. Ekipleri yönetmek ve harika bir lider olmak için sürekli öğrenmenin ve gelişmenin yanında arada bir durup sorabileceğimiz 3 soruyu Roselinde Torres TED konuşmasında paylaşıyor.

Liderlik eğitimleri, atölyeler ve lider yetiştiren okulların sayısı her geçen gün artarken, neden liderlikteki eksikler artıyor?

Roselinde 25 yıl boyunca büyük liderleri gözlemleyerek edindiği bilgileri 3 soru ile bize soruyor. Geleceğin lider adayının kendisini geliştirmek sorabileceği bu soruların yanıtlarının önemli olduğunu söylüyor.

Bu 3 soru şu şekilde:

1- Bir sonraki değişimi tahmin etmek için nereye bakıyorsunuz?

Sürekli değişen bir dünya içerisinde değişimi tahmin edebiliyor olmak belki de en büyük yetkinliklerden birisi. Peki nasıl değişimleri tahmin edebiliriz? İş hayatı ve özel hayatınızda bu değişimlerin öngörmek için neler yapılabilir?

Aslında bu soru bizleri, günlük ve aylık yaptığımız etkinliklere, buluşmalara, arkadaşlarımıza, ailemize kısacası neler yaptığımız ile alakalı. Kimler ile vakit geçiriyoruz? Hangi konularda konuşmalar yapıyoruz? Hangi kitabı/gazeteyi/dergiyi okuyoruz? Öğrendiklerimizi paylaşıyor muyuz? Takım arkadaşlarımızın neyi takip ettiğini ve hangi konulardan etkilendiklerinin farkında mıyız? Bu farklılıkları ortadan kaldırmak için harekete geçmek ve çözümler üretmek için neler yapıyoruz? Tek bir soru beraberinde pek çok soruyu getiriyor. Bu konular üzerine düşündükçe yeni stratejiler geliştirerek süreci önceden tahmin etmek ve önlemleri almak için karar vermeye geçebiliriz. Bu kararları takip ederek süreç boyunca kontrol mekanizmaları kurabilir ve öngörülerimiz hatalı çıktığında gerekli değişiklikleri yapabiliriz.

“Büyük liderler başını öne eğmez. Onlar sadece tepki vermekle kalmayıp, kuytu yerleri görür ve geleceğe şekil verirler.” Roselinde Torres

2- Kişisel ve mesleki paydaş ağınızdaki farklılık ölçütü nedir?

Arkadaş çevremizde kendimizi rahat hissetmek istiyoruz. Bu nedenle rahatlık alanımız içerisinde kalabileceğimiz gruplar ile birlikte olmayı tercih ediyoruz. Bu çalışma hayatındaki arkadaş gruplar için de söylenebilir. Peki bizden farklı kültürel geçmişe, deneyime, sosyoekonomik seviyeye, fiziksel özeliklere, politik ve dini görüşe sahip kişiler ile nasıl iletişim kuruyoruz? Bu farklılıklara sahip gruplarda kendimizi nasıl hissediyoruz? Ortak bir amaç için bir aradayken bu iletişimi yürütmek kolay gelirken, boş zamanlarda sohbet etmek ve fikir alışverişinde bulunmak için neler yapıyoruz? Rahat alanında kalan bir lider kendisini geliştirmek için gerekli olan pek çok noktayı gözden kaçıracaktır. Bu nedenle farklı gruplar ile iletişim kurmak, birlikte işleri yürütebilmek, kendisini geliştirecek yenilikleri aramak ve uyum içerisinde hareket etmek için rahatlık alanını terk etmek gerekiyor. İş hayatında yöneteceğiniz kişilerin pek çoğu sizden farklı olacak. İyi bir liderin kendisinden çok daha farklı düşünen insanlar ile etkili anlaşması ve süreçleri yönetmesi gerekiyor. Bu nedenle ne kadar farklı insanlar ile etkileşimde bulunursanız liderlik becerilerinizi de o kadar geliştirebilirsiniz.

“Liderler, daha farklı iletişim ağlarına sahip olmanın, daha yüksek seviyedeki yapıları ve de çözümleri tanımlamanın kaynağı olduğunu anlarlar.”

3- Geçmişte size başarı getiren bir uygulamadan vazgeçecek kadar cesaretli misiniz?

Liderler gerektiği zaman büyük riskleri alabilmek için çaba sarf ederler. Risk alabilmek kritik ve kriz durumlar için liderlik becerilerine çokça ihtiyaç duyuluyor. Pek çok lider kriz anlarını yaşamamak için önlemler alıyor ya da bir süre sonra başarı getirdiğini bildiği uygulamalara daha sıkı sarılıyor. Son dönemde Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey hisse senetlerini düşürmeyi göze aldı ve Twitter’da yüz binlerce hesabı kapatma kararı aldı. Böylece platformu kullanan kişilere hesap sayısındaki düşüşe rağmen daha etkili bir deneyim sunacağını biliyordu. Keza Steve Jobs, ilk İphone öncesinde pek çok ürünü bırakıp tamamen yeni bir cihaza yöneldiği zaman Apple’a başarı getiren uygulamaları kenara bırakmıştı. Peki bu riskleri alabilmek için o cesur atılımları yapabilmek için duygusal olarak hazır mısınız? Pek çok kişi alacağınız riskleri gereksiz, hatalı ve de çalışan bir aracı bozacak olduğunu da söyleyecektir. Ekibinizi yönetirken size katılmaya gönüllü ve cesur atılımlarınızda sizinle olacak kişiler kadar size karşı durabilecek ve belki göremediğiniz açıları gösterecek cesur takım arkadaşlarına da ihtiyacınız olacak. Böyle bir ekibi yönetmek için duygusal olarak güçlü olmak yetmeyecektir. Duygusal zekanızı etkili kullanarak kararı verdiğiniz noktadan sonra ekibinizin sizinle olduğunu hissedebilmelisiniz.

“Harika liderlerin farklı olmaya cesaretleri vardır. Onlar sadece risk almak hakkında konuşmazlar, gerçekten risk alırlar”

Roselinde Torres’in sorduğu bu 3 soru, sizin 21.yüzyılda nasıl bir lider olacağınızı etkileyecektir.

TED konuşmasına aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

--

--

Çağrı Küpeli
Öğrenme ve Gelişim

Eğitmen, Eğitim Tasarımcısı, Meraklı, Yaşam boyu öğrenen. @meraklistesi podcast yayını sahibi, @kupelicagri #egt