Satınalmacıların En Sık Yaptığı 4 Yanlış

Burak Ünver
Şirket Yöneticisinin El Kitabı
2 min readMay 26, 2017

Bir işletmenin yaptığı satışlar kadar satın almada gerçekleştirmiş olduğu tasarruflar da şirket ekonomisini büyük ölçüde etkilemektedir. Bu noktada satın almacıların sorumluluğu oldukça fazladır. Ancak ülkemizde satın almacıların birbirlerini olumsuz etkilediği bir çok konu mevcut. Biz de bu yazımızda bu yanlışlara dikkat çekerek satın alma ekosistemini daha verimli bir hale getirmeye çalışacağız.

İşte satınalmacıların doğru bildiği yanlışlar;

1.Tanıdık tedarikçilerle çalışmak

Özellikle patron şirketlerinde yapılan hataların başında tanıdık tedarikçilerle çalışmak geliyor. Genelde patronun tanıdığı/akrabası olan bu tedarikçilerin sizlere uygun fiyat sağladığı algısı oluştuğu için farklı tedarikçilerden fiyat almaya veya memnun kalınmadığında tedarikçi değiştirmeye ihtiyaç duyulmuyor. Bu durum da aslında sizin en uygun fiyattan ve kaliteden ödün vermenize neden oluyor. İhtiyacınız olan ürün sevkiyatında veya fiyatlandırmada yaşanan sıkıntılardan daha az zararla kurtulmak için bu tarz tedarikçilere bağlı kalınmaması en mantıklı hareket olacaktır.

2.Tedarikçi arama sürecini önemsememek

Tek bir tedarikçiye bağlı kalmak yerine, ihtiyaçlarınıza göre her seferinde tedarikçi arayışında olmak ürün çeşitliliğiniz açısından da sizlere olumlu olarak geri dönecektir. Ülkemizde artan üretici sayısı, fiyatlandırmada da farklılık yaratmaya başladı. Bu rekabet artışı da satın almaya ayırdığınız bütçeyi düşürmenize olanak sağlayabilir. Bu yüzden bu rekabeti kendi lehinize çevirmeli, tedarikçi arama sürecinize gereken hassasiyeti göstererek taleplerinizi en uygun fiyatla karşılayan tedarikçiyi bulana dek araştırmaya devam etmelisiniz.

Öte yandan tüm tedarikçilere ulaşıp uygun fiyat teklifi almak zor olduğundan, OfisPaneli aracılığıyla ihtiyacınıza göre en uygun teklifleri alarak bu süreci hızlandırabilir ve şirketiniz için en uygun tedarikçilerle kolayca anlaşabilirsiniz.

Ücretsiz başvuru yaparak OfisPaneli’nden en uygun tedarik tekliflerini alabilirsiniz.

3.Teknolojiyi süreçlerden uzak tutmak

Tedarik firmaları genelde işlerine interneti çok dahil etmeyi sevmezler. Bu yüzden de süreç çoğunlukla manuel olarak ilerler. Ancak tüm verileri bilgisayar ortamında dosyalamak ve her tedarik sürecinde kayıtları kıyaslamak, doğru tedarikçiyi bulmanızda kolaylık sağladığı gibi süreci de büyük ölçüde kısaltmış olur. Bu konuda son zamanlarda e-ticarete giriş yapan firmalar güzel örnek olabilirler. Bir çok e-ticaret firması potansiyel tedarikçilerini internet ortamından bulduğu gibi OfisPaneli üzerinden de teklifler alarak aylık düzenli raporlama ayrıcalığını da yaşamaktadır. Hem zaman hem de para tasarrufunun en kolay adresi olan OfisPaneli ile işletmeler tedarik anlaşmalarını yerlerinden kalkmadan yaparlarken, aylık harcama, tasarruf ve gider takiplerini özel panelleri üzerinden yapabiliyorlar.

4.Tedarikçiye önyargı ile yaklaşmak

Bazı satın almacılar geçmişte çalıştığı ve sorun yaşadığı tedarikçiyi dışarıda kötü lanse edebilir. Bu durum da satın almacılar arasında o tedarikçiye karşı bir ön yargı oluşmasına neden olur. Ancak bu tarz anlaşmazlıkların çoğu tedarikçi — firma arasında yaşanabileceğini unutmamak ve kendi firmanızla da çalışmayı deneyimlemeden peşin hükümde bulunmamak gerekir. Bu sayede ürün veya hizmetleriniz için doğru olabilecek potansiyel bir tedarikçiden de mahrum kalmamış olursunuz.

Bu maddeler; yapılan hataların başında gelmekle birlikte, diğer konularda da fikir almak, işletmenizin potansiyel tasarruf oranlarını hesaplamak veya en uygun tedarikçi firmaları bulmak için OfisPaneli danışmanlarından 0212 272 37 37 numaralı telefondan ücretsiz olarak destek alabilirsiniz.

Satınalmacıların En Sık Yaptığı 4 Yanlış yazısı ilk olarak OfisPaneli Blog’da yayınlanmıştır.

--

--