Shell Taşıt Tanıma Sistemi Nedir? Avantajları ve Kayıt Süreci

Dogus Gulyuva
Şirket Yöneticisinin El Kitabı
4 min readMar 13, 2018

Küçük/büyük tüm şirketlere tasarruf sağlatabilen taşıt tanıma sistemlerinin popülerliği gün geçtikçe artıyor.

Taşıt tanıma sistemi kullanmak artık sadece firmanın tasarruf sağlatmasının yanı sıra gelişen teknolojilere ayak uyduran yenilikçi bir firma olduğunun da göstergesi haline geldi.

Kısaca TTS denen bu sistemin firmanız için avantajları ve dezavanjları nelerdir? Shell taşıt tanıma sistemine nasıl geçilir? Shell taşıt tanıma sistemi ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

*Taşıt tanıma sisteminden en hızlı şekilde yararlanmak için buradan başvuru yapabilirsiniz.

Shell Taşıt Tanıma Sistemi Nedir?

Taşıt tanıma sistemi, firmaların araçlarının akaryakıt alımlarını takip edebilmesi için geliştirilmiş bir raporlama sistemidir. Taşıt tanıma sistemi kullanan firmalar akaryakıt giderlerinde tasarruf sağlar.

Shell’in Türkiye’deki tüm istasyonlarında geçerli olan TTS sayesinde şirket araçlarınızın nereden, ne zaman ve ne kadar yakıt aldıklarını kontrol edip raporlayabilirsiniz. Ayrıca araçlarınızın kilometrede ne kadar yakıt harcadığını öğrenerek araç seçimlerinizi buna göre gerçekleştirebilirsiniz.

Araçlarınızın plakalarına özel olarak üretilen cihazlar sayesinde giderlerinizi takip etmenizi sağlayan sistem, şirket araçları dışındaki araçlarda kullanılamaz. Bu özellik sayesinde akaryakıt giderlerinizi güvence altına alırsınız.

Bkz. https://www.shell.com.tr/kurumsal-musteriler/tasit-tanima-sistemi/tts.html

Shell Taşıt Tanıma Sistemi Cihaz Tipleri

  • Akıllı Halka (AH)

Taşıtın pompa kapağına tek vida ile takılan, motor ile bağlantısı olmayan yakıt dolum ünitesidir. Kolay kullanımı ve kaybolma riski taşımaması nedeni ile en çok tercih edilen cihazdır.

  • Akıllı Anahtarlık (AA)

Elde taşınan ve kilometre ölçümü yapmayan yakıt dolum sistemidir. Kaybolma riski nedeni ile daha az tercih edilir.

  • Taşıt Tanıma Kimlik Ünitesi (TKÜ)

Tümüyle elektronik olarak kontrol edilen, kilometre ölçümü yapan yakıt dolum sistemidir. Motor ile bağlantı yapılarak monte edilir. Motor ile bağlantısı olması nedeniyle en az tercih edilen cihazdır.

Shell Taşıt Tanıma Sistemi Ödeme Seçenekleri

  • Kredi Kartı

Sisteme kredi kartı formu (Mail Order) ile tanımlatılan tek bir karttan şirket aylık yakıt limiti olarak belirlediğiniz tutar ön provizyona alınır, ay içerisinde kesilen faturalarınız buradan tahsil edilir.

  • Doğrudan Borçlanma Sistemi (DBS)

Sağlayıcınızın anlaşmalı olduğu bankaların birinden aylık yakıt tüketiminiz tutarında DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) hesabı açtırsınız. Vade gününde bu hesaptan fatura tutarları otomatik olarak çekilir.

  • Nakit Blokaj

Aylık yakıtı limiti olarak belirlediğiniz tutarı sağlayıcınızın ilettiği hesaba teminat olarak yatırırsınız. Daha sonra ay içerisinde kesilen faturalarınızı sağlayıcınıza Havale/EFT ile öder, sözleşme sürenizin sonunda teminatınızı geri alırsınız.

  • Teminat Mektubu

Sağlayıcınızın anlaşmalı bankalardan belirlediğiniz aylık yakıt limitiniz tutarında teminat mektubu alırsınız. Ay içerisinde kesilen faturalarınızı sağlayıcınıza Havale/EFT ile ödersiniz.

Shell Taşıt Tanıma Sisteminin Avantajları

  • Kolay Kullanım

Taşıt tanıma cihazınız sayesinde aracınızdan inmeden yakıt ikmali yapıp zaman tasarrufu kazanabilirsiniz. Tüm Shell istasyonlarında kullanılabilen taşıt tanıma sistemi farkı ile istasyon arama ve istasyon ararken harcadığınız akaryakıt derdinden kurtulursunuz. En kilit noktalarda konumlandırılan Shell istasyonlarını tabiri caizse her köşe başında bulabilirsiniz.

  • Online Bilgi Sistemi

Firmanıza tanımlanan kullanıcı paneli ile internet üzerinden hangi aracınızın nereden, ne zaman, ne kadar akaryakıt aldığını görebilir ve geçmişe dönük raporlama yapabilirsiniz.

  • Güvenlik

Araç plakalarınıza özel programlanan taşıt tanıma cihazlarınız sayesinde, yakıt kullanımının sadece firma açarlarınız tarafından yapıldığından emin olabilirsiniz.

  • Shell Kalitesi

Shell’in akaryakıt, istasyon ve hizmet kalitesinden yararlanıyor olacaksınız. Ayrıca Gezici Kalite Kontrol Laboratuvarları sayesinde, Shell akaryakıtının kalitesi, rafineri çıkışından, aracınızın deposuna girene kadar kontrol edilir. Shell’in yakıt cinsleri;

V Power yakıtı Shell’in Kurşunsuz ve Diesel performans yakıtlarının en son neslidir. Özel formülü ile motorunuza etki ederek motor parçalarını korumak ve temizlemek için tasarlanmıştır.

Fuelsave 250’den fazla araç ve 3 milyon kilometreden fazla mesafede yapılan kapsamlı testlerin sonucunda geliştirilen, bugüne kadar ki en gelişmiş yakıtlardandır. Motor verimliliğini artırmaya yardımcı DYNAFLEX teknolojisiyle, verimlilik için geliştirilmiştir.

  • Toplu Fatura

Fiş toplama, sisteme girme, onlarca fatura ve masraf fişi derdinden kurtulursunuz. Firmanız adına toplu akaryakıt gideriniz için ayda sadece iki fatura kesilir. Böylece muhasebesel kolaylık ve zaman tasarrufu sağlamış olursunuz.

  • İskonto

Aylık tüketim ve araç sayınız gibi etkenler göz önüne alınarak piyasa değerlerine göre firmanıza bir iskonto puanı verilebilir. Kesilen her faturanın vergiler hariç tutarına iskontonuz yansıtılır. Firmanızın akaryakıt tüketim kapasitesine göre tasarruf elde etmiş olursunuz.

  • Kontrol Edilebilirlik

Ayrıca sisteminize tanımlı araçlar için saatlik, günlük, haftalık ve aylık tüketim limitleri koyarak amaç dışı kullanımların önüne geçebilirsiniz.

Shell Taşıt Tanıma Sisteminin Dezavantajları

  • Farklı firmalardan alınan akaryakıtların sisteme tanımlanmaması

Yaşanması çok olası olmasa da Shell istasyonu bulamadığınız veya farklı bir firmadan yakıt almak durumunda kaldığınızda taşıt tanıma sisteminiz üzerinden alım yapamaz, toplu faturanıza alımlarınızı yansıtamazsınız.

  • Teknolojik sorunlar

Cihazın pompa tarafından tanınmaması çok nadir durumlarda yaşanılabilen aksaklıklardandır. Alınan hataya göre sağlayıcınıza danışıp çözüm talep edebilirsiniz. Anlık olarak çözülemeyen sorunlar yaşandığında da istasyondan arıza kayıt formu ile akaryakıt alabilirsiniz. Sisteminize daha sonradan arıza kayıt formu ile alınan akaryakıt tanımlanır.

  • Teminatlı ödeme seçenekleri

Hangi ödeme şeklini seçerseniz seçin teminatlı bir ödeme yöntemi kullanırsınız. Küçük ve orta ölçekli firmalar için teminatlı ödeme seçenekleri limit doldurması vb. sebepler nedeniyle sorun oluşturabilir.

Shell Taşıt Tanıma Sistemine Nasıl Geçilir?

Shell TTS sistemine geçmek aslında çok kolay bir süreçtir. Sisteme geçiş için minimum limit bulunmaz. Asgari araç sayısı veya tüketim talep edilmez. 1 aracınız dahi olsa kullanmaya başlayabilirsiniz. Başvuru yaptıktan sonra şirketinize özel hazırlanan sözleşme ile araçlarınızın plakalarına özel cihazlar üretilip adresinize teslim edilir.

TTS cihazlarınız elinize ulaştıktan sonra kargo içerisinden çıkan bilgilerdeki yetkili servis ile montaj için irtibata geçip randevu almalısınız. Cihazlar kargoya verilirken güvenlik nedeni ile akaryakıt alımına kapalıdır. Montaj tamamlandıktan sonra sağlayıcınız ile bağlantıya geçerek cihazları aktif hale getirerek akaryakıt alımına başlayabilirsiniz.

--

--