Η πιο γλυκιά εκδοχή των Κυκλάδων

Αφιέρωμα στη Σύρο

Σύρος. Ίσως η πιο γλυκιά εκδοχή των Κυκλάδων. Εκεί θα συναντήσεις ανθρώπους με ιδιαίτερη κουλτούρα να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά, αλλά και να κάνουν τις διακοπές τους. Είναι όσοι αναζητούν ποιοτικό νησιώτικο περιβάλλον, λιγότερη πολυκοσμία, με συγκεκριμένες επιλογές για διασκέδαση και χαλάρωση που όμως έχουν ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι όλοι τους πολύ απλοί γιατί πιστεύω σκέφτονται απλά. Ζουν σε ένα υπέροχο νησί που το καλοκαίρι κρατάει μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα καθημερινά. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Είναι το νησί όπου μπορείς να κάνεις άνετα τη βόλτα με το ποδήλατο σου, να σταματήσεις στην κεντρική πλατεία για ένα παγωτό στο χέρι ή να επισκεφτείς σημαντικά αξιοθέατα όπως το Δημαρχείο του νησιού, το οποίο κατασκευάστηκε επί εποχής Τσίλλερ. Ας μη ξεχνάμε φυσικά πως η Σύρος διατηρεί μια μικρογραφία της Όπερας του Μιλάνο, για τους λάτρεις του είδους. Οι πολυβραβευμένοι τοπικοί θεατρικοί σύλλογοι εμπνέουν με τον επαγγελματισμό τους και προσφέρουν άφθονες στιγμές “κάθαρσης” σε ένα θέατρο κατάμεστο από κόσμο.

Υπάρχουν εξαιρετικά μέρη να μείνει κανείς, αφού το νησί συνδυάζει την απλότητα με την ποιότητα, αλλά και την παράδοση. Τα εξαιρετικά αναπαλαιωμένα αρχοντικά υπογραμμίζουν την αίγλη του παρελθόντος, και θυμίζουν εποχές που τα καπέλα, τα βέλο και το απογευματινό τσάι ήταν μια αγαπημένη συνήθεια.

Το Αρχοντικό Ερμούπολις, μια εξαιρετικά “ζεστή” πανσιόν με χαρακτήρα εποχής, αλλά και το boutique hotel Πλόες κερδίζουν τον επισκέπτη, αφού ο καφές στη βεράντα του, που έχει το όνομα “Πλους”, θυμίζει την πρύμνη καραβιού που σε ταξιδεύει. Να μη ξεχάσουμε βέβαια την αναφορά στο θρυλικό ξενοδοχείο Ερμής, δίπλα στα τσιπουράδικα του λιμανιού.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία και δραστηριοποίηση στο νησί είναι πολύ μεγάλη, όχι μόνο από τον παραδοσιακά ντόπιο πληθυσμό, αλλά και από ανθρώπους που ζουν αλλού και αποφάσισαν να επενδύσουν στη Σύρο. Έτσι δημιουργήθηκε το εξαιρετικό bar restaurant « ΜΑΖΙ, στην αυλή ενός παλιού αρχοντικού, από μια Γαλλίδα στην καταγωγή. Είναι ο χώρος που μπορείς να πίνεις το μαστίχα- κοκτέιλ σου, ενώ μια φυσική φυλλωσιά θα σου χαϊδεύει τον ώμο!

Μια άλλη ιδιωτική πρωτοβουλία οδηγεί στη δημιουργία προϊόντων με φυσικά συστατικά και προιόντα παραγωγής της Σύρου. Έτσι, πήραμε τις μυρωδιές του νησιού στη βαλίτσα μας, με σαπούνια που θύμιζαν λουκουμάκι τριαντάφυλλο! Κάθε μέρα που περνάει σου θυμίζουν πως ένοιωθες εκείνα τα πρωινά, που άνοιγες το παράθυρο του δωματίου σου και άκουγες μόνο γέλια και καλημερίσματα. Το κουτάκι τους δε, έχει αποτυπώσεις από οροφογραφίες σημαντικών κτιρίων του νησιού.

Η Σύρος απέχει μόλις δυόμιση με τρεις ώρες από το λιμάνι του Πειραιά. Εαν κατάφερα έστω και λίγο να σας μεταφέρω το κλίμα του νησιού, δεν έχετε παρά να φτιάξετε τις βαλίτσες σας. Θα το πω ξανά: εκεί μέχρι το Νοέμβρη είναι καλοκαίρι!


Αν αυτό το άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον και δεν έχετε γίνει ακόμα συνδρομητής της αθηΝΕΑς, γραφτείτε δωρεάν στο newsletter μας εδώ.

* Της Ζανίνας Βάσση. Η Ζανίνα είναι φιλόλογος και εργάζεται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αγαπά ιδιαίτερα τη συγγραφή -έχει ήδη εκδοθεί το πρώτο βιβλίο της- αλλά και την εμπνευσμένη αρθρογραφία. Μέσα από τα όμορφα στοιχεία της καθημερινότητας, επιλέγει αυτά που αξίζει να “δει” κανείς με άλλο μάτι στην Αθήνα, και μας τα παρουσιάζει στη στήλη Out (& About).

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.