Αφιέρωμα στον Νικόλαο Κάλας

pARTicle

Η έκθεση Restructuring the Mirrors of the Mind by Nicolas Calas /Ανακατασκευάζοντας τους Καθρέφτες του Νου του Νικόλαου Κάλας που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη 20/10 στη γκαλερί Ζουμπουλάκη (Πλατεία Κολωνακίου), αποτελεί την έναρξη αφιερωματικής σειράς εκδηλώσεων για το Νικόλαο Κάλας (1907–1988), ο οποίος υπήρξε ποιητής, θεωρητικός, τεχνοκριτικός και κύριος εκφραστής του υπερρεαλισμού.

Η έκθεση αποτελεί μια εκ νέου παρουσίαση υλικού της ιστορικής έκθεσης “Mirrors of the Mind / Καθρέφτες του Νου”, την οποία είχε επιμεληθεί το 1975 ο Κάλας, σε συνεργασία με τη Marian Goodman για την ομώνυμη γκαλερί στη Νέα Υόρκη, παρουσιάζοντας ένα πορτφόλιο με τα “πολλαπλά” έργα των Vincenzo Agnetti, Arakawa, Joseph Beuys, Marcel Broodthaers, Richard Hamilton, Roy Lichtenstein, Bruce Nauman, Meret Oppenheim, Robert Rauschenberg, Man Ray και James Rosenquist. Το 1977 η έκθεση φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα από τη Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Στο σήμερα, η Γκαλερί επιδιώκει να επαναφέρει το σημαντικό εκείνο εικαστικό γεγονός, εμπλουτίζοντάς το με σπάνιο αρχειακό υλικό και έργα σύγχρονης τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών που πραγματεύονται εννοιολογικά και εικαστικά την έννοια του καθρέφτη και της αντανάκλασης.

Την Παρασκευή 21/10 και το Σάββατο 22/10, τα σκήπτρα παίρνει η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256), διοργανώνοντας διεθνές συνέδριο και τα εγκαίνια της έκθεσης Regarding Nicolas Calas. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη της διεθνούς εμβέλειας του έργου του Κάλας και η προβολή της επικαιρότητας της σκέψης του, σε σχέση με σύγχρονους προβληματισμούς στο χώρο των τεχνών και του πολιτισμού.

Το συνέδριο στοχεύει να αποτιμήσει τη συνολική και πολύπλευρη πορεία του Κάλας σε Ελλάδα, Γαλλία και ΗΠΑ, εξετάζοντας τη συμβολή του στον μεσοπολεμικό ελληνικό μοντερνισμό και στη διαμόρφωση της θεωρίας του γαλλικού σουρεαλισμού αλλά και το ρόλο του στην εικαστική πρωτοπορία της μεταπολεμικής Νέας Υόρκης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ.

Συμπληρωματικά, η έκθεση θα φιλοξενήσει έργα σύγχρονων καλλιτεχνών οι οποίοι, ορμώμενοι από τη ζωή και το έργο του Νικόλαου Κάλας, “επιχειρούν να εντοπίσουν και να σχολιάσουν με εικαστική γλώσσα την επικαιρότητα του κριτικού λόγου, της σκέψης και των αναζητήσεών του”. #MustSee


Αν αυτό το άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον, γραφτείτε δωρεάν στο newsletter μας εδώ.

* Της Αγγελικής Ντούρου. Η Αγγελική εργάζεται ως Ιστορικός Τέχνης και ως Εκτιμητής-Σύμβουλος Έργων Τέχνης. Παρακολουθεί ανελλιπώς το art market και την εικαστική πλευρά της τέχνης, όπου και όπως εμφανίζεται. Μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της γνώμη για το ελληνικό #MustSee του μήνα, μέσα από τη στήλη της pARTicle.