Q&A: “Δεν υπάρχει δρομέας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει επιθυμία να τρέξει έστω μια φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας!”

Συνέντευξη με την Ελιάνα Αμπραβανέλ, σκηνοθέτη της ταινίας Finish Line

Ξέρουμε ότι κάποιοι από εσάς ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στον Κλασικό Μαραθώνιο το Νοέμβριο — αν δεν το έχετε δει, λίγα πράγματα θα σας εμπνεύσουν στην προσπάθειά σας όπως το ντοκιμαντέρ της Ελιάνας Αμπραβανέλ Finish Line. Με την ευκαιρία λοιπόν της προβολής της ταινίας στο Δαναό σήμερα και αύριο το απόγευμα, μιλήσαμε με τη σκηνοθέτη για τους τρεις ήρωές της -τον Ιδομενέα, τον Αντώνη και το Στέλιο- τους χαρακτηριστικούς ήχους που ντύνουν την ταινία, αλλά και την πρωτοβουλία της ομάδας Finish Line να συνοδεύσει δύο μέλη του MDA Ελλάς στην κλασική Μαραθώνια διαδρομή με τροποποιημένα αμαξίδια.

Q Στην avant premiere του Finish Line στο Δαναό, μου έκανε εντύπωση πόσους διαφορετικούς ανθρώπους (συμπεριλαμβανομένου και εμού) συγκίνησε βαθύτατα η ταινία σας. Ποιο πιστεύετε είναι το συστατικό εκείνο που μας έκανε να νιώσουμε έτσι απέναντι στις ιστορίες των τριών Μαραθωνοδρόμων- του Ιδομενέα, του Αντώνη και του Στέλιου;

A Αν θέλαμε να απομονώσουμε ένα στοιχείο, αυτό θα έλεγα ότι είναι η ειλικρίνειά τους. Απλόχερα μοιράζονται τις ιστορίες τους, χωρίς να επιζητούν την αναγνώριση από κανέναν. Καταφέρνουν παρά τις δυσκολίες να μην παραιτηθούν, αλλά να πάρουν την ζωή στα χέρια τους και να κάνουν επιτέλους αυτό που αγαπούν.

Q Οι τρεις πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ μοιάζουν πραγματικά φτιαγμένοι για να πουν την ιστορία τους. Πώς τους γνωρίσατε και πώς αντέδρασαν στην ιδέα να είναι οι ήρωες της ταινίας σας;

A Τους έβλεπα στους αγώνες δρόμου και μου έκαναν εντύπωση γιατί διέφεραν πολύ από τα στερεότυπα των δρομέων. Τους πλησίασα εγώ και το κοινό μας πάθος για το τρέξιμο βοήθησε στο να σπάσει ο πάγος αμέσως. Όταν τους είπα την ιδέα μου να πρωταγωνιστήσουν στην ταινία είχαμε πια γίνει φίλοι και δέχτηκαν αμέσως.

Q Θα έλεγε κανείς πως ο τέταρτος πρωταγωνιστής του Finish Line είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος, ο οποίος “περιμένει” τους τρεις δρομείς στον τερματισμό του ταξιδιού τους. Έχετε τρέξει κι εσείς η ίδια τον αγώνα, αλλά και άλλους Μαραθωνίους, τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στη διαδρομή αυτή;

A Δεν υπάρχει δρομέας σε όλο τον κόσμο που να μην έχει επιθυμία να τρέξει έστω μια φορά στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και να τερματίσει στο Καλλιμάρμαρο!

Στη διαδρομή αυτή των 42.195 μέτρων συμπυκνώνονται 2.506 χρόνια ιστορίας, και παρότι είναι απαιτητική διαδρομή, η κούραση εξαφανίζεται και τη θέση της παίρνουν μοναδικά συναισθήματα όταν πλησιάζεις στον τερματισμό.

Q Κάτι πολύ χαρακτηριστικό βλέποντας την ταινία ήταν οι ήχοι που τη συνόδευαν: κρουστά που έδιναν ρυθμό, ο ήχος ενός χρονόμετρου, τα βήματα ενός δρομέα στην άσφαλτο, ο ήχος των πουλιών στην εξοχή. Με έκανε να νιώσω ότι οι “ήχοι” μιας διαδρομής είναι σημαντικοί για το δρομέα που την τρέχει — είναι έτσι;

A Είναι ακριβώς έτσι! Ο ηχητικός σχεδιασμός της ταινίας έγινε με αυτό το σκεπτικό. Όταν τρέχεις οι αισθήσεις σου είναι σε εγρήγορση, προσλαμβάνεις τους ήχους με μια υποκειμενικότητα πιο έντονη από την καθημερινότητά σου. Το να απομονώσεις μερικούς από αυτούς, σε βοηθά στο να κρατήσεις το ρυθμό σου και να συγκεντρωθείς στο στόχο σου.

Q Θέλετε να μας πείτε δυο λόγια για την πρωτοβουλία της ομάδας Finish Line να συνοδεύσει δύο Μέλη του MDA Ελλάς, την παραολυμπιακή αθλήτρια κολύμβησης Αλεξάνδρα Σταματοπούλου και τον Ανδρέα Χότζα, στην κλασική Μαραθώνια διαδρομή με τροποποιημένα αμαξίδια;

A Όλα τα έσοδα από την avant premiere της ταινίας δόθηκαν για την αγορά δύο ειδικών αμαξιδίων για τα δύο μέλη του MDA Ελλάς που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία να λάβουν μέρος στον Κλασικό Μαραθώνιο, την Αλεξάνδρα και τον Ανδρέα. Η επόμενη κίνηση ήταν να δημιουργηθεί μια ομάδα από δρομείς που θα τρέξουμε όλοι μαζί μια παρέα συνοδεύοντάς τους. Είναι μια πρωτοβουλία που ταυτίστηκε με την ταινία της οποίας τα έσοδα θα συνεχίσουν να πηγαίνουν σε αυτό το σκοπό.


Αν αυτό το άρθρο σας φάνηκε ενδιαφέρον, γραφτείτε δωρεάν στο newsletter μας εδώ.