Κρίση #1: Σεισμοί

Πάνω από το 30% των κτιρίων της πόλης κατασκευάστηκαν πριν από τον πρώτο Οικοδομικό Κανονισμό Αντισεισμικής Προστασίας, γεγονός που συνιστά σοβαρό έλλειμμα σε μια χώρα που κατατάσσεται στην έκτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα. Η Αθήνα είναι πυκνοκατοικημένη με στενούς δρόμους και περιορισμένους δημόσιους χώρους. Το κτιριακό απόθεμα αποτελεί μεγάλο ποσοστό των γηρασμένων υποδομών (μικρό μέρος του μόνο έχει αξιολογηθεί και ενισχυθεί αντισεισμικά). Η πόλη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό σεισμό.

Κρίση #2: Κρίσεις που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή (Καύσωνες, πλημμύρες, ατμοσφαιρική ρύπανση)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της υφιστάμενης και σημαντικής έρευνας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πόλη μας, οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να αποτελέσουν στο μέλλον συχνό φαινόμενο για την Αθήνα. Ειδικότερα προβλέπεται ότι από το 2021 ως το 2050, οι μέσες καλοκαιρινές θερμοκρασίες θα αυξηθούν κατά 2°C, ενώ από το 2071 ως το 2100 αναμένεται να έχουν αυξηθεί μέχρι και 4°C. Ήδη παρατηρείται σταδιακή αύξηση της διάρκειας και των τιμών των υψηλών θερμοκρασιών στην πόλη, καθώς επίσης και της συχνότητας και της έντασης φαινομένων όπως ο καύσωνας, οι πλημμύρες και η κακή ποιότητα του αέρα. Το φαινόμενο της Αστικής Θερμικής Νησίδας , σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες, δημιουργεί μεγάλες θερμοκρασιακές διαφορές της τάξης των 6oC, 7oC ή ακόμα και 10oC μεταξύ του κέντρου της πόλης και των προαστίων. Για το φαινόμενο αυτό ευθύνονται κυρίως η πυκνότητα δόμησης, και η κακή ποιότητα του δομημένου αστικού ιστού, σε συνδυασμό με την αυξημένη χρήση κλιματιστικών και την απουσία πράσινων ανοικτών χώρων.

Κρίση #3: Κοινωνική Αναταραχή

Οι διαδηλώσεις στην Αθήνα είναι μέρος της καθημερινότητας μας. Αποτελούν μια από τις κύριες πολιτικές εκφράσεις των ανθρώπων της πόλης και οργανώνονται από συνδικαλιστικές ενώσεις, πολιτικά κόμματα, αντιεξουσιαστικές και φοιτητικές ομάδες καθώς και άλλους συλλογικούς και παραγωγικούς φορείς. Παρότι το μέγεθος και η ένταση των διαδηλώσεων δεν είναι πάντοτε η ίδια, διεξάγονται πάντα στο κέντρο της πόλης. Σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσονται σε βίαιες εξεγέρσεις που διαρκούν αρκετές ημέρες. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται επίσης κρούσματα βίας που απορρέουν από διαφορές πολιτικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης. Αυτές οι βίαιες εκρήξεις αποτελούν σύμπτωμα μια πόλης που για επτά χρόνια τώρα αντιμετωπίζει σφοδρές οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις. Ασκούν όμως κατά γενική παραδοχή απίστευτη πίεση στις καθημερινές λειτουργίες της πόλης, αλλά και στα συστήματα εφοδιασμού και τις υποδομές της.

Κρίση #4: Ηλεκτρονικό έγκλημα

Το ηλεκτρονικό έγκλημα όπως και διεθνώς αποτελεί ανερχόμενη κρίση για την Ελλάδα. Ο δήμος Αθηναίων βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών διαδικασιών λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί μεγάλο αριθμό κρίσιμων υποδομών και δικτύων κοινής ωφέλειας. Ως εκ τούτου συνιστά στόχο υψηλού κινδύνου όσον αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και ειδικότερα την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ), το έτος 2016 ήταν ένα από τα χειρότερα όσον αφορά το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις ηλεκτρονικές επιθέσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στον κόσμο. Οι επιθέσεις αυτές είναι προηγμένες, πολυσύνθετες και στοχεύουν κυρίως κρατικές βάσεις δεδομένων και δικτυακούς τόπους. Ο δήμος Αθηναίων συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες με σκοπό την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποτροπής των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο. Το Ελληνικό Κέντρο για το Κυβερνοέγκλημα είναι τμήμα μιας αναδυόμενης συντονισμένης πανευρωπαϊκής προσπάθειας και έχει την δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά την εκπαίδευση και την έρευνα στο πεδίο του ηλεκτρονικού εγκλήματος.

--

--

Resilient Athens
Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030

Σχεδιασμός & υλοποίηση σχεδίου δράσεων που θα εξοπλίσει την Αθήνα για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στο πλαίσιο του 100 Resilient Cities