Στην Αθήνα χρειαζόμαστε το πράσινο. Αν η Αθήνα δώσει προτεραιότητα σε «πράσινες» και «μπλε» λύσεις θα μπορεί καλύτερα να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, αλλά και να συνεισφέρει στον αγώνα ενάντια της. Υποστηρίζοντας τις φυσικές της υποδομές η πόλη μπορεί να αντιμετωπίσει όχι μόνον περιβαλλοντικές αλλά επίσης οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις.

A. Υποστηρίζουμε περιβαλλοντικές υποδομές μέσα στον αστικό ιστό

Η Αθήνα, μια πόλη που πλήττεται από καύσωνες, τοπικές πλημμύρες και κακή ποιότητα του αέρα, είναι μια πόλη που παραδοσιακά κατασπαταλάει, κακομεταχειρίζεται και κακοδιαχειρίζεται τους φυσικούς της πόρους. Είναι απαραίτητη η αλλαγή νοοτροπίας ώστε η πόλη να μπορέσει να κατανοήσει, να υποστηρίξει και να προάγει τις πράσινες, αλλά και τις γαλάζιες της υποδομές. Η πόλη πρέπει να διαχειριστεί καλύτερα τους υφιστάμενου χώρους πρασίνου αλλά και να δημιουργήσει νέους. Η στροφή προς τέτοιου είδους λύσεις θα υποστηρίξει και την κοινωνία και την οικονομία της πόλης.

A.1 Σχέδιο Δράσης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή

A.2 Αρχή Διαχείρισης Μεγάλων Χώρων Πρασίνου

A.3 Τριπλή Πράσινη Ανάπλαση

A.4 Ελαιώνας: μια Ανθεκτική Συνοικία
B. Αξιοποιούμε αποτελεσματικά τα απόβλητά μας

Η πόλη παλεύει να διατηρήσει τους δημόσιους χώρους της καθαρούς, απαλλαγμένους από τον θόρυβο και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το ουσιαστικής σημασίας ζήτημα της ποιότητας ζωής είναι βασικός δείκτης αποτελεσματικότητας και υπευθυνότητας. Η ανάπτυξη ενός σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων που να είναι προνοητικό και οδηγούμενο από τα δεδομένα είναι μια από τις πρώτες προτεραιότητες ανθεκτικότητας της πόλης μας.

B.1 Σχέδιο Δράσης για την Διαχείριση των Αποβλήτων

Γ. Προωθούμε τη Bιώσιμη Kινητικότητα και συν-δημιουργούμε Δημόσιους Χώρους

Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το περπάτημα ως τον κύριο τρόπο μετακίνησής τους μέσα στον δήμο μειώνεται σταθερά. Είναι γνωστό ότι το στοιχείο αυτό επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα των ανθρώπων από πλευράς υγείας αλλά και την οικονομία. Ο δήμος δεσμεύεται να πραγματοποιήσει ουσιαστικές βελτιώσεις στους δημόσιους χώρους ώστε να γίνουν καταλληλότεροι για τους πεζούς και η Αθήνα να γίνει μια φιλική προς τους πεζούς πόλη.

Γ.1 Οδικός Χάρτης για τη Βιώσιμη Κινητικότητα

Γ.2 Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Δημόσιων Χώρων

Γ.3 Πλαίσιο Συνδυασμένης Ανάπτυξης των Δημόσιων Χώρων

Δ. Υποστηρίζουμε μία Βιώσιμη Διατροφική Πολιτική

Ο δήμος Αθηναίων πρέπει να αναπτύξει βιώσιμα και ανθεκτικά διατροφικά συστήματα. Λόγω της οικονομικής κρίσης σημαντικό τμήμα του πληθυσμού δεν είναι σε θέση να καλύψει τις βασικές του διατροφικές ανάγκες, η Ελλάδα όλο και περισσότερο εξαρτάται από εισαγωγές τροφίμων, ενώ μέσα στην κρίση βαίνουν αυξανόμενα τα ολιγοπώλια στην διανομή τροφίμων. Γενικά, έχουν επηρεαστεί αρνητικά οι διατροφικές συνήθεις των πολιτών, καθώς αυξήθηκε λόγο κρίσης η εξάρτηση από επεξεργασμένα και εισαγόμενα τρόφιμα με αποτέλεσμα να εντείνονται προβλήματα υγείας και παχυσαρκία στους νέους και σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Δ.1 Σχέδιο Βιώσιμης Διατροφικής Πολιτικής

E. Υποστηρίζουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ενεργειακή πολιτική

Ο δήμος Αθηναίων δεν διέθετε κάποιο Σχέδιο Δράσης για την κλιματική αλλαγή. Η αρχική μελέτη βάσης του 2014 έχει υποδείξει μοτίβα καταναλωτικής σπατάλης και σημαντικούς και συγκεντρωμένους τομείς εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, πράγμα που διευκολύνει τη χάραξη μακρόπνοων πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα.

Ε.1 Σχέδιο Δράσης για το Μετριασμό των Επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής

E.2 Οδικός Χάρτης για το Μετριασμό της Ενεργειακής Φτώχειας

E.3 Συνεταιρισμοί Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές

--

--

Resilient Athens
Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030

Σχεδιασμός & υλοποίηση σχεδίου δράσεων που θα εξοπλίσει την Αθήνα για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στο πλαίσιο του 100 Resilient Cities