Ο δήμος θα εξορθολογήσει και θα αναβαθμίσει τις ικανότητες «επιβίωσης» που διαθέτει η πόλη ώστε, μέσω του προγραμματισμού και της επικοινωνίας, να οικοδομήσει εμπιστοσύνη και ένα ασφαλές περιβάλλον για τους κατοίκους της.

A. Ενισχύουμε τον προγραμματισμό ενόψει σοβαρών κρίσεων

Ο δήμος θα εξορθολογήσει, θα αναβαθμίσει και θα επανασχεδιάσει τις διαδικασίες, τα συστήματα και τις δυνάμεις του έτσι ώστε να μπορεί με σωστή προετοιμασία, εκπαίδευση και οργάνωση να αντιμετωπίσει τις περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές κρίσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει.

A.1 Σχέδια Ετοιμότητας και Διαχείρισης Κρίσεων

A.2 Χάραξη Πολιτικών με Βάση Πιθανά Σενάρια Κρίσεων

A.3 Μητροπολιτική Αθήνα και Άλλες Θεσμικές Μεταρρυθμίσεις

A.4 Μελέτες Ανθεκτικότητας

A.5 Απόσυρση Παλαιών Κτιρίων (Μείζον Έργο Ανθεκτικότητας)

B. Υποστηρίζουμε τη δημόσια διοίκηση και ενισχύουμε το ρόλο των τοπικών κοινοτήτων

Η Αθήνα θα πρέπει να δημιουργήσει καινοτόμα συστήματα διοίκησης και αποκέντρωσης, να εκπαιδεύσει και να καταρτίσει τους δημόσιους υπαλλήλους, και τέλος να καταφέρει να παραχωρήσει εξουσίες στα διαμερίσματα και τις γειτονιές. Νέοι τρόποι ενημέρωσης και επικοινωνίας είναι απαραίτητοι ώστε να ακούγονται και οι δύο πλευρές, να γεφυρωθούν τα χάσματα, να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη και να δοθεί ώθηση στην πόλη καθώς αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις.

B.1 Δίκτυο Δημοτικών Γειτονιών

B.2 Ενδυνάμωση των Διοικητικών Λειτουργιών του Δήμου

Γ. Υποστηρίζουμε Συνεργασίες σε Τοπικό Επίπεδο
Προνοητική

Μια προνοητική πόλη είναι απαραίτητα μια πόλη που ακούει τους ανθρώπους της. Η Αθήνα προσπαθεί να δημιουργήσει και να υποστηρίξει συνεργατικές δομές και ενδυναμώσει τους ανθρώπους της μέσα από την διαφάνεια, την ενημέρωση αλλά με την δημιουργία δομών ευκαιριών για ουσιαστικές και συνεπείς συνεργασίες. Εκτός από τα δημοτικά διαμερίσματα που πρέπει να υποστηριχθούν και να ενισχυθούν ως διοικητικές μονάδες, η υπο-κατηγορία της αθηναϊκής γειτονιάς έχει ακόμα σημασία ως τύπος κοινότητας, με στοιχεία ταυτότητας και συλλογικότητας. Οι προτεινόμενες δράσεις θα ενδυναμώσουν τη γειτονιά, καλλιεργώντας τον διάλογο και τη συμμετοχική διακυβέρνηση.

Γ.1 Σχολεία Ανοιχτά στη Γειτονιά και την Κοινωνία

Γ.2 Σχέδια Δράσης για την Ένταξη των Μεταναστών

--

--

Resilient Athens
Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030

Σχεδιασμός & υλοποίηση σχεδίου δράσεων που θα εξοπλίσει την Αθήνα για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στο πλαίσιο του 100 Resilient Cities