Ο δήμος Αθηναίων προσδοκά να επιτύχει αποτελεσματική και αποδοτική διακυβέρνηση, αλλά και καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τους κατοίκους της πόλης, μέσα από την χάραξη πολιτικών που βασίζονται σε δεδομένα και την ενίσχυση της λογοδοσίας.

A. Προωθούμε τη διαφάνεια και την λογοδοσία

Οι πολίτες της Αθήνας αντιλαμβάνονται το δημοτικό συμβούλιο αλλά και την διοίκηση της πόλης ως κάτι απόμακρο. Εκτός του ότι δεν υπάρχει κουλτούρα σε επίπεδο δήμου όσον αφορά την αξιολόγηση, την διαχείριση και την τήρηση δεδομένων και βασικών δεικτών επιδόσεων, εντοπίζονται ελάχιστα κανάλια επικοινωνίας τόσο ανάμεσα στα διάφορα διοικητικά επίπεδα, όσο και ανάμεσα στον δήμο Αθηναίων και τους πολίτες.

Πόλη ανοιχτή στους πολίτες είναι μια πόλη υπεύθυνη, μια πόλη που μπορεί να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Για να γίνει η Αθήνα ανθεκτική πρέπει να οικοδομήσει εμπιστοσύνη. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένα από τα κυριότερα ζητήματα που εξακολουθούν να προσβάλλουν την ικανότητα της πόλης να προοδεύσει αλλά και την σύγκλιση της Αθηναϊκής κοινωνίας. Ο δήμος προσπαθεί να γίνει πιο ανοικτός αλλά και διαφανής δημιουργώντας κανάλια επικοινωνίας ως προς τα δεδομένα και τις διαδικασίες του.

A.1 Ανοικτά Δεδομένα

A.2 Εκστρατείες Επικοινωνίας

A.3 Αποτίμηση επιρροής Δημοσίων Εκδηλώσεων Μείζονος Σημασίας

B. Βελτιώνουμε και απλουστεύσουμε τις δημοτικές διαδικασίες

Η απλοποίηση, εκλογίκευση και ανοιχτότητα των διαδικασιών και τα δεδομένα είναι απολύτως απαραίτητα στοιχεία της αποτελεσματικής και αποδοτικής χάραξης πολιτικής. Η χάραξη πολιτικής βασισμένης σε δεδομένα είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν οι αλληλοεπικαλύψεις, να μεγιστοποιείται η χρήση ίδιων πόρων, να ανταποκρινόμαστε στις θεμελιώδεις ανάγκες της πόλης μας, να γνωρίζουμε τις προτεραιότητές μας και να διατηρούμε τους ανθρώπους συνδεδεμένους, δημιουργικούς και ικανοποιημένους.

B.1 Ψηφιακή Πολιτική

B.2 Έξυπνο Κέντρο Επιχειρήσεων

B.3 Κέντρα Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών

B.4 Χαρτογράφηση του Δημόσιου Χώρου

Γ. Καλλιεργούμε τη συνεργασία και το αίσθημα ευθύνης

H Αθήνα κατόρθωσε να επιβιώσει της τρέχουσας κοινωνικοοικονομικής κρίσης δημιουργώντας συνεργασίες ανάμεσα στον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών. Το χαρακτηριστικό αυτό αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία στην διακυβέρνηση της πόλης και συνιστά ένα από τα θεμελιώδη συστατικά της οικοδόμησης μιας ανθεκτικής πόλης. Η συνεργασία αυτή ενθαρρύνει την καινοτομία και αποτελεί ουσιαστική πτυχή της αποτελεσματικής διακυβέρνησης της πόλης. Για να καλλιεργηθεί η Ανθεκτικότητα, είναι απαραίτητο να βελτιστοποιηθούν, να αναβαθμιστούν και να αντιγραφούν υφιστάμενες αλλά και προτεινόμενες πρωτοβουλίες. Η αποτίμηση και αξιολόγηση του αντίκτυπου τους θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα προς έναν ολοκληρωμένο και ανθεκτικό αστικό ιστό

Γ.1 Πλατφόρμες Συνεργαζόμενων Φορέων

Γ.2 To συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων

Γ.3 Συνεργασίες δήμου & Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων

Γ.4 Σύμπραξη για την Αθήνα (Athens Partnership)

Γ.5 Δίκτυο Πολιτισμού δήμου Αθηναίων

--

--

Resilient Athens
Επαναπροσδιορίζοντας την πόλη: Στρατηγική Ανθεκτικότητας της Αθήνας για το 2030

Σχεδιασμός & υλοποίηση σχεδίου δράσεων που θα εξοπλίσει την Αθήνα για τις προκλήσεις του παρόντος αλλά και του μέλλοντος. Στο πλαίσιο του 100 Resilient Cities