Ανήμερα της Τουρκικής εισβολής σε κλεμμένη Ε/κ γη το Hack Cyprus 2019

Ιωάννης Κουρουκλίδης, 16 Ιουλίου 2019*

Αίσχος, ανατριχίλα και ντροπή προκαλεί η τοποθεσία και η ημερομηνία διοργάνωσης του διαγωνισμού Hack Cyprus 2019.

Το Hack Cyprus

Το γνωστό ‘hackathon’ που μπορεί να αποδωθεί ελληνικά ώς μαραθώνιος προγραμματισμού είθισται να είναι απλοί, αγνοί διαγωνισμοί από την τεχνολογική κοινότητα για την κοινότητα, μακριά από πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.

Το Hack Cyprus ήταν διαγωνισμός που οργανωνόταν από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό (ΜΚΟ) ‘Cypriot Enterprise Link (CEL)’ με την υποστήριξη της Τεχνολογικής κοινότητας της Κύπρου. Για διάφορους λόγους, έπαψε από το 2016 να διοργανώνεται (Διοργανώνονταν διάφορες κερδοσκοπικές εκδηλώσεις όπως summits) και ο ΜΚΟ λειτουργεί με ένα σκιώδες τρόπο εφόσον δεν δημοσιεύει σχεδόν τίποτα στην ιστοσελίδα του, δεν δημοσιεύει καταστατικό, δεν εγγράφει μέλη και είναι άγνωστο αν τηρεί όλες τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως Γενικές Συνελεύσεις. Το CEL απαρτίζετατι κυρίως από Ελληνοκύπριους, κυρίως διευθυντές και συνιδρυτές εταιρειών, στοιχεία που εύκολα μπορεί κάποιος να διασταυρώσει.

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να αναβιώσουν ένα πεθαμένο διαγωνισμό, οι διοργανωτές, το CEL δηλαδή, ανακάλυψαν το φρούτο της ‘δικοινοτικότητας’. Έτσι λοιπόν είχαν την φαεινή ιδέα, να διοργανώσουν σε όλες τις ελεύθερες και κατεχόμενες πόλεις της Κυπρου τον διαγωνισμό ταυτόχρονα.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Αυτό που προκαλεί το αίσχος και την ντροπή είναι τόσο η ημερομηνία που επέλεξαν, 20 Ιουλίου, που είναι η μέρα της Τουρκικής εισβολής, αλλά και η τοποθεσία για την Αμμόχωστο (Gazimağusa όπως την τουρκοποίησαν πλέον). Στην Αμμόχωστο επιλέχθηκε η τοποθεσία “Center for Entrepreneurship and Innovation” (τουρκικά GIMER) μέρος του ούτω καλόμενου παράνομου “πανεπιστημίου” “Eastern Mediterranean University”. Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥπΕξ) της Κυπριακής Δημοκρατίας (καθώς και πολλές άλλες πηγές), οι οποίες είναι αναρτημένες στην επίσημη ιστοσελίδα, το λεγόμενο “Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου” :

  • Έχει καθεστώς “κυβερνητικού” “πανεπιστημίου” από το ψευδοκράτος (λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου”), άρα σύμφωνα πάντα με την πηγή του ΥπΕξ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με και εξαρτώμενο από το κατοχικό καθεστώς.
  • Τμήμα των εγκαταστάσεων του “Ανατολικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου” είναι χτισμένο πάνω σε σφετερισμένα κτίρια και γη του Ελληνοκύπριου, κ. Σαβεριάδη, όπου βρισκόταν το Κέντρο Ανώτερων Σπουδών Αμμοχώστου (γνωστός ως Saveriades Κ.Α.S.Α.
    College). Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφασή του 22 Σεπτεμβρίου 2009 (Υπόθεση 16160/90 Saveriades κατά Τουρκίας) βρήκε την Τουρκία υπεύθυνη για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου λόγω της πλήρους άρνησης του δικαιώματος πρόσβασης και ελέγχου του κ. Σαβεριάδη, τη χρήση και την απόλαυση της περιουσίας του.
Επίσημο facebook event
Επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού
Επίσημη αγορά εισιτηρίων από Eventbrite

Αντιδράσεις

Εταιρείες ξεγελάστηκαν απο τους διοργανωτές και έτσι άρχισαν να αποσύρουν τις επιχορηγήσεις τους, όπως και οργανισμοί την υποστήριξή τους.

Οι διοργανωτές δεν έχουν προβεί σε επίσημη δήλωση αν και το θέμα θίχτηκε δημόσια στο επίσημο γκρουπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εν ονόματι “Hack Cyprus” κάτω από της ανακοινώσεις τους. Εσκεμμένα ή όχι προσπάθησαν να υποβαθμίσουν κάποιοι το θέμα ως “πολιτικό” ή “δικοινωτικό”, ενώ το θέμα είναι διεθνές και άπτεται της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πλευράς Τουρκίας.

Σε μία σπασμωδική κίνηση, αφαίρεσαν το λογότυπο του παράνομου “πανεπιστημίου” (όπως και όλα τα υπόλοιπα λογότυπα) από την αφίσα του διαγωνισμού για να αποκρύψουν την αλήθεια, εφόσον όλες οι υπόλοιπες επίσημες πηγές του διαγωνισμού αναφέρουν μέχρι και σήμερα την ίδια τοποθεσία για την Αμμόχωστο, δηλαδή το παράνομο “πανεπιστήμιο”.

Η παλιά έκδοση της αφίσας του Hack Cyprus 2019 πριν αφαιρεθεί το λογότυπο του παράνομου “πανεπιστημίου”

“Εγώ προσωπικά, τόσο ως διοργανωτής σε κάποια παλαιότερα Hack Cyprus, όσο και εθελοντής σε κάποια άλλα, αλλά και ως πρόσφυγας από την Αμμόχωστο, δηλώνω ότι ντροπιάζουν την τεχνολογική κοινότητα οι φετινοί διοργανωτές του Hack Cyprus 2019, όπως ντροπιάζουν και αμαυρώνουν την φήμη όλων των προηγούμενων Hack Cyprus. Γι’ αυτό και νιώθω ότι φέτος θέλω να διαχωρίσω την θέση μου.”

Πηγές:

  1. http://provocateur.gr/out-about/16173/ti-einai-pali-ayto-to-hackathon
  2. http://hackcyprus.com/
  3. http://comeback.hackcyprus.com/
  4. https://www.facebook.com/events/376457973008730/
  5. http://projectcel.com/
  6. https://gimer.emu.edu.tr/en
  7. http://www.mfa.gov.cy/mfa/embassies/embassy_stockholm.nsf/AB3410A4B9E5EF95C22578B0003703B6/$file/The%20illegally%20operating%20-universities-%20in%20the%20occupied%20areas%20of%20Cyprus.pdf
  8. http://www.mfa.gov.cy/mfa/mfa2016.nsf/All/663178FC5592CDE3C2257F9C0034A158?OpenDocument
  9. http://www.clerideslegal.com/article/saveriades-v-turkey
  10. https://www.facebook.com/groups/hackcyprus/

* Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μέρους ή συνόλου του άρθρου με αναφορά στην αυθεντική πηγή, δηλαδή το άρθρο αυτό: https://medium.com/p/57d8e591f30f/

--

--

Ioannis Kourouklides
Επικαιρότητα στην Κύπρο και τον Κόσμο

AI Researcher and EdTech Founder. Content focused on Research & Innovation, especially AI, ML, DS. CENSORED on LinkedIn for posting scientific and other facts.