The Greek Issue

Οδηγός επιτυχίας για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό (Part 4/4)

4. Συνέντευξη

Πρέπει να έχω αναφέρει ήδη πως το βιογραφικό δεν αποτελεί «το κλειδί» για μια θέση εργασίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει «το κλειδί» που ανοίγει την πόρτα μιας συνέντευξης. Το παν, όμως, είναι αυτό που θα συμβεί περνώντας την πόρτα αυτή, κατά τη διάρκεια της συνένετευξης.
Το πιθανότερο είναι να μην φτάσεις σε πολλές συνεντεύξεις (σε σχέση με τα βιογραφικά που θα στείλεις). Γι’ αυτό να είσαι έτοιμος να δώσεις το 100% του εαυτού σου.

Ακολουθούν 50 tips για την τέλεια συνέντευξη.

Προετοιμασία

 1. Διάβασε τι ζητάει η θέση / job description και κάνε μια λίστα με projects/προηγούμενες θέσεις εργασίας σου/achievements για καθετί που ζητείται
 2. Να θυμάσαι πως αυτά που ζητάει η θέση δεν είναι “απαραίτητα”, ακόμα κι αν το λέει — στην πραγματικότητα είναι μια wishing-list της εταιρείας. (Αυτό να έχεις στο μυαλό σου και όταν στέλνεις βιογραφικά — στείλε και ας μην πληρείς όλες τις προϋποθέσεις. Μπορεί να έχεις κάτι που χρειάζονται και που τελικά θα σε κάνει να προσληφθείς.)
 3. Ακολούθησε την εταιρεία σε όλα τα social media (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram κ.λ.π.) και διάβασε τα posts των τελευταίων 2 ετών .Έτσι, θα μάθεις χρήσιμες πληροφορίες για την εταιρεία που πιθανότατα να σου φανούν χρήσιμες.
 4. Διάβασε τα annual reports των 3 τελευταίων χρόνων ώστε να μάθεις που επενδύει η εταιρεία, αν είχε κέρδη-έξοδα κ.λ.π.
 5. Μελέτησε το site της εταιρείας εξωνυχιστικά
 6. Μάθε αν το λογότυπο της εταιρείας έχει κάποιο νόημα, ποιες είναι οι αξίες τις εταιρείας, αν τρέχει κοινωνικά προγράμματα κ.λ.π.
 7. Έλεξγε αν στο LinkedIn έχεις γνωστούς που εργάζονται στην εταιρεία ή κάποιον που να μπορεί να σε συστήσει σε κάποιον που δουλεύει εκεί, ρώτα για την εταιρεία, μάθε πως είναι να εργάζεσαι σε αυτή, πως είθισται να είναι οι συνεντεύξεις.
 8. Ζήτα από κάποιον στην εταιρεία να σε κάνει endorse/refer. Ακόμα και αν δεν γνωρίζεις κανέναν, πρέπει να ξέρεις ότι οι μεγάλες εταιρείες επιβραβεύουν με χρηματικό ποσό όσους κάνουν επιτυχώς refer ένα φίλο για εργασία και γι’ αυτό όλοι θα είναι πρόθυμοι να σε βοηθήσουν. Προσοχή, αυτό δεν ισχύει σε μικρότερες εταιρείες.
 9. Γράψε μια παράγραφο για τον εαυτό σου απαντώντας στην ερώτηση “ποιος είμαι;”. Θυμήσου πως στην ερώτηση αυτή θέλουμε να μάθουμε ποιο είναι το aspiration σου στη ζωή (π.χ. με παρακινεί η περιπέτεια), θέλουμε να μάθουμε 1–2 πράγματα για την καθημερινή σου ζωή (π.χ. αθλούμαι και διαβάζω βιβλία) ή να μάθουμε για κάτι σημαντικό που σε χαρακτηρίζει (π.χ. ήμουν πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος). Εδώ δεν μας ενδιαφέρει αν χώρισες, αν δεν έχεις χρήματα ή οτιδήποτε συναισθηματικό . Μας ενδιαφέρουν πράγματα που σχετίζονται έμμεσα με την εργασία/θέση και δείχνουν ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα που θέλεις να “πουλήσεις”. Εδώ δεν χωράνε οι δρακρύβρεχτες ιστορίες.
 10. Βρες 3 λέξεις που σε χαρακτηρίζουν (απαγορεύονται λέξεις τύπου “τελειομανής” — κανείς που το λέει δεν είναι… κι αν είναι, θα το καταλάβουν στο 1ο δευτερόλεπτο… απαγορεύεται!).
 11. Βρες ένα μειονέκτημά σου. Αυτή είναι ερώτηση παγίδα και οι σοβαρές εταιρείες (κατά την άποψή μου) δεν πρέπει να την κάνουν. Εδώ επίσης δεν επιτρέπεται να πεις πως είσαι τελειομανής. Από την άλλη, δεν επιτρέπεται να πεις πράγματα όπως οξύθυμος (χτύπησα κάποιον συνάδελφο), τεμπέλης/αναβλητικός, ακατάστατος κ.λ.π. Μια κλασική απάντηση είναι πως είσαι αρκετά ανταγωνιστικός και αυτό σου δίνει την εικόνα του μη ομαδικού, αλλά και πάλι θα τη συνιστούσα με προσοχή. Σε κάθε περίπτωση, όταν λέμε κάτι αρνητικό για μας, παραδεχόμαστε πως το έχουμε αναγνωρίσει στον εαυτό μας και παίρνουμε μέτρα για να το λύσουμε. Επί παραδείγματι, στο μειονέκτημα: “Δυσκολία στο να προτεραιοπηοίσω tasks όταν όλα είναι επείγοντα ” αμέσως κολλάει κάτι σαν: “…και γι’ αυτό προσπαθώ να προλαβαίνω αυτή τη κατάσταση. Κάθε φορά που κάνω μια λίστα με tasks, σημειώνω δίπλα το deadline… Αν δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, εργάζομαι όσο πιο γρήγορα μπορώ στο task που απαιτεί το λιγότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί “.Εγώ πάντα προσθέτω και μερικά “κουλτουριάρικα” του τύπου: α) Έχω συνηδητοποιήσει ότι με βοηθάει να γράφω, συνεπώς όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο στη δουλειά, έχω ένα μπλοκάκι και γράφω πριν κοιμηθώ τι έκανα, τι θα μπορούσα να είχα κάνει διαφορετικά και με τον καιρό τα συγκρίνω. β) Ακολουθώ ερωτήσεις στο Quora με το σχετικό θέμα και με βοηθάει πολύ να διαβάζω τις σκέψεις άλλων γ) Έχω μέντορα που με βοηθάει σε ό,τι έχει σχέση με τους εργασιακούς μου προβληματισμούς και έχω δει μεγάλη βελτίωση…
 12. Μια ακόμη ερώτηση που πρέπει να προετοιμάσεις είναι το πού φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια. Αυτή ειναι μια καλή ερώτηση και για σένα. Η δουλειά που θα κάνεις θα επηρεάσει το πού θα εισαι σε 5 χρονια. Σου κάνουν αυτη την ερώτηση για να δουν αν θα εισαι μοτιβαρισμένος για αρκετό χρόνο. Αν τους πεις πως σε 5 χρονια θέλεις να πας στο φεγγάρι, ίσως να μην σε προσλάβουν σε τηλεφωνικό κέντρο. Αν τους πεις, όμως, πως θέλεις να γίνεις εκπαιδευτής ατόμων που εργάζονται σε τηλεφωνικό κέντρο, η θέση μάλλον θα είναι δική σου. Γιατί; Επειδή κάποιος που εκπαιδεύει όσους εργαάζονται σε τηλεφωνικό κέντρο, προφανώς έχει μεγάλη εμπειρία, ως εργαζόμενος έπαιρνε πρωτοβουλίες για να μάθει τα πάντα, μελετούσε και ενδιαφερόταν να είναι ο καλύτερος και γι’ αυτό έγινε εκπαιδευτής. Άρα, αν θέλεις να γίνεις εκπαιδευτής, θα θέλεις να είσαι ο καλύτερος, θα ενδιαφέρεσαι περισσότερο και πάνω απ’ όλα, η εργασία σου θα είναι πιο σημαντική λόγω της αποκτημένης γνώσης παρά λόγω του αποκτημένου μισθού. Η πάντοτε ιδανική απάντηση είναι πως θέλεις να ανοίξεις δική σου εταιρεία και σου είναι απαραίτητες οι γνώσεις που θα έχεις από την εν προκειμένω θέση. Οι entrepreneurs ειναι πάντοτε hard workers και διαθέτουν όλα τα παραπάνω. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να ανοίξουν τη δική τους εταιρεία, θα είναι αποφασιστικοί σε αυτό που κάνουν και θα φέρουν χρήματα στην εταιρεία.
 13. Γράψε τρόπους με τους οποίους μπορείς να συνεισφέρεις στην ομάδα και να φέρεις χρήματα στην εταιρεία. Κάνε μια λίστα και έχε την στο μυαλό σου. Στη συνέντευξη μπορείς να την αναφέρεις με την πρώτη ευκαιρία.
 14. Ετοίμασε κι εσύ τις δικές σου ερωτήσεις. Μάθε ποιός είναι ο μισθός αν δεν ξέρεις, ποιό είναι το ωράριο, αν υπάρχουν μπόνους, ρώτα τί ειναι σημαντικό για την εταιρεία, αν σκέφτονται να κάνουν κάτι καινούριο ή αν καλύπτουν ανάγκες αυξημένης ζήτησης, ρώτα τί τους αρέσει στο ρόλο τους. Να θυμάσαι πως πρέπει να τους αντιμετωπίζεις ως ίσος προς ίσο. Είσαι εκεί γιατί σε χρειάζονται αυτοί όσο τους χρειάζεσαι κι εσύ.
 15. Ψάξε στο internet τί ερωτήσεις κάνουν για τη θέση στη συγκεκριμένη εταιρεία.
 16. Προετοίμασε απαντήσεις στον καθρέφτη, σε φίλους, από μέσα σου, δυνατά.
 17. Προετοιμάσου ξανά. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως.
 18. Προετοιμάσου χαμογελώντας!
 19. Χαμογέλα ενώ κάνεις όλα τα προηγούμενα — πρέπει να είσαι εκπαιδευμένος στο να μιλάς και να χαμογελάς.

Dress for success
Η συνέντευξη είναι η ώρα της νίκης. Εκεί πας πλέον σαν νικητής. Δεν είσαι εκεί γιατί έχεις ανάγκη τα χρήματα. Είσαι εκεί γιατί είσαι ο καλύτερος και γιατί σε ενδιαφέρει η εμπειρία. Η όλη διαδικασία είναι η ίδια με το “πέσιμο”. Όταν “την πέφτεις” σε κάποιον, πρέπει να δείχνεις πως δεν έχεις ανάγκη, πως είσαι καλά όπως είσαι και αν ταιριάζουν τα συμφέροντα σας, τότε θα ταιριάξετε. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να είσαι το million dollar baby. Και πως θα το κάνεις αυτό;

 1. Θα τα δούμε και στο budget, αλλά πήγαινε για κούρεμα την προηγούμενη μέρα, αν έχεις γένια και για ξύρισμα/σουλούπωμα.
 2. Πήγαινε τα ρούχα στο καθαριστήριο.
 3. Φόρεσε ρούχα ανάλογα με την εταιρεία (π.χ. αν έχεις συνεντευξη με τη nike, μην φορέσεις adidas)
 4. Αν έχεις δίλημμα για τη γραβάτα, βάλ΄ την στην τσάντα σου και βγάλ’ την αν φοράνε οι υπόλοιποι.
 5. Οι συνεντευξιαστές πρέπει να σε θυμούνται. Εγώ προσωπικά συνιστώ σακάκι, με τσινο(?) σε ανοιχτό χρώμα και πολύχρωμο ή έντονο χρώμα πουκάμισο. Για τις κοπέλες, ισιωμένα μαλλιά, μονόχρωμο απλό φόρεμα ή παντελόνι/μπλούζα με ανοιχτό λαιμό και βαρύ κόσμημα στο λαιμό (καθαρά προσωπικά άποψη).
 6. Δεν χρειαζεται να μυρίζεις κολόνια απο 10 μέτρα. Απαλό άρωμα και μυρωδιά μαλακτικού είναι αρκετά.
 7. Απόφυγε το λευκό χρώμα στα ρούχα. Μπορεί να λερωθεί αναπάντεχα.
 8. Πάρε μαζί σου ομπρέλα και αν είσαι σε χώρα που απαιτείται, πάρε μαζί σου αδιάβροχο.
 9. Να έχεις μαζί σου χαρτομάντιλα, δεύτερο ζευγάρι φακών επαφής ή γυαλιά.
 10. Μην βαφτείς έντονα (ειδικά αν είσαι αγόρι).

Κυρίως πιάτο

 1. Πάρε μαζί σου 3–4 φωτοτυπίες του βιογραφικού σου (αν δεν εχουν φωτοτυπίες για όλους, δώσε ενα αντίγραφο στον καθένα) και του πορτφόλιού σου καθώς και ένα φάκελο με όλα τα απαραίτητα χαρτιά, όπως πτυχία (δεν θα στα ζητήσουν αλλά καλό είναι να είσαι ετοιμοπόλεμος).
 2. Έχε μαζί σου ταυτότητα (μερικές εταιρίες μπορει να σου τη ζητήσουν στην είσοδο).
 3. Έχε μαζί σου χαρτί και στυλό (αν είσαι designer, αρχιτέκτονας κ.λ.π. φρόντισε το χαρτί/τετράδιο σου να είναι οργανωμένο και δημιουργικό. Βάλε στο τετράδιό σου το χαρακτήρα σου. Χρησιμοποίησε κάποιες σελίδες για να ζωγραφίσεις. Αν πεις πως στα χόμπι σου ειναι η ζωγραφική, δείξε απευθείας τι μπορείς να κάνεις. Χρησιμοποίησε κάποιες σελίδες για την προετοιμασία σου. Κάνε οργανωμένες λίστες. Όταν ανοίξεις και ξεφυλλίσεις το τετραδιό μπροστά τους, βλέποντάς το, θα καταλάβουν για σένα περισσότερα πράγματα απ’ ότι στη συνέντευξη . Βγάλ’ το μπροστά σου όταν ξεκινήσει η συνέντευξη, αλλά κυρίως κάν’ τα όλα με τρόπο φυσικό.
 4. Νιώσε άνετα. Αν φοράς σακάκι και δεν είσαι συνηθισμένος σε αυτό ή πανωφόρι που σε στενεύει, βγάλ’ το μόλις μπεις στο χώρο της συνέντευξης και δίπλωσέ το προσεκτικά.
 5. Σκάναρε το χώρο. Τριγύρω σου σίγουρα υπάρχουν στοιχεία που μπορείς να αναφέρεις στη συνέντευξη. Αν υπάρξει κάποιο κενό χρόνου λόγω αναμονής, μην αφήσεις το χώρο να γεμίσει αμηχανία, πες ένα κοπλιμέντο για το ωραίο βάζο, ρώτησε αν έχουν πολλές συνεντεύξεις κ.λ.π.
 6. Αν δεις ένα σκουπιδάκι στην πορεία σου για τη συνέντευξή σου, σκύψε και πάρ’ το. Δείξε ενδιαφέρον για το χώρο.
 7. Κάτσε αφού πρώτα σου πουν.
 8. Χαμογέλα.
 9. Χαμογέλα συνέχεια.
 10. Χαμογέλα ακόμα και αν η συνέντευξη είναι από το τηλέφωνο, άλλωστε είσαι εκεί ή σου τηλεφώνησαν γιατί τους αρέσεις μάλλον.
 11. Κοίτα τους στα μάτια.
 12. Δείξε ενδιαφέρον.
 13. Όταν σου κάνουν μια ερώτηση, κράτα σημειώσεις.
 14. Δεν χρειάζεται να απαντάς απευθείας. Δώσε στον εαυτό σου 1 λεπτό να σκεφτεί.
 15. Πριν απαντήσεις, γράψε τη δομή της της απάντησής σου με 2–3 λέξεις.
 16. Το πιο σημαντικό tip: απάντησε σε αυτο που σε ρωτάνε και μόνο. Λιγότερο απο 20% όσων καταλήγουν σε συνεντεύξεις απαντούν σε αυτό ακριβώς που τους ρωτάνε.
 17. Μην διστάσεις να κάνεις και κανένα αστείο. Σε συνέντευξή μου έχει συμβεί το εξής: “Το στυλό αυτής που μου έπαιρνε συνέντευξη σταμάτησε να γράφει. Πήγε να ψάξει να βρει άλλο και της έδωσα το δικό μου. Κατευθείαν μου είπε πως το στυλό γράφει τέλεια. Της απάντησα πως αν με προσλάβουν θα της αγοράσω δώρο δυο ίδια. Ξεκαρδίστηκε να γελάει και μου είπε πως οι δωροδοκίες είναι πολύ σημαντικές στην ομάδα της.”
 18. Αν θελεις να πεις κάτι που δεν σε ρώτησαν, θα έχεις χρόνο στο τέλος να το κάνεις. Ακόμα και αν δεν στον δώσουν, μπορείς να τον ζητήσεις. Η συνέντευξη είναι η ευκαιρία σου. Είναι το 8 mile σου, αν θέλεις να γινεις ο Eminem.
 19. Όταν ανοίξεις το στόμα σου για το τέλος, πες κάτι καλό. Πες πως είσαι ευγνώμων για τη συνεντευξη και πως έμαθες μέσα από αυτή. Πες πως ευχαριστείς για την ευκαιρία και πως η θέση αυτή ειναι σημαντική για σένα. Sos! Πες το μαγικό που ακολουθεί και η θέση θα γίνει δική σου: πες πως είσαι έτοιμος για το 80% όσων απαιτείται για τη θέση και πως το 20% είναι το μεγαλύτερο κίνητρό σου για τη θέση αυτή .
 20. Άφησε 2–3 ώρες αφού φύγεις από τη συνέντευξη και στείλε ένα e-mail στους συνεντευξιαστές. Πες πως σου άρεσε η συνέντευξη, πως χάρηκες που τους γνώρισες και πως θα χαρείς να ακούσεις τα αποτελέσματα.

Το πιο σημαντικό

 1. Νιώσε έτοιμος.

Καλή σου επιτυχία, μέσα από την ψυχή μου!