Чи можна заходити в кінотеатр зі своєю їжею?

Мало хто знає, що кінотеатри не мають права забороняти заходити в зал зі своєю їжею та напоями. Таблички «з собою не приносити» та протидія охоронців порушують закон про захист прав споживачів.

Vladimir Golub
Блог Юриста
2 min readApr 9, 2019

--

Зокрема ч 1. ст. 17 закону говорить — «За всіма споживачами однаковою мірою визнається право на задоволення їх потреб у сфері торговельного та інших видів обслуговування. Встановлення будь-яких переваг, застосування прямих або непрямих обмежень прав споживачів не допускається, крім випадків, передбачених нормативно-правовими актами».

В свою чергу ч. 1 ст. 19 закону вказує — «Нечесна підприємницька практика забороняється.» Тож якщо вас спонукають щось купити, але за інших обставин ви б цього не придбали (наприклад, колу в кінотеатрі вдвічі дорожче, ніж в супермаркеті, тому що «зі своєю колою не можна»), то вас вводять в оману щодо права споживача на вільний вибір продукції.

Що робити, якщо вас охоронці все ж не впускають?

Ви можете викликати поліцію і вам тоді точно допоможуть захистити свої права в даній ситуації, але зазвичай проблеми виникають уже тоді, коли у вас є квиток на фільм і він починається через 3 хвилини. Тож другий варіант є більш зручним.

А саме — згідно ст. 509 Цивільного кодексу, якщо у вас є квиток, у кінотеатру виникає зобов’язання, за яким він повинен надати послугу — показати кіно.

Також ст. 633 Цивільного кодексу говорить, що за умовами публічного договору кінотеатр зобов’язаний надавати послуги кожному, хто до нього звернеться.

Купили квиток — уклали договір. Умови публічного договору повинні бути однаковими для всіх споживачів, крім тих, у кого за законом пільги. Тобто не можна демонструвати фільми тільки тим глядачам, які купили попкорн та колу в кінотеатрі.

Тепер ви можете йти в кінотеатр хоч з пельменями та бути впевненими, що знаєте як захистити себе в такій ситуації.

--

--