“Амбицията е България да бъде Стартъп инкубатора на Европейския пазар!” Лъчезар Борисов — зам. министър при министерство на икономиката на България

Среща на “Българската стартъп асоциация” и Лъчезар Борисов

Звучи супер нали!? Нека започнем от самото начало…

Историята на Българската стартъп асоциация започна в началото на 2017 година, когато временният министър на икономиката Теодор Седларски (от правителството на Огнян Герджиков) реши да покани за свои съветници пет човека от стартъп екосистемата: Нато, Чо, Вени, Иванина и Добри.

Отивайки, имахме очакването, че няма да има възможност да свършим почти нищо…защото нали знаете — хората в държавата сигурно са корумпирани. За тези три месеца разбрахме, че всъщност по-големият проблем е друг — в държавната администрация е пълно с хора, които всъщност искат да свършат нещо полезно, но нямат информацията, знанието и разбирането какво точно трябва да се направи. И тук видяхме, че можем да бъдем полезни.

За тези три месеца изградихме добри отношения с много експерти на средно ниво — защото министрите се сменят, но тези хора стоят там с години. Поканихме ги в coworking пространствата, запознахме ги със стартъпи и предприемачи и малко по малко те започнаха да разбират каузата, за която се борим.

Мемурандум между стартъп общността и ИАНМСП от 2017 година

Новото правителство дойде…

Времето ни там приключи и ние очаквахме, че приемственост няма да има, но отново бяхме изненадани. Новият екип в Министерство на икономиката се свърза с нас и каза, че искат да продължим това, което сме започнали, но за целта е нужно да имаме официално представителство.

Обсъдихме възможността с основните хора и организации от стартъп екосистемата: ABLE, Start it Smart, Startup Foundation, Junior Achievement, Edit.bg, Launchub, Eleven, Betahaus, Puzl, Zara Lab и много други от цялата страна и взехме решение, че ще създадем наша си представителна/индустриална/браншова или както е редно да се нарече организация (по това време наистина се опитвахме да разберем кой е правилния термин).

Чо, Нато, Тошко и Добри след учредяването на “Българската стартъп асоциация” 13.09.2017

Българска стартъп асоциация

Известна също така като BESCO (Bulgarian Entrepreneurship & Startup Community). За да не дублира функцията на другите организации и институции — единствената функция на тази нова асоциация е да бъде “канал за комуникация между стартъпите и институциите/правителството” — без конференции, без събития, без доклади.

Стартъп асоциацията бе учредена на 13 септември 2017 година от около 30 компании и организации.

Екипът, който беше избран е:

Натанаил Стефанов, който в момента е в борда на Sofia Tech Park и е председател на BESCO
Добромир Иванов от френския стартъп FretLink, който в момента е CEO на BESCO
Нед Дервенков, съосновател на koren.clothing
Емилиян Енев, създателят на блокчейн компанията Re-Check
Димитър Василев, представляващ Bulgarian Business Forum
Thibaut Teittinger, създателят на Puzl Coworking Space
Salim Virani, създател на Leancamp

Формирахме и Advisory board, чиято цел е и да помага и да се грижи, че BESCO изпълнява това, за което е създадена:

Анастас Гогов — Management Board
Милен Иванов — Founder Institute
Невен Боянов — Interlecta
Никола Стоянов — Aeternity
Петър Иванов — AmCham
Румен Илиев — Launchub
Саша Безуханова — Edit.bg и Move.bg

Среща на екипа с Advisory board 08.2018

Година по-късно…

Днес официалните ни членове са 350 компании (ние не събираме членски внос от членовете си — тестваме по-съвременни начини да сме устойчиви финансово, но ще разкажем повече в отделна статия). Целта ни е до края на годината да сме над 1000 компании и да се превърнем във времето в най-голямата работодателска организация в страната.

Компаниите ни споделят какви проблеми или идеи имат и ние търсим кой нормативен документ как трябва да се измени, с коя институция трябва да се говори, за да направим бизнеса им по-успешен.

Визията ни е България да бъде стартъп инкубатора на Европейския пазар. Чрез много на брой малки промени да създадем законово-административна среда, която да направи страната ни атрактивна за R&D и стартъп компаниите, които идват от извън Европа на Европейския пазар.

Изследвахме над 30 от най-успешните стартъп екосистеми и икономики изаградени върху иновации за това какво някога техните управници са направили, за да формират тази рамка, в която днес се развиват едни най-успешните компании в света.

Нашето мнение е, че България много трудно може да бъде световният лидер в традиционните си индустрии като туризъм или земеделие (но определено може да е много по-добре позиционирана), но имаме много по-добри шансове да сме сред водещите държави в индустриите, които идват след 5, 10 или 20 години — автономните автомобили, изкуствения интелект, блокчейн технологиите, нанотехнологии и много други.

Работим доста добре с Министерство на икономиката, Министерство на образованието, Министерство на финансите, Министерски съвет, много кметове и общини, ОПИК, Invest Sofia, банки и всякакви други институции. Така преди малко повече от месец се проведе една поредна среща, която се оказа доста важна и за която искаме да разкажем малко повече…

Срещата ни със зам. министър Лъчезар Борисов през юли

В министерство на икономиката действаше до момента неофициална работна група, която се среща регулярно с нас. Там ние адресираме идеите и проблемите, които идват от компаниите. Тук е момента да споменем, че човекът, който инициира тази група и помага да се случват нещата в Министерство на икономиката е Нина Цанева — съветник на министъра и радетел за стартъпите и предприемачеството от много много години.

Резултатът от срещата е, че министерството заяви, че ще работи заедно с нас за реализирането на:

  • Startup Visa
  • Innovation Visa
  • Законодателство за vesting и option pool
  • Законодателство за конвертируем заем
  • Подобряване процеса за ликвидация на ООД
  • Промяна на наказанието на управителя при провал на бизнеса
  • Падане прага на АД на 10 000 лв
  • Промяна на одита на АД, за да бъде по-достъпен за стартъпи и стартиращи компании
  • Позволяване консолидирането на прихода на свързани фирми

Очаквайте скоро да публикуваме конкретните законови инициативи и да организираме публично обсъждане!

Другите неща, които се случиха на тази среща са:

  • Работната група, която ще работи със стартъп общността вече ще бъде официална и постоянно действаща, като в нея е планирано да се включат и представители на Министерство на финансите и Министерство на правосъдието.
  • Ще се обмисли създаването на Chief Innovation Officer в Министерство на икономиката, който да прави връзката между иновативния бизнес и правителството на национално и международно ниво от страна на самата държава.

В края на срещата заместник министъра лично заяви за прес съобщението, че амбицията е “България да бъде Стартъп инкубатора на Европейския пазар”!

Да, за момента това са едни думи, но фактът, че държавата ни заговаря на този език и споделя визията точно на стартъп екосистемата е една прекрасна крачка в правилна посока.

Очаквайте скоро още новини от нас!

Българска стартъп асоциация е неправителствена организация с идеални цели. Мисията ни е да създадем икономика базирана на иновации и предприемачество превръщайки България в Стартъп инкубатора на Европа. Можете да ни подкрепите на https://www.patreon.com/besco.

--

--