Закон за несъстоятелност на физическите лица

(известен като Закона за личния фалит)

Внасяне на законопроекта за Несъстоятелност на физическите лица в Парламента

На път е да се реализира още една победа за предприемачите в България. Законът за несъстоятелността на физическите лица (известен като “Законът за личния фалит”) бе сред първите предложения, които предприемачите от стартъп общността адресираха, когато създадохме BESCO — Българската стартъп асоциация.

Днес, 31 юли 2019 година, проектът на закона бе внесен в Народно събрание от омбудсмана на Република България г-жа Мая Манолова. Ние от BESCO бяхме там, за да подкрепим законопроекта. За предприемачите той е важен по няколко причини:

  • Ако на стартъп се наложи да прибегне до финансиране от банка, това може да се случи само ако обезпечим кредита с личното си имущество, защото на този ранен етап на развитие компаниите ни най-често нямат фирмени активи, които биха могли да ипотекират. Съответно, ако се провалим, ние рискуваме и внуците ни да изплащат нашите заеми, взети, за да развиваме бизнес.
  • В България имаме под 5% от населението, което има нагласа евентуално да развие собствен бизнес. Не може да говорим за насърчаване на предприемаческия начин на мислене, ако не изграждаме мерки за насърчаване на провала. Успехът най-често идва след много провали и България е държавата в Европейския съюз, която наказва най-сериозно провала. Възможността човек да фалира като физическо лице е сред добрите практики, която цели да насърчи хората да бъдат по-смели в развиването на собствен бизнес.
  • Задлъжнялостта и начина, по който частните съдебни изпълнители преследват хората е сред големите причинители на демографските проблеми на страната ни. Интересен факт е, че профила на средностатистическия задлъжнял човек в момента в България е 30 годишен мъж. Т.е. това са точно хората, които би трябвало през следващите години да дърпат икономиката на страната ни напред. Вместо това, когато човек задлъжнее пред него стои основния избор да отиде към Терминал 2 заедно с децата си, жена си, родителите и всички други, които ЧСИ-тата и банките биха преследвали.
  • Не на последно място наскоро Европейската комисия прие директива, според която всяка държава членка на Европейския съюз трябва да има закон, който да позволява на предприемачите да обяват личен фалит. Също от 2019 година имаме няколко техни разпоредби в посока втори шанс при несъстоятелност на юридическото лице. България е единствената държавата в ЕС, която все още няма закони, разрешаващи тези проблеми.

Личния фалит е различна тема от втория шанс за компаниите, но за нас внасянето на законопроекта дава надежда, че скоро ще може да внесем предложение за изменение на Търговския закон в частта му за несъстоятелност на компаниите. На този етап имаме отпор на Министерство на правосъдието, но това е битка, която рано или късно ще спечелим.

Логиката на Закона за физическата несъстоятелност е да се търси оздравяване на длъжника и връщането му в икономиката на страната. Предвиждат се три вида процедури за несъстоятелност:

  • Обявяване на несъстоятелност с одобряване на погасителен план
  • Обявяване на несъстоятелност с ликвидация на имущество
  • Обявяване на несъстоятелност при липса на доходи и имущество

Благодарни сме на омбудсмана Мая Манолова за положения труд от нея и екипа й. Те изготвиха законопроекта и се видяха с предприемачи от BESCO, за да обсъдим заедно текста преди внасянето му.

Тук може да видите целия текст на законопроекта

Тук може да видите мотивите

Тук може да видите оценката на въздействие

Призоваваме народните представители да подкрепят и да гласуват този закон, защото той касае, може би, стотици хиляди задлъжняли българи, но преди всичко касае бизнеса и насърчаването на предприемаческите ценности в България.

--

--