За стартъпите, държавата и нещата, които ни правят по-добри

Екипът на BESCO за втора междуведомствена среща в Министерство на икономиката

Ние сме Българската стартъп асоциация (BESCO) и караме колело. Караме колело, когато ходим на работа, когато посещаваме важни срещи и да… караме колело, дори и през зимата. Не караме колело, защото обичаме да идваме потни по срещи (намери ли сме му цаката — преобличане в тоалетни, мокри кърпи и резервен чифт дрехи), нито обичаме да ни вали (и тук знаем как — учим се от холандците и датчаните), не сме мазохисти — напротив! Караме колело, защото ние знаем, че не сме в трафик, а че ние самите сме трафик. Караме, защото ни писна да дишаме мръсен въздух, да псуваме по кръстовища, да снимаме нарушители в бус лентите и да “тролим” експертно в социалните мрежи. Караме колело, защото решаваме проблеми. Такова е отношението ни към живота и смисълът на BESCO!

Борим трафика, борим проблемите.

Основната функция на Българската стартъп асоциация е да бъде гласа между т.нар. стартъпи и държавата. Работим върху повече от 200 законови предложения, целящи да подобрят средата за стартиращи компании, идващи директно от предложения на стотици предприемачи (за момента представляваме над 350 компании). Имаме официална междуведомствена работна група с Министерство на икономиката, срещаме се с Министерство на транспорта и Министерството на образованието (може да прочетете повече за нас тук). Въпреки всичко, тази статия не цели да те запознае с дейността ни, а с нашите идеални цели и морал, нашата визия и мечти. Честно казано, няма да те изненадаме. Вярваме в много прости неща, а именно:

  • Ефективност. По-малко приказки, повече действия. И то действия с разум. Ако имаме хипотеза, първо я валидираме — после я реализираме. Вярваме в “lean” методологията (или как да постигнем максимален резултата с минимални средства).
Публично обсъждане на законови промени в Puzl Coworking (Митко от Варна е по Скайп)
  • Откритост и прозрачност — споделяме всичко на сайта си (www.besco.bg). Ако пък там няма нужната за теб информация — пишеш/обаждаш ни се и ние ти казваме всичко, което знаем. Не крием, не лъжем и не вървим по “тънката схема”. Писнало ни е от политически шикалкавения и сме директни, дори и не винаги да е най-добрата идея!
На фона на цялата работа това лято половината екип се изпожени :)
  • Интегритет. Сложна дума с проста конюнктура — стъпка след стъпка към заветната цел: България — Стартъп Инкубатора на Европейския съюз. И от там — добро място за живот, където младите остават и правят смислени неща. Всяко действие е причинно свързано със следващото. Просто, нали?
Нед и Добри в Музейко на среща с ABF
  • Достъпност. При нас няма членски внос. Всеки, който развива икономиката ни, чрез иновации и неговото конкурентно преимущество е плод на честни пазарни принципи —е добре дошъл да стане член на нашата организация. Естествено, имаме нужда от пари, за да изпълним целите си, но се финансираме по алтернативни начини (краудфъндинг е един от тях — можете да ни подкрепите на https://www.patreon.com/besco).
Лиляна Павлова по теми свързани с технологичния трансфер и Китай.
  • Честност. Няма много тълкувания на тази дума. Не вярваме в “схеми и далавери”. Живеем в правова държава и равенството пред закона не се поставя под съмнение. Концепцията на шуробаджинащината се дискредитира. Няма “наши и ваши”. Има хора, които правят правилните неща и такива които търсят “вратичките” — ние сме с първите. В момента, активно разработваме нашия “етичен кодекс” — документ, чрез който всяка компания, която иска да бъде част от нас, да заяви че споделя тези ценности. И не го правим за лични облаги (доста трудно да повярва човек, но ето на…вече над 14 месеца не сме получили един лев за усилията, които полагаме. Разбира се, търсим устойчивост, но парите не са нашия мотиватор).
Мария Габриел ни се сърди, че една година си мъчлахме и тихо си валидирахме нуждата от съществуването си.
  • Независимост. Трудно явление в държава прогнила от корупция, номенклатура, мутри и външно влияние. Тук е моментът да отбележим, че ние работим СЪС правителството, а не ЗА правителството. Не сме протежета на ничия партия, не обслужваме интереси на никоя по-голяма компания. И макар и да имаме възможност да се финансираме чрез публични пари — не го правим. Целта ни е да се финансираме, чрез 100 инвестиционни билета от по 1500 лв — от хора, които вярваме, че имат правилната репутация и носят същите морални ценности като нас. Приемаме също малки суми от хора, вярващи в каузата. Радваме се да споделим, че до момента хора като Васил Терзиев, Любен Белов, Дилян Димитров, Румен Илиев, Свилен Рангелов, Миро Джоканов, Момчил Василев, Пламен Русев, Пламен Цеков, Илия Лингорски, Борис Колев, Милен Иванов, Анастас Гогов, Георги Миленчев, Салим Вирани, Никола Стоянов, Христо Тенчев, Тодор Колев, Маргарит Ралев, Емил Шекерджийски, Тибо, Тихомир Недев, Петко Карамончев, Владимир Рашев и още много други вярват в нас и каузата и ни подкрепят (не само финансово, но и с акъл).
Нед и Добри ядат кИфтета.

Всъщност, визията на BESCO — Българската стартъп асоциация, е лаически проста. Без нотка на мелодрама, моля, искаме България да е едно прекрасно място за живот, където хората почитат, уважават, спазват закони и работят в името на смислени каузи. Икономика и бранд на България изградени върху наука, иновации, износ и индустрии с висока добавена стойност. Хора с принципи, посока и мотивация. Хора, които не мрънкат, а действат. Просто и ясно! Сполай ти!

Българска стартъп асоциация е неправителствена организация с идеални цели. Мисията ни е да създадем икономика базирана на иновации и предприемачество превръщайки България в Стартъп инкубатора на Европа. Можете да ни подкрепите на https://www.patreon.com/besco.