Кой какво мисли за стартъп общността… предизборно

Надяваме се с този материал да ви помогнем да вземете решение за 26 май!

Днес е ден за размисъл… а BESCO е мостът между стартъпите и държавата. Trending Topics пък е медията, която отразява най-активно всичко случващо се в нашата екосистема.

Решихме, че сега е добър момент да вкараме темите на стартъпите в “аджендата” на политиците и поканихме всички водещи политически партии и техните кандидати за евродепутати на срещи. Целта ни беше да поговорим за европейската и българската стартъп екосистема и да им зададем въпросите, които стартъпите и предприемачите имат към тях.

До изборите остава само ден и това е разказът ни как минаха срещите и комуникацията с тях.

Път на младите

“Път на младите” бяха първите, които откликнаха за среща. Видяхме се в Work & Share с Румен Чолаков, Никола Апостолов, Цветелина Панчалиева и Кристина Велкова. Бързината, с която реагираха за срещата, и присъствието на толкова хора от екипа им правят много добро впечатление, че нашата екосистема е важна за тях.

Както знаете, те са нови и млади хора и нашият двата най-основни въпроса бяха: “Кой стои зад вас” и “Кой ви дава парите!?” Наречете ни наивни, но след един доста откровен разговор по-скоро си личи, че се борят за каузата със свои сили. На всяка партия й се падат по 40 000 лв. субсидия за медийното отразяване по време на изборите и по техни думи благодарение най-вече на тези пари са често на екрана.

Румен Чолаков е юрист и имахме разговор за нашите законови предложения, които те подкрепят и определено разбират. Кристина Велкова има доста интересен стартъп свързан с водата и вече е на глобален пазар. Определено това са хора, с които говорим на един език.

Малите и средни предприятия са сред приоритетите в платформата им. Нещата, за които конкретно се борят са:

Малкият и среден бизнес в основата на просперитета — насърчаване развитието на високотехнологични и иновативни МСП чрез привилегирован достъп до европейско финансиране и повишен контрол върху разпределението на земеделските субсидии:

а. Приоритизиране на МСП в разпределянето на държавно и европейско финансиране.

б. Достъп до европейските пазари за всички — въвеждане на дигитална платформа за създаване на международни партньорства и за административна подкрепа и консултации.

в. По-малко бюрокрация за повече икономически просперитет — намаляване на бюрокрацията за МСП и административните бариери между страните членки.

“Път на младите” е силно в подрепа на европейската интеграция. Цел номер 1 в платформата им е прекия избор на европейски президент .

След срещата ни “Път на младите” излезе с Етичен кодекс за всеки политик (надяваме се поне малко това да е било вдъхновено от нашето Startup Bushido :) ). Там са записани неща като това, че всеки политик трябва:

  • да има пълна прозрачност на всички доходи
  • да изпълнява поетите обещания
  • да бъде държаваник, а не популист
  • да бъде образец за подражание и да вдъхновява хората да бъдат почтени и добри
  • да бъде готов да напусне политиката във всеки един момент

… и още и още чудесни неща.

Все още не са заявили към коя група биха се присъединили ако станат евродепутати, но ще е такава, която ще работи за задълбочаване на европейската интеграция. Изборът им зависи до голяма степен от процесите на промяна в АЛДЕ.

ВМРО

Водачът на листата Ангел Джамбазки откликна веднага за среща с нас, за което сме му благодарни. Към разговора се присъедини и Карлос Контрера също от листата на ВМРО.

Ето някои от въпросите, които обсъдихме:

Въпрос: Подкрепяте ли Плана “Юнкер”?

Считат, че планът Юнкер е добре представен, но са скептични към изпълнението му.

Въпрос: Как трябва да се финансирате стартъпите — чрез грантово финансиране или чрез дялови фондове?

“Грантовите механизми създават предпоставки за злоупотреби. Твърдо считат, че дяловите инвестиции са по-добри и допълни важността от законови промени в подкрепа на стартъпите.”

Въпрос: Какво мислите за 5G мрежата?

— “Въпрос на време е да се реализира. В момента все още има интереси, които спъват процеса.”

Въпрос: Как да поставим фокус върху науката?

— “За да ни бъде науката приоритет трябва да вземем решение на кои неща да кажем НЕ, за да инвестираме там. Докато това не се случи резултати няма да има.”

Тема: Образованието

“Ако няма тежка радикална реформа в образованието, нищо няма да бъде достигнато. Образованието да е свързано с производството. Науката да влезе в образованието.”

Тема: Защо не се случва реформата в образованието? — нежелание или незнание?

“Проблемът е в модела. Плащаме на глава, а не на резултат.”

Въпреки желанието на министъра, проблемът е мъртвото вълнение в него (министерството). Проблемът е в резултатът от реформата, която ще дойде след 10–15 години. Ако няма образовани хора, няма да има бъдеща индустрия и иновации в България.

Учебните програми не се насочват към иновации и цивилизация.

Без иновации България става донор на таланти и образовани хора. Но промяната идва от управлението.”

Въпрос: Какво правим във времето, докато чакаме новите реформи да дадат резултат?

— “Трябва да се работи върху првличането на чуждестранни таланти и ноухау.”

Въпрос: За единната европейска армия?

— “За да я има единната европейска армия, трябва да има единна българска армия. Единна европейска армия извън НАТО е немислима. Каквато и да е тази европейска армия, тя ще бъде изградена върху държавната армия на всяка страна. Също трябва да има взаимно купуване на военни технологии и оръжия. Трябва да се види в какво е най-добра всяка една държава членка. България трябва да инвестира пари в воените техлогии през стартъп компаниите и да се създават нови работни места. Министерството на отбраната трябва да работи със стартъпите (Пример: Израел).”

Други важни точки от разговора:

  • Иновативната революция мина и ни задминава, ще освободи много работни места.
  • На Европейско ниво трябва да се промени регулативната рамка. Пълно е с регламенти, които са ненужни.
  • На държавно ниво бизнесът се съобразява с чиновника, но тук чиновникът тормози бизнеса. Свръхрегулациите съсипват бизнеса.
  • Нашата цел е да се обхване частта от населението, която не е образована . Първо тези хора трябва да бъдат интегрирани в обществото. Задължително образование!
  • Ценности и коректност при правене на бизнес.
  • При държавните поръчки трябва да има откритост и пълна яснота за свързаните лица.
  • Развиването на иновациите минава през съкращаването на администрация.

Идея: Да се изгради система за наблюдение на политическата активност. В България го няма това. Баланс между изказвния и участия, становища в Парламента. Това би променило много неща в начина, по който работят депутатите.

Кой е най-големият Ви приоритет, по който ще работите в ЕС

— “Първото нещо — незабавните пеговори по пакета мобилност. “

Волт

Карта с представителите на Volt в Европа

За който не е чувал, Волт е паневропейска партия, която се явява едновременно в няколко държави и България е една от тях. Видяхме се в Puzl Coworking със Златимира Цолова от листата им. Важно е да се подчертае, че имахме доста смислен разговор на живо, след което пратихме въпроси и по мейл и Златимира отговори доста задълбочено и навреме — това прави добро впечатление.

Ето част от темите:

  • Volt ще работи, за да гарантира, че в Европа публичните институции в държавите-членки на Европейския съюз се реформират с най-съвременни технологии и ново мислене, за да се справят с години на икономическа криза.
  • Умните държави трябва да приемат нови инструменти, за да спечелят доверието на своите граждани чрез отговорно, прозрачно и ефективно управление. Заедно можем да използваме технология за общ просперитет.
  • Създаване на Digital One-Stop-Shop за стартиране на бизнес, автоматизиране и опростяване на отчитането, данъчното облагане и други взаимодействия с институциите.
  • Цифровото „едно гише“ има разпоредба за подкрепа на МСП и предприемачите. Това ще включва подкрепа за насочване на правителствените изисквания и контакти на рискови инвеститори и стартиращи инкубатори, партньорства с частни компании, които могат да предлагат намалени услуги на МСП.

Благодарим също на Златимира Цолова, че се включи в инициативата Europe Loves Startups, в която участваме като част от Allied for startups.

ГЕРБ

EUROPE❤️STARTUPS

Благодарностите тук са за Мария Габриел и Ева Майдел, които подкрепиха инициативата на Allied for Startups, част от която е и BESCO — EUROPE❤️STARTUPS!

Това, което те споделят е подкрепата им да се създаде неформална група, подкрепяща стартъпите, която да може да действа между всички дирекции в Европейската комисия. За тях стартъпите са ключов фактор за развитието на дигитализацията в Европа и осъзнават нуждата да се създаде такава среда, която да помага от ден едно на всеки стартъп в Европа да може да действа глобално и да има по-добър потенциал да стане “unicorn”.

Ева Майдел е и един от инициаторите на Европейския манифест за стартъпи и Манифеста за европейските scaleup-и.

Габриел твърди, че подкрепя плана на Юнкер, който вече е донесъл сериозни резултати и смята, че двата основни фактора за по-нататъшното развитие на европейската стартъп екосистема са финансирането и взаимосвързаността. Иновациите следва да бъдат стимулирани финансово чрез разнообразни средства за финансиране, но също така и с финансови инструменти, които насърчават частните инвестиции и изграждането на добре свързана мрежа от центрове за дигитални иновации в Европа. Що се отнася до образованието и спряването с недостига на талант в областта на цифровите технологии, комисарят смята, че държавите-членки трябва първо да работят на национално равнище, но е необходима и координация в ЕС.

На въпроса за потенциала и заплахите на 5G, Габриел подчертава ролята на мрежата за по-нататъшното развитие на цифровата икономика в Европа. Освен това тя вижда Европа като световен лидер в 5G. Габриел подчертава, че компаниите от Европейски съюз са водещи в световен мащаб по отношение на комбинираните приходи от продажби на оборудване за 5G. За Габриел е важно също така държавите-членки да завършат необходимите навременни спектрални ангажименти, за да се даде възможност за стартиране на 5G услуги в целия ЕС до края на 2020 г.

Физическа среща с ГЕРБ така и не се осъществи. Писахме на Цветан Цветанов, на отделни кандидати, но друг отговор на получихме. Може грешката и да е при нас — опитахме да насрочим срещата няколко дни преди да започне кампанията, но отговор от тях не дойде.

БСП

Човекът, който откликна от БСП е Георги Пирински, който е настоящ член на Парламента. Той има желание да помогне и за законовите инициативи, за които се борим и също да се включи в EUROPE❤️STARTUPS!

От там нататък от БСП беше пълно мълчание. Писахме два пъти на Георги Свиленски (началник на предизборния щаб), писахме на кандидатите за евродепутати, Trending Topics пратиха въпроси до всички тях, но никой не отговори нищо.

ДПС

Тук бе лесно — потърсихме ги и не последва никакъв отговор към нас.

Демократична България

Срещата се проведе в Networking Coworking, за което благодарим на Емил Шекерджийски за съдействието. От страна на Демократична България до последно говорихме с екипа на Радан Кънев, но се получи смяна и на срещата бяха вторият в листата Стефан Тафров, както и Емил А. Георгиев и Алина Добрева.

Това са някои от основните позиции, които представиха пред нас:

  • Приоритет върху дигитализацията и иновациите — конкретно “Да България” изгради онлайн гласуване вътре в партията си и показва, че това е възможно и работи.
  • Сред кандидатите и екипа им се вижда сериозен опит в сферата на блокчейн и други съвременни технологии.
  • Важно им е да не обещават неща, за които Европейският парламент няма правомощия.
  • Премахване на регулациите, които пречат на бизнеса им е сред най-важните приоритети.
  • В контекста на стартъпите целят всеки български стартъп от ден едно да има всичко нужно, за да бъде европейски стартъп.
  • Важно е да се бяга от данъчна хармонизация. Това би било в голям ущърб на България.
  • Ще работят за осъществяването на Единния европейски патент, който все още не може да влезе в сила, защото трябва да се ратифицира от поне 13 членки, 3 задължителни (Германия, Англия и Франция, от които Германия не го е ратифицирала).
  • Силна защита с ниски такси
  • Обособяването на European valley — Европейски дигитални свободни зони. Това са зони за експериментиране на воля, където компаниите развиващи иновации могат да тестват свободно своя бизнес.
  • Ревизия на дейността на EIT (Европейският инстути за технологии)
  • Уеднаквяване на правила при crowdfunging
  • Национално ниво: ваучерни схеми за подмогане на МСП -> ваучерна схема за оценка на интелектуални права, достъп до професионална помощ, патенти, полезни модели и т.н.
  • Отчетност на бюджета, ориентирана към резултати.
  • От грантове към финансови инструменти и инвестиции.
  • Обсъдихме и фондовете за наука. България е зле зареади корупция и други подобни възспиращи фактори. Искат да се измени механизмът, по който се дават средствата.
  • Липсата на върховенство на правото — как — засилване ролята на ЕС спрямо България — не вдигане на мониторинга, а подобряване.
  • Контрол чрез Е-прокуратура.

Идея: 3 системи за наблюдение на политически практики. В България няма такава. Баланс между изказвни и участия, становища, които да съставят политическата ситема независимо от нашата позиция.

На въпросът “Кой е най-големият ви приоритет, по който ще работите в ЕС”, ни отговориха, че първото нещо ще бъде незабавните пеговори по пакета мобилност, защото тази тема е свързана със 150 хиляди работни места и 17 % БВП от ЕС.

Воля

Тук си признаваме, че ние не ги бяхме поканили сами за среща. Чрез един от стартъпите в хода на кампанията се осъществи връзка с тях, но беше тази седмица и не беше възможно да се направи срещата. Също така не пуснаха и отговор на въпросите, така че нямаме нищо от тях.

— — — — — — — — — — — — — — —

Благодарим на всички, които се отзоваха! Радваме се, че темите свързано със стартъпите са все по-разпознаваеми за политиците на европейско и национално ниво.

Благодарим на Trending Topics за съвместната работа и на Allied for startups за инициирането на EUROPE❤️STARTUPS.

Ние в BESCO вярваме, че е важно да се гласува в неделя и се надяваме да сме ви помогнали поне малко да вземете своето решение.

--

--