Писмо от стартъп общността до новоизбрания президент на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен

BESCO — Българската стартъп асоциация е мостът свързващ стартъпите и институциите правещи политики в България. На ниво Европейски съюз организацията, която играе тази роля е Allied for startups. BESCO е част от Allied for startups и това е канала, който всички ние може да използваме, за да адресираме проблемите, които ни касаят на ниво Европейски съюз.

През последната година работихме върху 11 предложения, които новата Европейска комисия да реализира. Преди 2 дни входирахме официално писмо до новоизбрания президент на комисията г-жа Урсула фон дер Лайен и използваме повода да запознаем всеки, който не знае кои са нещата, за които се борим заедно с Allied for startups.

Препоръка 1:

Стартъп компаниите да бъдат третирани според техните отличаващи ги нужди и да се спре с равенството между “стартъп” и МСП (малко или средно предприятие).

Призива тук е на ниво ЕС полиците да общуват повече със създатели на стартъпи, инвеститори и хората развиващи стартъп екосистеми, за да добият по-добра представа за начина, по който стартъпите се разрастват, амбициите им, начините на финансиране и всичко друго, което ги различава от традиционните МСП.

Препоръка 2:

Да се даде на Startup Europe компетенция да изготвя законодателство и да бъде позиционирана като шапка работеща с всички генерални дирекции в Европейската комисия, използвайки ресурси от всички тях.

Част от препоръката е изграждането на “Startup & Scaleup” Advisory Board, както и формирането на работна комисия за Startup и Scaleup в Европейския парламент.

Препоръка 3:

Преразглеждане на директивата за обществените поръчки, с цел тя да се превърна в средство, чрез което да се модернизират публичните услуги чрез решения на стартъп компании.

Важна част от препоръката е да се приеме Scale Up Europe манифеста (който не го е чел също призоваваме да аго прегледа). Да се промотират открити, прозрачни и краткосрочни договори, които се публикуват достатъчно рано и в които няма превантивни услувия за кандидатстване, които на практика изхвърлят стартъпите. Да се осигури възможност за безплатно участие, както и гаранции за запазването на правата върху интелектуалната собственост на иноваторите.

Препоръка 4:

Насърчаване на женското предприемачество.

Тук се засяга темата за прозрачни условия при търсенето на кадри в публичния и частния сектор, както и насърчаването университетите да включат 6 до 12 месечна практика в стартъп компании, като основна програма или като част от Еразмус програмите. Също така е важно промотирането на успешните истории на жените предприемачи в Европа.

Препоръка 5:

Да се насърчат държавите членски да приемат добрите практики за третирането на stock option за служители, особено вземайки предвид Естония, UK и Франция.

Да се позволи stock options да са “преносими” из Европа без допълнително облагане, изграждайки по този начин по-силен единен пазар и подкрепяйки специфично стартъпите.

Препоръка 6:

Да се анализират всички съществуващи стартъп и предприемачески визи и да се обединят в общ европейски портал, в който да се измерва и успехът им — най-добрите практики да се имплементират в Европейска стартъп виза за Шенгенската зона.

Препоръка 7:

Да се създаде постояннодействащ EU Forum for the Future of Work, който да промотира най-добрите практики за адаптиране на пазара на труда към идващите индустрии на бъдещето.

Препоръка 8:

Да се изясни ролята на публичните средства, като инструмен за насърчаване на частните инвестиции и на частните фондове за дялово инвестиране. Чрез тях да се намали риска на частните инвеститори и да се насърчат самите инвестиции без публичния сектор да изкривява пазара и да се превръща в структурна част от него.

Да се идентифицира липсата на капитал по региони и да се увеличи подкрепата, там където няма достатъчно пари.

Препоръка 9:

Да се използват ресурсите на специфични части от общността, като репорти и бази с данни, за да се информират институциите правещи политики по празрачен начин и да се инвестира в по-добро проучване, там където е нужно. Общностите да бъдат включени в публичния диалог за правенето на политики. Да се приложи пан-европейско изследване и да се правят репорти с междунационални данни.

Препоръка 10:

Да се установи унифицирана правна форма за стартъпи в Европа. Да се стартира с пилотен проект, над който да се изгради сътрудничество. От там да се събере нужната обратна връзка, да се оцени как се развива и да се приложи в целия Европейски съюз.

Препоръка 11:

Диалогът по тези препоръки да бъде неспирен приоритет и да се стигне до действия още преди края на 2019 година. Да се работи със стартъп общностите и те да бъдат канени и включвани там, където се правят политики.

Важно е да подчертаем, че съгласието върху тези препоръки бе плод на много-месечен диалог между стартъп организации от цяла Европа — съответно не всичко отразява по най-добрия начин нуждите конкретно на България. Реалността е, че ние все още сме доста слабо представени на ниво Европейски съюз и има още много какво да надградим, за да бъде по-водещи, когато се формират тези политики.

Очевидно е, че се говори на този етап за Европейска стартъп виза само за членките на Шенген. Това за съжаление е реалност, която не може да променим, защото докато не влезем в Шенген ние имаме много по-различни визови процедури, които няма как да се унифицират с тези на другите държави. Все пак ние сме готови с предложението ни за Българска стартъп виза, която взима най-добрите практики от другите страни членки.

Нещо, за което се борихме ние беше да се повдигне въпроса, че публичните средства трябва да се използват за насърчаване на частните инвестиции, а не като инструмен за директно финансиране в стартъпи. Силно вярваме, че за целия Европейския съюз изграждането на капиталови пазари и увеличаването на дела на частните инвестиции в startup и scaleup компании е шанс да видим повече многомилярдни компании тръгнали от Европейския съюз.

Българска стартъп асоциация е неправителствена организация с идеални цели. Мисията ни е да създадем икономика, базирана на иновации и предприемачество, превръщайки България в стартъп инкубатора на Европа. Станеш част от BESCO тук: www.f6s.com/besco/apply

--

--