Среща на стартъп асоциацията и екипа ментори vol. 1

BESCO team and Advisory board

Срещата се проведе Coworking space by Puzl и се включи целия Advisory board

Анастас Гогов — Management Board
Милен Иванов — Founder Institute
Невен Боянов — Interlecta
Никола Стоянов — Aeternity
Петър Иванов — AmCham
Румен Илиев — Launchub
Саша Безуханова — Edit.bg и Move.bg

Екипът на BESCO:

Натанаил Стефанов
Добромир Иванов
Нед Дервенков
Емилиян Енев
Димитър Василев
Thibaut Teittinger
Salim Virani

Може би вече година слушате за BESCO — Българската стартъп асоциация и за всичко, което правим…ако е така най-вероятно ти си или от екипа, или някой от нашите най-близки приятели от стартъп общността.

За всеки друг, който никога не е чувал за нас и все още не може да разбере какво точно правим, най-накрая излизаме от анонимност и започваме да споделяме публично кои сме и за какво се борим.

Преди няколко дни направихме първата среща на екипа и нашия Advisory board, на която споделихме:

  1. Какво направихме последните месеци
  2. Какви са предизвикателствата ни в момента
  3. Какво предстои

Какво постигнахме?

  • През летните месеци станахме 350 компании — официални членове на Българската стартъп асоциация.
  • Най-накрая уебсайтът на BESCO е (пооочти) готов — В него всеки публично ще може да следи календара ни със срещи и да се присъедини където и когато има интерес, ще има секция с финансите и информация за статуса на всяко едно предложение дошло от предприемаческата общност към нас.
  • Договорихме участие на представител на българската блокчейн общност в European Blockchain Partnership, където се обсъждат блокчейн политиките на ниво Европейски съюз. (очаквайте скоро статия посветена специално на тази тема)
  • Министерство на икономиката подписа създаването на официална постояннодействаща работна група за работа със стартъп общността! В работната група ще се включат и представители на Министерство на финансите, Министерство на правосъдието, екипът на Томислав Дончев и всички големи работодателски организации в страната. Първата среща ще бъде на 20 септември и ще споделим всичко от нея в отделна статия също.
Зам. министри и Бесковци

Какво следва през следващите месеци?

  • Входиране на 10 законови предложения от името на работната група в Министерство на икономиката (включително Startup Visa, промяна на процеса на ликвидация на ООД и други, за които ще организираме обществено обсъждане преди това).
  • Една от целите ни е до края на годината да достигнем 1000 членове, което ще ни направи една от трите най-големи работодателски организации в страната (по брой членове компании ще сме повече дори от КРИБ :) ).
  • От ноември планираме да разполагаме с трима оперативни човека в екипа — юрист, който ще разписва законовите предложения, човек, който ще поеме комуникацията ни с общността и един човек от борда, който ще поеме full time развитието на BESCO.
  • Планирани са и много срещи, включително с Минитерство на транспорта, за да обсъждаме създаването на работна група вътре в министерството, която да работи по законодателството за blockchain в България. Също така сме планирани да се видим с екипите на двама от вицепремиерите и ще подпомагаме активно някои важни промени свързани с гимназиалното и висшето образование.

Предизвикателства:

  • Нужна ни е помощ в юридическото оформление на предложенията, които имаме за законови и административни промени. Ако сте юрист и искате да промените нещата в милото ни отечество — пишете ни.
  • Започваме работа по финансирането на BESCO. През изминалите 12 месеца всичко беше доброволно, но имаме спешна нужда от оперативни хора…което означава и от пари!

Почти година, умишлено тествахме дали изобщо има нужда от такава представителна организация и докато не валидирахме модела си на работа — поехме отговорност, че работата ни е на доброволни начала. Обаче порастнахме — с времето растат и отговорностите и като големи хора имаме нужда от средства.

Българската стартъп асоциация е една от малкото (може и да е единствената) представителна организация, която не събира членски внос от своите членове…и това ще продължи да бъде така и вбъдеще. Но…вярваме в идеята на патронажа — хора които дават шанс на други хора да се развиват. Смисъл има — подкрепете ни тук.

Българска стартъп асоциация е неправителствена организация с идеални цели. Мисията ни е да създадем икономика базирана на иновации и предприемачество превръщайки България в Стартъп инкубатора на Европа. Можете да ни подкрепите на https://www.patreon.com/besco.

--

--