Стартъп събитието на годината — Централноевропейски стартъп награди CESA

С едно трябва да сме наясно. BESCO e изключително резултатно ориентирана организация, която много цени времевия си ресурс. Като професионалисти вярваме, че енергията трябва да бъде разумно вложена в дейности, които имат висока добавена стойност. Посещаване на стартъп събития не влизат в тази категория. Добре разбираме важността на тези, специфични за индустрията, събития — уважаваме труда на организаторите, но считаме, че има далеч по-важни активности, които изискват нашето внимание. Така беше до вечерта на 24-ти септември 2019 г. Central European Startup Awards Bulgaria 2019 направо ни отвя и преобърна перспективата ни на 180 градуса!

Екипът на CESA Bulgaria (дейни активисти на ABLE)

Какво е CESA?

Централноевропейски стартъп награди (Central European Startup Awards — CESA) е част от мрежата на Глобални стартъп награди (Global Startup Awards). Най-добрите иновативни компании от 7 региона в 63 държави в Европа, Азия и Африка разпределени в 16 категории биват отличени като “шампиони” в своите конкретни области. Състезанието се провежда на локално (държавно) ниво, регионално (по-големи географски район) и глобално. Победителите от локалните награди отиват на регионално състезание, за да се борят за престижната награда на победител на глобално ниво — тази година финалът е в Китай. Главният виновник за случилото се е Асоциацията на Българските Лидери и Предприемачи — ABLE. Поклон пред невероятното събитие, което сътвориха!

Зала 2 НДК на пълен капацитет.

Защо е важно.

Първо, стартъп и предприемаческото общество в България расте с невъобразими темпове. Зала 2 на НДК беше напълнена от хора, които развиват своите иновативни бизнеси и следват мечтите си. И какво от това? Не много, освен че това са хората, които слагат България на картата на световните иновации, борят се за промяна на статуквото и трансформират икономическия модел на страната ни към индустрии с висока добавена стойност. Над 90% от компаниите развиват продукти за глобалния пазар, т.е. подобряват икономиката на държавата ни. (Само да припомним, че икомомически България има два начина за растеж — чрез ПЧИ и/или експорт на услуги). И не на последно място — това са хора с висок морал и още по-висока бизнес етика. Основно млади хора, които остават и работят в България, плащат си данъците, не цъкат и не изповядват мантрата на “sysipaha q taq durjava”. Напротив, намират решение на проблеми и действат срещу течението и срещу обичайния скептицизъм на заобикалящата ги реалност. Това са българските будители на 21-ви век. Това са хора с доблест и хора за пример! Това събитие бе да отличи труда им, да вдъхне кураж и да покаже на широкия свят добрия пример, който се случва под носа му.

И… победителите по категории са…(la-la land)

  1. Best newcomer (най-добър новак) LogSentinel.

Компания за информационна сигурност базирана на блокчейн технология. Използват изкуствен интелект, като от филмите, но по-добър!

Кирил Петков награждава победителите.

2. Best Smart City Solution (най-умно градско решение) ParknShare. Ако имате проблеми с паркиране в големите градове — скоро няма да имате. Момчетата намират полезен начин да свързат хора, които искат да паркират, с тези които са готови да отдадат свободно място и да увеличат приходите си.

Уилям Стивънс, основател на Тех Тур, дава наградата.

3. Investor of the year (Инвеститор на годината)Launchub Ventures. Няма много какво да кажем, освен че на Стефан Ганчев му стана навик да е на сцената CESA. P.S. Стефан обяви поредния “изход” на компания в портфолиото на фонда. Още добри новини на това епично събитие!

4. Best Health Startup (Най-добър стартъп в здравеопазването) — Printivo. Три думи, които ще оставим да потънат в съзнанието ви— 3D биопринтирани органи. Помислете за ползите, после помислете още малко.

Наградата се връчи от Пролет Филипен от Sopharma Trading.

5. Founder of the Year (Основател на годината) — Искрен Митев. Искрен е част от Escreo — правят бои за стени, върху които можеш да пишеш. (Помните ли тебеширите в училище?) На всичкото отгоре, продава боята си в цял свят. Още повече, Искрен участваше в шоупрограмта на CESA — пя в невероятния хор на Rolling Tones и не излезе на сцената да получи наградата си, защото Искрен е екипен играч и някакви си статуетки не могат да развалят принадлежността му към мисията, която е поел. Искрене, поклон!

Дори не е на предна позиция в хора. Истински лидер!

6. Best IoT Startup (Най-добър “интернет на нещата” стартъп) — Develiot. Що е то индустриален интернет на нещата и има ли почва у нас? Има и Devеliot го прилагат в името на следене на чистота на въздуха, метрики за преразход на вода и данни за нивото на водни ресурси. Момчета са спин-оф на гиганта Telelink и показат професионализъм от първата минута!

Белизар Маринов от фонда Eleven връчва наградата.

7. Best Fintech Startup (Най-добър финансов стартъп) — Phyre. Да пестим докато пазаруваме — звучи като сбъдната мечта, но Phyre, които са част от Paynetix group го правят на световно ниво. Скоро ще има кредити, заеми и други финансови удобства, от които можем да се възползваме.

8. Best Coworking Space (Най-добро споделено работно място) — Campus X. Знаейки, че основателите на Телерик стоят зад това работно пространство, няма поле за чудене, че имено Campus-а печели (тук трябва да отбележим и сериозната конкуренция от други големи брик-анд-мортар бизнеси, но има само един победител).

Кристина Ескенази връчва наградата.

9. Best Accelerator or Incubator Program (Най-добра акселераторска или инкубационна програма) — Dare to Scale by Endeavor. Endeavor Bulgaria, е част от глобалната мрежа на Endeavor — оперираща в над 40 държави. Програмата Dare to Scale е 4 месечна и развива най-обещаващите български компании. Целта — глобално господство (на компаниите, не на Endeavor, но няма да откажем на Момчил, ако иска да стане световен шеф!).

10. Best AI/ Machine Learning Startup (Най-добър стартъп за изкуствен интелект )— LogSentinel. Каква поредна AI изненада… или пък хич… Поздравления на екипа за втората CESA награда!

11. Female Role Model of the Year (Най-влиятелна жена и модел за подражание) — Ирина Енчева. Ирина е част от Endeavor. Топ акселераторска програма се движи от топ екип. Честта на жените в предприемачеството е гордо защитена от Ирина. Гордеем се с теб!

Ирина не успя да вземе наградата лично, но Саша Безуханова с радост я даде на Момчил (той обеща да я предаде на Ирина, иначе би било леко притеснително:)

12. Best Blockchain Startup (Най-добър блокчейн стартъп) — Evedo. Как точно можете да организирате перфектното събитие, да се свържете с правилните партньори и клиенти — Evedo знае отговора. Питайте ги.

Салим Вирани поздрави победителите!

13. Best Software Development Partner (Най — добър софтуерен партньор) — Dreamix. Нещата в тази категория са ясни — ако ви трябва професионално софтуерно решение, най-добре да потърсите момчетата от Dreamix. Тази категория по презумпция е с доста тежка конкуренция — адмирации за Dreamix!

Елена Маринова връчи наградата!

14. Best Social Impact Startup (Най-добър в категория социално предприемачество) — I Rise Mechanics 357. Тази компания е известна с проекта си Omni Bot — вертикализатор за хора в неравностойно положение, но всъщност екипът е изработил още десетки продукти, които правят живота на инвалидизирани хора далеч по-лесен. Шапки долу за постиженията им!

Добри от BESCO връчи наградата. Всички се борим по-добро общество!

15. BEST Digital Nomad / Freedompreneur of the Year (Най-добър дигитален номад) — Маги Назер. Маги, основател на “Солидарност в действие” , е социален предприемач и победител!

Георги Трайков (горд ABLE член) връчи наградата!

The winners — Office RnD.

Платформа за управление на споделени работни пространства. Точно и ясно — големите победители, преборили конкуренцията на над 90 други компании, са машините от Office RnD. Невероятен растеж (над 500 coworking пространства по целия свят означава, глобален лидер в нишата, здравей), забележителни финансови показатели и цялостен принос върху екосистемата. Това са факторите, които отредиха на Office RnD титлата. А, добрите новини са, че търсят още талантливи хора да се присъединят към екипа им.

Васил Пеев от ИАНМСП връчи наградата.

Тук е момента да отбележим присъствието на Драго Симеонов (той бил СтарТъп), който ни разсмя до сълзи с неговия СтендЪп мастърпийс.

Гошо Финландеца и неговата гайда (българин израснал във Финландия, майстор на гайдата и хижар — безподобен).

И хор Rolling Tones, в който пее и най-отявления предприемач Искрен Митев (сигурно това е най-печелившият хор в България, ако не е — взимаме наградата на Искрен).

Това бяха оскарите по предприемачество. Те са важни, защото успяха да покажат едно задружно общество, което стои срещу течението. Защото да правиш бизнес в България, особено свързан с иновации, не е лесно. Но въпреки това, обществото расте. Повече хора се включват, големите корпорации все по-активно помагат на младия бизнес и да…държавата започва да проглежда и да осъзнава, че намесата й е важна и чакана. А ако забрави или се забави, BESCO ще напомня!

--

--