Защо е яко да си дизайнер през 2020 ?

Anton Aladzhov
Дизайнът на Нещата
5 min readFeb 4, 2020
Photo by Pixabay from Pexels

Като често мрънкащо същество мога да кажа, че имам своите съмнения за изборът ми на професия поне веднъж месечно. Не защото не харесвам да намествам пиксели, не защото не обичам да ми хвалят работата или да комбинирам, мажа и пробвам, докато не стане нещо готино, с което да се похваля… По-скоро, защото това е като всяко друго голямо решение в живота, което ще го оформя за следващите 10–20–50 години. Такива сме си — понякога се съмняваме, лутаме и подпитваме… особенно, ако решението не е взето на абсолютните му 100 процента:

Сигурен съм че има и адвокати, доктори, полицаи и т.н., които от време на време разиграват мисълта за смяна на професията, с някоя по-креативна. Нещо от сорта на ”Абе аз като малък четох комикси и гледах аниме… дали не трябваше да стана илюстратор?”.

Както знаем (ако сме живяли повече от 5 години на тази земя) всяко нещо има поне 2 страни — понякога монетата пада на ези, понякога на тура(защо българските наименувания звучат толкова по-гадно от heads or trails ?). Може би по-важното е да падат по-често на тази страна, която ни се иска. Затова, колкото за вас, толкова и за мен ще напиша 4 причини, да се кефим, че сме дизайнери през 2020та година.

1. Гъвкавост на работа

Има една шепа професии (и то малка… на 4 годишно дете, примерно), които имат такава гъвкавост при начинът и мястото на работа. Под Дизайнер (както ще го наричам по-долу) визирам Графични дизайнери, Визуални дизайнери, Продуктови / Уеб / UI / UX дизайнери, Илюстратор, Концепт артист и др.

Част от възможностите пред Дизайнерът днес са:

  • Работа на място (in-house). Това е традиционният начин на работа за някоя фирма. Но и тук тази фирма може да е рекламна агенция или фирма с вътрешни продукти. Може да се занимава с B2C проекти или B2B проекти… Moже да е на пълен работен ден или нещо съкратено.
  • Дистанционно (remote). Може да работи за компания или клиенти от абсолютно всяка една точка на света. И всичко това от предната точка важи и тук
  • Откъм лигъл може да работи на граждански договор, на контракт, на трудов договор, на без-договор-договор и т.н.
  • Може да е фрийлансър и да сменя проектите и клиентите си всеки ден.
  • Може да е дизайнер в стартъп и да работи по един продукт 5 години.
  • Може да си направи фирма и да изпълнява поръчки, като наема хора, ако му е интересна бизнес частта.
  • Може да намира клиенти по платформи като upwork, freelancer.com, toptal и др.
  • Може да намира клиенти через социалните мрежи за дизайнери като dribbble, behance и т.н.
  • Може да прави курсове и обучения за дизайн.
  • Може да създава видеа и да изгражда собствен бранд/канали като дизайнер.
  • Може да продава ресурси за други дизайнери.
  • Може да създава брандове за спорт, лайф-стайл, фентази, медия и т.н.

Няма нищо общо с преди 10–15 години когато дизайнерите бяха само по рекламните агенции и печатниците, които много напомняха на магазини за плод и зеленчук. Сега ако нещо не ти пасва на начина на живот, който искаш да имаш — можеш смело да завъртиш волана и да зададеш друга дестинация! Един добър ресурс за ослушване за работа е linkedin jobs.

2. Повече социални мероприятия

Спомняте ли си времето когато нямаше някакъв вид дизайн събирания всяка седмица? Не, че не се излизаше тогава… просто шансът да срещнеш друг пиян дизайнер беше доста по-малък. А с всяка година подобни сбирки стават все повече и повече. В момента има няколко, които се правят или ежеседмично или ежемесечно в София. Има такива и във Варна, Пловдив и най-вероятно в други градове на България.

Част от тях са: Дизайн Дринкс, BDG събития, Арти парти, Дрибъл мийтъпс, Дизайн чит-чат, а скоро може би ще изскочат и някакви от Дизайнът на Нещата

Ежегодните конференции и дизайн фестивали също растат с всяка година:

3. По-достъпни уроци и обучение

Photo by Pixabay from Pexels

Когато аз се учех да правя сайтове прекарвах ден и нощ по разни некрасиви и неясни форуми, където разни още по-неясни хора се опитваха да дават акъл. Друг детски спомен са дебелите книги за Web Standards & HTML, CSS и как да си направим бутон, който да изглежда като бутон.

Прескачаме 15 години и….. леле майко! Като дете в сладкарски магазин сме… на рождения си ден… а магазинът е колкото 5 мола…Говоря за видео туториали, блогове, статии и писмени туториали, онлайн курсове, офлайн курсове, книги и е-книги, уъркшопи и тренинги и всичко подобно. И готиното е, че за всяко ново интересно софтуерче, което изскача на пазара веднага се появяват точно изброените ресурси. Което ме води до следващата точка:

4. По-готини и гъвкави софтуери (и хардуери)

Всяка година излизат нови софтуери, а старите се подобряват. Преди 5 години царят за уеб дизайн все още беше Photoshop (и тук-таме се използваше fireworks & illustrator). Сега ако искаш да правиш Уеб дизайн или дизайн на UI за десктоп/мобилни устройства изборът е десетки пъти по-голям: Figma, Sketch, XD, Marvel, Principal, Famous Studio, Protopie, Axure, Zeplin… са само малка част от продуктите, които можем да ползваме и да разучаваме за подобна работа.
А при всеки нов ъпдейт (които са доста нагъсто, в сравнение с преди) ние имаме един мини-празник. Защото почти винаги има нещо ново, което да ни погъделичка от кеф. Може да е нов фийчър, ново трикче или нещо друго, които да “открием” и с което да си разнообразим начина на работа до сега.

Ето един пример за какво говоря:

35 ??? Каааамоооон!

За какво говорим… не ви ли гъделичка да проверите всеки от тях какво прави и как може да го използвате? И това число е такова почти всяка седмица :D Друго място където може да следите за такива готини дизайн продукти е:

А теб кое те кара, да се чувстваш благодарен, че си избрал дизайн професията ?

--

--