Какво е най-важното при работа с клиенти ?

Anton Aladzhov
Дизайнът на Нещата
5 min readFeb 5, 2020
Photo by Torsten Dettlaff from Pexels

Като дизайнери работим с всякакви хора и клиенти. Дори да работим на пълен работен ден, пак от време на време си берем от дървото с фрийланс поръчките. Понякога защото проектите ни харесват или искаме да си разнообразиме малко дневната работа.

А може и просто да сме алчни и да обичаме парите… не съдя — аз самият попадам в тази графа.

Както и да е… причината въобще не е важна. Но се съмнявам, че някой, който е бил дизайнер повече от година не е имал странични поръчки. А за да продължаваме да имаме такива, трябва да се представим добре и да изградим доверие в клиентите си. Естествено трябва да сме и добри дизайнери, трябва да разбираме нуждите им, както и да ги насочваме и консултираме...

Но има и едно конкретно нещо, което е толкова лесно и просто, а вдига акциите на всеки фрийлансър супер много. Защото почти всички други фрийлансъри го правят грешно. Знам го, защото аз самият съм получавал коментари и комплименти по повод това колко лесно се работи с мен. Та кое е това нещо, което ще те направи от добър — много добър в очите на клиентите?

ОТГОВАРЯЙ ВЕДНАГА!…ИЛИ ПОНЕ ПОЧТИ ВЕДНАГА …ИЛИ ПОНЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО-СКОРО!

Колко време ти трябва да орговориш на съобщение или е-мейл ?

Когато работиш дистанционно по проекти бъди винаги готов да отговориш на някой е-мейл, слак или скайп съобщение. Та дори и на смс — знам ли как си комуникирате. Дори този отговор да е “Добре, ще погледна и ще пиша до час-два или утре” пак е по-добре от гробна тишина. Не оставяй клиента да виси и да се замисля какво правиш и защо не отговаряш. Ако започнат да се съмняват в отдадеността ти към този проект — нещата загрубяват, съмнения се прокрадват и корекциите се увеличават. Затова едно “не*бателно” отношение е изключително вредно за здравето на връзката по между ви. Може би един огромен процент от това недоверието към фрийлансърите и търсенето на хора ин-хаус е точно заради това — клиентът го е страх, че ще си клатим краката или ако имаме и друго, докато трябва да работим. А когато си достъпен постоянно и не изчезваш за 2 дни този страх намалява драстично.

Връзката между клиент и фрийлансер е крехка и невинна. Те не са сигурни дали са попаднали на правилният човек, а все пак става дума за тяхното бебе — бизнесът им. Ти не си сигурен и в клиента и в себе си… абе някой психолог би казал че е ко-дипендант, защото зависите един от друг.

Ако няма да те има ден-два-три или повече също е хубаво да им го споменеш предварително. Дори да мислиш, че за тях няма значение или няма и да забележат.

Друг хубав прийом, да успокояваш клиентите си е да им даваш ъпдейти всеки ден, през ден или поне през някакъв постоянен период от време. В стартъпърските среди има нещо наречено async standups за екипи, които не работят в един офис.

Asynchronous Daily Standups

Представа си нямам как да го преведа адекватно

Photo by fauxels from Pexels

Async Standups е методология, через която всеки член на екипа уведомява колегите си на другия край на света какво е правил вчера и какво ще прави днес… също така дали има пречки, които не му позволяват да работи по конкретните задачки.

Защо async? Защото стандартният daily standups са за екипи, които се събират в една зала и всеки отговоря на тези три въпроса, на място . Обаче когато екипът работи в газилион различни часови зони това е невъзможно. Затова всеки отделен член отговаря на тези въпроси, когато на него му е удобно в чат форма или по е-мейл.

Пример:

Вчера: Работих по 3 концепции за логото.

Днес: Ще доизбистря първата концепция с елхичката.

Пречки: Имам семеен ангажимент и ще работя само първата половина на деня.

За всеки клиент или проект това може да се модифицира малко. Пробвай го в следващия си проект. Всеки ден или на няколко дена пускай подобен мейл, ако нямате друга комуникация. И обясни каква е идеята на този async standup. По този начин, теоритически, клиентът ще те търси и по-малко, защото знае какво ще правиш днес.

Включи ги в процеса на дизайн

Можеш да заздравиш връзката си с клиент и да не се чуди дали работиш или си бъркаш в носа, като ку пращаш по-често така наречените WIPs(work in progress). Допълнителните плюсове на това са много, но ето част от тях:

  • Клиентът ще е по-инвестирал в резултата. Когато клиентът е участвал във взимането на дизайн решения той/тя не може да каже накрая, че не търсят това…
  • Ще се чувства, че той е зад волана. Колкото по-често се съгласява с нас, толкова повече се чувства, че контролира нещата. Затова честото му съгласието за малки неща в процеса води до съгласието му и до доста по-големи.
  • Няма да се отплеснеш и да хванеш в грешна посока. Аз съм го правил и все още се случва понякога — да искаш толкова да го впечатлиш, че не си показваш работата в продължение на седмици. И след това се оказва, че тотално не си оцелил това, което се иска.

За да се държат с нас, като с професионалисти трябва да притежаваме няколко неща. Освен дизайн уменията, които неминуемо са важни, трябва да имаме в задния си джоб и:

  • Комуникационни умения — Да не бъдем нацупени и безконтактни бурсуци… винаги да провяваме уважение (дори да го няма отсреща), да сме позитивни и да не изчезваме от лицето на земята за дълго. Ако има моменти, в които знаем, че няма да сме на линия — да ги комуникираме с един кратък е-мейл или съобщение предварително и т.н.
  • Професионално отношение — Да няма грешки в е-мейлите, да пишеме учтиво и винаги да започваме позитивно. Да полагаме усилие за оформянето на е-мейлите или междинни файлове, които изпращаме за коментар и т.н… Абе просто да не го караме през просото.
  • Поемане на отговорност и спазване на срокове. Това е важно, защото показва, че държим на думата си. Дори и клиентите да не ги спазват, което става доста често.

--

--