Проклятието на“Белия лист”

Anton Aladzhov
Дизайнът на Нещата
4 min readFeb 3, 2020

Да си дизайнер не е лесно — трябва да имаш търпение, да се учиш и надграждаш постоянно, да се бориш с всичките си лични демони, а от време на време и с чужди демони… и с нещо наречено “Белият лист”.

Преди много лета и зими в една далечна земя, преди човекът още да твори и създава, имало едно племе от вещици и магьосници. Дълбоко в в една омагьосана пещера, скрита на дълбоко в една омагьосана гора, в една омагьосана планина…

Тъпо начало, но го оставям! Няма вещици, няма магьосници и “проклятието” на белия лист е един феномен, който присъства само в главата ти… И в главите на всички други дизайнери и художници. И в главите на останалите хора, всъщност… Защото този “бял лист” и страхът от него може да бъде и метафора за едно чисто начало — нова страница с хиляди неизвестни.

Но за да не стане прекалено дълго и философско — ще се придържам към началото на нов дизайн или арт проект.

Какво е “бял лист” в случая?

За да доизясня още малко за какво става дума — този “бял лист” може да е празният канвас, със който стартира практически всеки нов проект (след Ctrl / Cmd + N, you know…) във Photoshop, Illustrator, Sketch и т.н. Нали знаете… този момент, в който пред вас стои нещо празничко и беличко, което до утре (ако отлагате като мен) трябва прилича на много добре измислен и направен дизайн.

Как да преборим това неспокойство, което се прокрадва всеки път, като отворим нов документ ?

Начини и идеологии много. Аз ще се опитам да споделя една ИДЕЯ, която работи за мен и други хора, които познавам. Още от сега казвам, за да го има написано — това не библейски закон и има много случаи, в които не е вярно! И все пак, мисля че начинът на мислене е правилен:

Редизайн се прави по-лесно от дизайн…

Кое според теб е по-лесно и бързо:

  1. Да започна тази статия от нулата.
  2. Да отворя започната статия, на която има изградени поне план по точки или вече някакъв текст?
  3. Да редактирам чужда, готова статия и да “инжектирам” малко от моята индивидуалност?

За мен лично фаворитете са 2 & 3.

Едно уточнение — под редизайн не говоря само да вземете на някой чужд дизайнер файла и да мажете. Напротив , дори ако вие нахвърляте нещо за половин час и след това започнете да го променяте — това си е редизайн.

Винаги е по-трудно да започнеш от нулата. Затова тази 0 трябва да бъде преодоляна възможно най-бързо. Това става не с отлагане и мислене, а с действиее…някакво… просто нещо, което да задейства колелцата в ума ти.

Така че със страхът от празния канвас или “белия лист” се справяш, като… го напълниш!!!

В борбата, ако има нарушение състезателят се слага в поза “партер”(когато извършителят е поставен на тепиха на колене и длани). По този начин състезателите не започват от равностойно положение — от стойка… а единият има преимущество и е по-напред от другия.

Имам познат фрийланс дизайнер, който успя да се развие доста бързо и да задвижи фрийланс кариерата си точно на гърба на този принцип. Плащаше на други фрийланс дизайнери, които взимаха по-евтино, но и работата им не беше НЕпоносима. По този начин той имаше вече поне малко помислен дизайн, който той да доработи/попромени и изпрати на клиентът. Понеже този начин на работа му освободи много време — той инвестира това време в още клиенти. И така разви фрийланс бизнеса си. Одебелявам бизнеса, за да не си помислиш, че това е най-добрият начин да се прави висококачествен дизайн — най-вероятно не е — но дали след 10 години ще ти пука, че си могъл да направиш 20% по-готин сайт или лого?

Което ме води до преодоляването на друг аспект от феномена “бял лист”, а именно стремежът да го направиш… амааа ‘ноуууу як!

Дали ще ми пука след 10 години?

Когато аз усетя този 10 етажен блок върху раменете си, няколко прости въпроса ме спасява — След 10 години ще го помня ли това? След 10 години ще ми пука ли? Аз ще живея еди-къде-си, ще имам деца, куче или дори внуци (за по-възрастните читатели) — наистина ли ще ми пука дали съм направил ТОП дизайн?

Ако е така — продължавай да сивееш и да стресираш. Но ако отговорът е “НЕ, има и по-важни неща” — забравяй за тоя страх и започвай работа.

ПС: Имам няколко такива въпросчета, които ме вадят от фънки настроеняия — така че може би ще направя един пост само с тях.

Ти как се справяш с притесненията преди да започнеш проект? Какво ти минава през ума когато се хвърляш в нещо ново?

--

--