Вілла пані Франц або вілла гіпсових королів. Львів

Danylo Volokh
Краса у архітектурі
3 min readFeb 22, 2020

--

Вулиця Євгена Коновальця у Львові та більшість прилеглих вулиць просто вражають своїю красою. Тут знаходиться незліченна кількість красивих будинків.

Нинішню вул.Коновальця (у минулому вул.29 Листопада, названу так на честь польського повстання 1830–1831 рр., згодом Германенштрасе, ще згодом Енгельса) заклали у 1892 р. і одразу вона стала місцем жвавого будівельного руху, де кам’яниці перемежовувалися з престижними віллами, оскільки від початку закладення вулиці передбачалося використовувати її виключно як місце поселення аристократії та заможних громадян.

Кожного дня їдучи на роботу, проїжджаю попри будинок неймовірної краси. Трошки погугливши, вияснив, що це вілла Юзефи Франц — вдови Йосифа Франца. Декорував фасади цього розкішного палацу Едмунд Плішевський. Розкішна вілла у стилі необароко постала на розі нинішніх вулиць Мельника і Коновальця, і нині має адресу Мельника, 13., або як ще кажуть — вілла гіпсових королів.

* Текст не претендує на оригінальність та в основному взятий із відкритих джерел

* Усі фото авторські — мої :)

Історія будинку пані Франц

Сім’я Франц мала гіпсові кар’єри з фабрикою, розташовувалися в кінці околиці, яка в той час називалася Францівка. Пізніше на території кар’єрів утворилися Піщані озера. Також побудували спортивний парк, який в 1920-х роках став Гданьським.

  1. Проект брав участь на виставці будівельних споруд 1892 року

2. У 1893 році для вдови Йосипа Франца за проектом Яна Перося звели розкішну віллу.

3. 1907 покинула світ Юзефа Франц і в листопаді цього ж року поклали трамвайні колії. Кінцева зупинка трамваю тоді була якраз у вілли Франц.

4. Після Першої світової війни будинок перейшов у власність інженера К. Ріхтман, який також придбав ділянку на протилежному боці вулиці.

5. У 1930-х роках володарем вілли стала сім’я графа Мечислава Ходкевича. Згодом, через 9 років, садиба була націоналізована і тому втратила більшість своїх скарбів. Про колишню розкіш будівлі нагадують залишки дерев’яних сходів.

6. Після закінчення війни, в 1950-х роках в будівлі розмістили відділення обласного туберкульозного дитячого диспансеру.

7. У 2010-му Вілла пані Франц зайняла місце в топ-15 найбільш незвичайних і видатних споруд за версією журналу «Кореспондент».

9. Сьогодні тут розташовується Львівський обласний фізкультурний диспансер.

Архітектура Вілли

Будинок Юзефи Франц виконаний з цегли, з мансардним дахом, прикрашений багатим скульптурним декором. Декоруванням фасадів палацу займався Едмунд Плішевській.

У плані близький до чотирикутника, а об’ємна композиція асиметрична. Арочні прямокутні вікна прикрашені обрамленням.

Особливістю композиції стала куполоподібна вежа. Споруду оточує невеликий сад.

Як дістатися до вілли Франц

Палац родини Франц знаходиться на вулиці Коновальця. Тут проходить маршрут 2-го трамвая, біля перехрестя є зупинка вулиці Мельника. На сусідній вулиці Антоновича ходить багато маршрутних таксі через найближчу зупинку Мельника.

--

--