Як збільшити плівкове фото та не зіпсувати?

Kirill Ermakov
Milnica | Fotoblog
Published in
3 min readAug 26, 2022

Мені подобається завантажувати свої фото на Unsplash Там звичайно є технічні вимоги, щоб люди не вантажили туди відверте сміття, так от коли я зняв свою першу плівку у 2020 році, я відніс її на сканування в місцеву лабораторію та отримав фото розміром менш як 3 МБ і не зміг їх завантажити на сервіс. Але я витратив трохи часу і знайшов вихід із ситуації. Далі про те, як можна збільшити фотографію, так щоб вона не перетворилася на «мильну кашу».

Для прикладів я взяв ще більш старе фото з 2011 року, зняте на Skima/AGFA 100 і скановане так само в моєму місті (читайте більше про історію цих фото).

Це фото до всіх маніпуляцій з ним

Спосіб 1. Засобами Adobe Photoshop Express (онлайн редактора), дешево та сердито

Потрібно перейти на цей сайт. Далі слідувати простим інструкціям, думаю тут розписувати нічого не потрібно. Одразу покажу результати.

Зображення фактично за розміром pх на бік побільшало і вага теж стала більшою, гіршою не стало, але й поліпшень непомітно.

Спосіб 2. Нейронні мережі, краще та дорожче

У сервісу ICON8 є відмінний онлайн сервіс, який на їх запевнення використовує модну технологію нейронних мереж (AI) для збільшення фотографій до 8 разів.

Сервіс безкоштовний та пропонує спробувати на трьох фото, далі оплата 0.20 американських центів за фото або підписки для тих, кому потрібно багато і щомісяця.

А тепер — порівняння результатів.

Фінальний варіант застосування цього способу

Результати аналогічні, але якщо придивлятися трохи чистіше ніж у першому варіанті, але це якщо вже прямо вдивлятися у фотографію, як Сартр у порожнечу буття.

Спосіб 3. Нейронні мережі на стероїдах, довго, дорого, без онлайну

Тут доведеться качати та встановлювати програму Topaz Gigapixel AI. Фотошопери зі стажем можуть пам’ятати чудові плагіни від Topaz з будь-якими ефектами ще у 2000-х, але тепер компанія займається різним софтом на нейронних мережах.

Після скачування на сайті ознайомлювальної версії та її встановлення, достатньо відкрити фото вибрати у скільки разів хочемо збільшити (закрити всі інші програми), налаштування соєву ставити скрізь авто. Далі натискаємо старт і чекаємо, час залежить від двох факторів: параметрів збільшення та потужності комп’ютера. Якщо викидає, то таке завдання комп’ютер не тягне.

Я збільшую зазвичай всього в 4 рази та на одне фото йде близько 1:40 хвилин за часом. Але ноутбук у мене досить потужний (окрема відеокарта 4 ГБ та 16 ГБ оперативної пам'яті + програма встановлена на SSD). Дивимося результат.

Результати після збільшення

Думаю тут результат видно, тому що програма навіть прибрала зайву зернистість на фото та серпанок, тому цей варіант і вважаю найкращим. Оскільки до цього перепробував безліч подібного софту і тільки цей не видалив відразу після перевірки можливостей.

Висновок

Фото можна збільшити підручними засобами, але тільки використовуючи відносно складні, а скоріше довгі методи можна перетворити на цукерку навіть фото зі старого телефону або розмите плівкову фотографію зі слабкого сканера.

Але, звичайно, маючи справи з плівкою простіше відразу сканувати в хороших лабораторіях і не сушити собі мозок і техніку потім зайвими завданнями.

--

--