Яблукомедитація

Яблуко в твоїй руці — тіло Космосу.

Давайте спробуємо смак усвідомленості. Візьміть яблуко з холодильника. Підійде будь-яке яблуко. Помийте його. Висушіть його. Перш ніж куштувати, зробіть паузу.

Подивіться на яблуко в долоні, і запитайте себе: Коли я їм яблуко, я дійсно насолоджуюся їжею? Або ж я так зайнятий іншими думками, що не користуюся насолодою, яку дарує мені яблуко?

Якщо ви схожі на більшість з нас, ви відповісте ствердно на друге питання. У більшості випадків свого життя ми їли яблуко за яблуком, не придаючи цьому уваги. Тим не менш, у цьому безглуздому способі харчування, ми відтяли собі багато принад, присутніх в
простому акті їсти яблуко. Чому ж нам так важко по-справжньому насолодитися яблуком?

Перше, що ви повинні зробити — віддати усю свою увагу процесу.
Коли ви їсте яблуко, просто сконцентруйтеся на процесі. Чи не
думаєте ви про що-небудь іще? Не їжте яблуко в той час як ви перебуваєте за кермом. Не їжте його поки ви гуляєте. Не їжте його коли читаєте.

Зосередженість та уповільнення дозволяють по-справжньому насолодитися всіма якостями яблука: смаком, ароматом, свіжістю і соковитістю. У більшості випадків, коли їмо яблуко, ми ледве на нього дивимося. Захоплені своїми проблемами, ми кусаємо, швидко прожовуємо, а потім ковтаємо.

Цього разу зробіть інакше — запитайте себе: Що це за яблуко? Якого воно кольору? Як я його відчуваю у своїй руці? Як пахне яблуко?Пройшовши через ці думки, ви почнете розуміти, що яблуко це не просто швидкий перекус для вспокоєння шлунку. Це щось більш складне, це частина Великого цілого.

Усміхніться яблуку, повільно відкусіть і жуйте. Спостерігайте вдих та видих, щоб допомогти сконцентруватися виключно на їжі. На світі не існує нічого іншого крім яблука, яке ви їсте зараз: немає дедлайнів, проектів, немає минулого і майбутнього, ні печалі, ні злості. Є просто яблуко.

Жуйте повільно — пережовуйте кожен прикус від 20 до 30 разів.
Віддайтеся на 100% новому досвіду. Усвідомленість в процесі принесе зосередженість на теперішньому моменті. Тільки тут і зараз.

У більшості випадків ми їмо на автопілоті, на ходу, не відриваючись від щоденного клопоту. Якщо ми не усвідомлюємо їжі, яку ми їмо, якщо ми активно не думаємо про яблуко, як ми можемо отримувати задоволення від їжі?

Їсти яблуко не тільки приємно, а й корисно для здоров’я. Приказка “Одне яблуко в день нівелює потребу ходити до лікаря”
насправді підкріплена науковими дослідженнями.

Вживання в їжу яблук допомогає запобігти хворобам серця, синдрому роздратованого кишківника. Їсти яблука зі шкіркою, особливо, коли це органічні яблука, корисніше, ніж з’їсти його без шкірки, бо значна частина вітаміну С перебуває під шкіркою яблук. Яблука також багаті на калій — вони допомагають зберегти кров’яний тиск під контролем.

Яблуко — це представник Космосу. Подивіться на яблуко в своїй руці, і ви побачите фермера, який доглядає за деревом; цвіт, що став плодом; родючу землю та органічний матеріал, який ми отримали від останків доісторичних морських тварин і водоростей; сонце, хмари та дощ. Без такої взаємодії в природі і без допомоги багатьох людей, яблука просто не існує.

Яблуко, яке ви тримаєте в руці — це прояв наявності життя. Це взаємозв’язок з усім, що навколо. Яблуко — це весь всесвіт, яблуко — це посол Космосу.

Переклад з англійської «Savor. The Mindful Eating. Mindful Life».

Приєднуйтесь до руху за Місцеву Економіку в Україні на Facebook

--

--

Олександр Супрунець
Місцева Економіка

Design for Sustainability, Urban Farming, Deep Ecology / Дизайн сталого розвитку, міське фермерство, зелена економіка http://meconomica.com/