Чи хочуть ваші діти повертатися в школу 1 вересня?

Kyiv Farm в Ботсаду Фоміна

Пам’ятаєте практику під час своїх літніх канікул в школах?

Дехто полов грядки під пекучим сонцем, хтось садив квіти (о щасливчики!), а більшість з нас фарбувала класні кімнати та шкільні коридори в оті їдючі кольори. Це був неприємний досвід, бо альтернатива завжди була кращою — друзі, річка і навіть збирати колорадів на городі в батьків — це щастя у порівнянні зі школою влітку.

Чому тоді у своїй більшості українські школи досі не вирощують їжу для їдалень, не компостують відходи, не використовують простір біля школи для теплиць, городів чи живих лабораторій для взаємодії груп дітей різного віку?

Ідея міських городів в українських школах — така зрозуміла і близька для нас, але тяжке сільськогосподарське минуле не дозволяє переосмислити цей напрям в колаборативні проекти на базі шкіл. Показати дітям міста як вирощувати їжу, які вже втратили це розуміння. І втілювати спільні проекти для дітей різного віку. Бо ніщо так швидко не покаже результат, як насінина, посаджена в ґрунт, спільно з твоїми однколасниками. Особливо рослина, яку потім можна спробувати на смак.

Минулого року Мекономіка допомогла створити міські городи у трьох освітніх закладах трьох генерацій — спецшколі Надія, приватному дитсадку Kangaroo Nursery School та університеті “Україна”.

Неймовірний досвід нас чекав в спецшколі “Надія”. Ми працювали з дітьми з особливими потребами. Не без допомоги викладачів разом з учнями школи засіяли високу грядку, висадили томати, базилік, їстівні квіти та лікарські рослини. Це були особливі діти, і ми були вражені їхньою включеністю у процес. Успіх проекту в “Надії” стався завдяки керівництву школи та батькам. А шкільний куратор проекту Світлана Главацька, вчитель праці, змогла повірити в цю ідею і трансформувати її в інші шкільні предмети та практики. Цього року вже другий сезон діти доглядають за городом та вирощують їжу, а взимку ще й почали вирощувати мікрогрін.

Спецшкола “Надія” (Київ)

Городи в школах — це не лише сезонні майданчики під відкритим небом. Завдяки технологіям та бажанню менеджерів школи, вчителів та батьків можна створити постійнодіючі зелені куточки. Міське фермерство в школах — це не лише про знання звідки береться їжа. Це озеленення шкільного простору, радість дітей, які вирощують і харчуються власними продуктами, досвід роботи в команді та втілення ідей.

Що, на вашу думку, заважає українським школам втілювати проекти з міського садівництва? Чи знаєте ви українські школи і дитсадки, які роблять це?

Читай більше про міське фермерство та альтернативну освіту на Мекономіка

--

--

Олександр Супрунець
Місцева Економіка

Design for Sustainability, Urban Farming, Deep Ecology / Дизайн сталого розвитку, міське фермерство, зелена економіка http://meconomica.com/