Нагорна проповідь про Украину

Багатосотрічні намагання асимілювати і розчинити самоідентифікацію українців виявились марними. Щоразу українці відроджувались нізвідки. Зараз цей опір українців зухвалій і самовпененій спробі ворога “остаточно вирішити українське питання” дійшов свого історичного апогею.

Olegh Bondarenko
Нотатки війни
4 min readNov 2, 2022

--

Війна перейшла у тривалу фазу. Це вже війна економік на витривалість: сукупності економік демократичних країн проти сукупності економік тоталітарних режимів. Але війна на полі бою і війна економік це лише фізичний прояв боротьби непримиренних між собою цінностей та ідей.

Ця ідеологічна різниця чітко простежується у впізнаваних архетипах росіян і українців. Надзвичайно влучно цю різницю показує Drew Boyd у свєму пості [1]:

Ці стереотипи втілені у двох величезних культових картинах великого українського художника Іллі Рєпіна. Він зображує росіян як жалюгідних кріпаків, які тягнуть баржу вгору по Волзі, тоді як українці як буйні козаки-халявники, що товпляться навколо столу, пишучи свій чудовий непристойний лист до султана в Константинополь.

Росіяни в кайданах. Українці кажуть людині, яка претендує на те, щоб керувати ними, іди до біса. Звучить знайомо?

“Бурлаки на Волзі”. Картина Іллі Рєпіна. Вікіпедія
“Запорожці пишуть листа турецькому султанові”. Картина Іллі Рєпіна. Вікіпедія

Як результат цієї непримиренності, черговий спазм нестримної експансії московського імперіалізму ще раз призвів до неймовірних людських, економічних, політичних, соціальних втрат. Московських правителів втрати їхнього війська, економічний спад і політичні провали не дуже обмежують через виховану впродовж сторічь рабську покірність їхнього населення. І навпаки, Україна демонструє гідне і поважне ставлення до прав своїх громадян. В історичній ретроспективі, боротьба за власну свободу в Україні завжди набувала сакрального змісту.

“Нагірна проповідь Ісуса Христа”. Картина Карла Блоха. Вікіпедія

В цьому контексті сакрального ставлення українців до борців і боротьби за свободу і гідність відомий український блогер Михайло Шейтельман вклав сучасне значення у постулати Ісуса Христа з його Нагорної проповіді [2]. Звучить це приблизно так:

  1. Благословенні вбогі духом, бо Царство Боже належить їм.
    Це про народ України, який відмовився від матеріальних благ, перебуває без електрики і тепла, багато хто без житла, але не облишив свого бажання жити у вільній країні. Цьому народові належить Царствіє небесне.
  2. Благословенні засмучені, бо будуть утішені.
    Це про багато українців, які втратили на цій війні рідних і близьких, і вони будуть втішені.
  3. Благословенні смиренні, бо успадкують землю, обіцяну Господом.
    Це про воїнів ЗСУ, які є найсмиренніші з усіх. Ми не чуємо від них скарг і бідкань. Вони під постійною смертельною небезпекою. Вже понад 10 тисяч наших воїнів загинуло (за даними Генштабу ЗСУ). Вони найсмренніші, вони захищають нашу землю, і вони її спадкують.
  4. Благословенні зголоднілі та спраглі до праведності, бо наситяться.
    Це про людей України, які шукають правдиву інформацію, не відвертаючись від небезпек, про наші перемоги, про наші втрати, про жахі війни, про моменти радості. Люди України вимагають правди від влади, від медіа, і цим ми відрізняємось від наших ворогів. Саме тому люди України наситяться, як каже Христос. І це буде смак перемоги.
  5. Благословенні милосердні, бо зазнають милосердя Господа.
    Це про тих, хто полонить російських солдатів, годує їх, напоює їх, лікує їх, чинить з ними милосердно. Це про тих, хто стріляє по військових об’єктах армії рф на окупованих територіях, але не цілить по цивільних об’єктах. Це є українське милосердя. Це перевага українців. Українці дотримуються правил війни. Українці милосердні і заслужать милосердя за цієї заповіді Христа.
  6. Благословенні чисті серцем, бо побачать Господа.
    Це про дітей України. Вже більше 400 дітей вбито. Викрадено і вивезено до росії біля 300 тисяч дітей. Це вони, чиї серця чисті. Українці обов’язково повернуть їх з полону.
  7. Благословенні миротворці, бо будуть наречені синами Господа.
    Це про українців, які хочуть зруйнувати цю імперію війні, щоб настав мир на нашому континенті. Українці є справжніми миротворцями і Христос, здається, розумів, що є таке справжня миротворчисть. Українці прагнуть, щоб москалі забралися геть з України, заплатили всі репарації і тоді мир запанує на нашому континенті.

Все у цьому світі має свою ціну. Партнери і друзі України платять свою ціну, докладаючи багато зусиль, допомагаючи матеріально і фінансово. Але українці платять найвищу ціну життями своїх воїнів. Це є свідомий вибір нації, українці вірять у свою перемогу, правда і справедливість на боці демократичних країн, історичних перспектив російський режим не має, а ціну, яку заплатить за свої злочини росія, будуть несумісні з її існуванням.

Слава Україні! Героям слава!

Посилання

  1. Репост допису Drew Boyd українською — 30 жовтня 2022 — Facebook
  2. Зі святої землі про святу війну. Нагорна проповідь про Україну. Шейтельман за тиждень. ВИПУСК 11–28 жовтня 2022 — YouTube

Англомовна версія

--

--

Olegh Bondarenko
Нотатки війни

Researcher, DSc, expert in Radiation Protection, Ecology, Air Quality Monitoring, Project Management, Data Science and other — orcid.org/0000-0001-8214-4654