Фейсбук блокує депутинізацію?

Про можливий вплив представників рф на блокування постів антипутінського спрямування на шпальтах ФБ

Olegh Bondarenko
Нотатки війни
2 min readMay 21, 2023

--

UPD 27.05.2023: Нові факти підтвержують підігравання агресору з боку ФБ. Дивись наприкінці статті.

Щось дивне трапилось цієї весни з ФБ. Я звичайний багаторічний користувач ФБ, не зловживаю соціальними мережами для епатажних заяв або PR-кампаній тощо.

Але цієї весни ФБ заблокував два мої пости: перший — від 4 квітня і другий — від 7 травня 2023 року.

Ці два пости об’єднує те, що вони сатиричні або саркастичні та спрямовані проти путіна і його поплічника прілєпіна.

На тлі підозри у вчиненні кримінального злочину і видачи Міжнародним кримінальним судом ордеру на арешт путіна, а також прямих публічних закликів прілєпіна вбивати українців, блокування ФБ моїх стриманих сатиричних постів виглядає явним упередженням проти української точки зору на шпальтах ФБ.

У мене немає жодної достовірної інформації, щоб пояснювала причини або критерії, якими керувався ФБ. Точно так, як немає пояснень від ФБ своїх дій проти моїх постів. Тому, не маючи жодних контраргументів, залишаю за собою право на власне обґрунтоване припущення про вплив представників рф на блокування постів антипутінського / антиросійського спрямування в контексті повномасштабної війни, розв’язаної путіним і росією проти України.

Перше фото від After ‘Special Military Operation’: Deputinization and Decolonization | by PURE EVIL | Apr, 2023 | Medium. Друге фото — реакція на мій репост у ФБ — After ‘Special Military Operation’:… — Olegh Bondarenko | April 4, 2023 | Facebook. Третє фото — ФБ блокує мій пост про прілєпіна.

Коментар ФБ на блокування мого першого посту просто кумедний: “Неправдива інформація. Таку саму інформацію з іншого допису перевірили незалежні експерти з перевірки фактів.” Тобто, ФБ кваліфікував сатиру як неправдиву інформацію.

Другий пост взагалі був заблокований без пояснень.

Висновок

Висновок дуже простий.

На мою думку блокування сатири проти путінського режиму не має нічого спільного або простіше —прямо суперечить свободі висловлення. Подібне блокування сатири не виправдане начебто стримуванням мови ненависті у публічному просторі.

І навпаки, блокування антипутінських висловлювань, що викладені з дотриманням етичних норм, може бути розцінене як підігравання агресору.

Є над чим замислитись…

UPD 27.05.2023

Невдовзі після своєї публікації я натрапив на матеріал, що підсилює мої спостереження і висновки стосовно ролі ФБ у необмеженому зростанні мережі любителів “руzzкого міра” по всьому світові. Читайте про це у матеріалі “Маргінальний інтернаціонал. Роспропаганда через фейсбук шукає лузерів по всьому світу” — Тексти.org.ua.

Англомовна версія

--

--

Olegh Bondarenko
Нотатки війни

Researcher, DSc, expert in Radiation Protection, Ecology, Air Quality Monitoring, Project Management, Data Science and other — orcid.org/0000-0001-8214-4654