Який дозиметр обрати

Захоплення військами рф Запорізької АЕС — сподіваємось на краще, готуємось до гіршого.

Olegh Bondarenko
Нотатки війни
3 min readJul 2, 2023

--

Результати інтернет пошуку моделей дозиметрів. Фото автора

По мірі наближення розв’язки навколо захопленої військами рф Запорізької АЕС (чим би ця розв’язка не закінчилась), знов зростає актуальність мати під руками прилад для об’єктивної оцінки радіаційної ситуації у разі реалізації поганого сценарію. Як свідчить досвід ядерних випробувань і великих радіаційних аварій, ця необхідність може торкнутись будь-кого в радіусі сотень і навіть тисяч кілометрів. Тому спробуємо розібратись, що може стати в нагоді на такий випадок і як скористатись інформацією, отриманою з допомогою цих приладів.

Сценарії застосування

Можна виділити три випадки, в яких потрібні прилади з різним функціональним наповненням:

  1. Поверхневе забруднення. Це може бути варіант “свіжих випадінь” радіоактивного пилу, або поводження з речами, технікою із зони радіоактивного забруднення. В таких випадках використовують детектори гамма, бета і альфа випромінення. Найбільш дієвим для локалізації плям забруднення є бета-детектори і, потім вже, альфа-детектори. Але з огляду на те, що ці два типи детекторів не випускаються для побутових потреб, про їхнє широке застосування населенням не йдеться. Натомість номенклатура індивідуальних гамма-детекторів для побутового вжитку дуже широка і їх багато на ринку за доступними цінами. Гамма-детектори не вимірюють безпосередньо поверхневе забруднення, але слугують як індикативні прилади, чого в принципі достатньо для оцінки ситуації у багатьох випадках.
  2. Об’ємне забруднення. Найпоширенішим потенційно небезпечним випадком об’ємного забруднення є забруднення продуктів харчування і води. Будучи реалістом, треба визнати, що виміряти нижні значення небезпечних рівнів об’ємної радіоактивності в польових або домашніх умовах практично неможливо. Для цього потрібно професійне спектрометричне обладнання і лабораторні умови для проведення вимірювань. Тому, якщо трапилось достовірно зафіксувати підвищений рівень гамма-випромінення декількох кілограмів харчової продукції з допомогою побутового детектора, то це однозначно треба сприймати як сигнал застереження проти використання цієї продукції.
  3. Виконання завдань в умовах радіаційного забруднення. Такого роду завдання зазвичай ставлять перед професіоналами. Це можуть бути сертифіковані працівники, допущені до робіт в умовах фактору іонізуючого випромінення, а також військові в ході виконання бойових завдань. Для забезпечення таких завдань потрібно оцінювати не лише потужність дози зовнішнього радіаційного опромінення, а й індивідуальну (накопичену) дозу, отриману виконавцями під час виконання завдання. Це необхідно для контролю неперевищення сумарної дози опромінення вище встановлених лімітів. Такого роду радіаційний контроль виконується виключно спеціалістами з використанням професійного обладнання.

Висновок

Отже єдиним широко доступним для пересічного громадянина типом приладу для оцінки зовнішніх радіаційних ризиків є детектор гамма-випромінення. Його ще можуть називати — дозиметр або гейгеровський лічильник.

Величина, що вимірює гамма-детектор — потужність ефективної (або експозиційної або поглиненої) дози зовнішнього гамма випромінення. Або простіше — потужність дози. Системною одиницею вимірювання потужності дози є Зіверт/год (Sv/h). Також додатковою одиницею вимірювання дози, окрім Зіверта, є Грей (Гр, англ. Gray, скорочено Gy). Зіверт показує ефективну дозу, Грей — поглинену. Але у випадку зовнішнього гамма-випромінення для пересічного громадянина це не становить жодної різниці.

Звичайний рівень потужності дози в Україні може коливатися в діапазоні 100–300 наноЗіверт/год (нЗв/год, nSv/h) або ж 0.1–0.3 мікроЗіверт/год (мкЗв/год, uSv/h).

Зауважте, що в деяких місцевинах України і світу, де постійно проживають люди, природні рівні потужності дози можуть бути ще вищими. Як правило це обумовлено підвищеною концентрацією природного урану або торію в геологічних породах, що мають вихід на поверхню землі. Інші випадки підвищених рівнів потужності дози можуть бути пов’язані з наслідками діяльності людини, як-от: поводження з радіоактивними відходами, видобуток урану та інших копалин, радіаційні аварії включно з Чорнобильською катастрофою.

Як обрати дозиметр

В Україні спектр побутових дозиметрів доволі широкий. Достатньо набрати у гугл пошуковику: “дозиметр радіація купити”. Ціни переважної кількості моделей втискуються у діапазон від 2–3 тис. грн до 25 тис. грн. Решта питання вашого смаку і гаманця.

Отже думаємо про придбання такого приладу. Або дізнаємось, у кого із друзів, знайомих сусідів є такий прилад. І сподіваємось, що він нам не знадобиться.

Читати ще на тему

--

--

Olegh Bondarenko
Нотатки війни

Researcher, DSc, expert in Radiation Protection, Ecology, Air Quality Monitoring, Project Management, Data Science and other — orcid.org/0000-0001-8214-4654