Вступ і Австралійська ретроспектива

Доброго дня шановні паньство, мене звуть Андрій Шелестов і це подкаст “Проблеми першого світу”.

У цьому подкасті я планую говорити в першу чергу про новини США, потім Британії та решти Англосфери, потім можливо ЄС та решти світу. Новини про нашу батьківщину якщо й будуть, то в першу чергу в міжнародному контексті.

Два слова про ідею і мотивацію цього подкасту.

Що далі то більше я бачу різницю між тим, що Західні журналісти кажуть про себе та тим що українські або російські журналісти й блогери кажуть про Захід. На теренах постсовку є дві домінантні течії: умовні “Свідки Госдєпу” і умовні ліві. І перші, і другі у подачі світових новин подібні до зламаного годинника який показує вірний час двічі на добу. Подаючи західні новини я звісно хотів би зайняти позицію здорового глузду і центризму, і так, вибачте якщо я не буду фокусуватись на новинах на кшталт “Меланія подала на розлучення”.

І так, звісно є чимало прекрасних людей та медія, що не потрапляють ані туди ані сюди, як то “Всесвітньо-Броварське телебачення”, але це не мейнстрім.

Отже щодо хиб і вибірковості двох мейнстрімових позицій.

Я навмисно назвав перших умовними “Свідками Госдєпу”. Вони подають новини з позицій Кремля, і проблема такої подачі що світогляд цих людей сформований на старих радянських методичках, в яких джерелом зла у світі вважався Державний Департамент США. Чому це яскравий приклад некомпетентності?

Державний Департамент США виконує функції нашого міністерства закордонних справ. У СРСР вважали, що Державний Департамент — це і є та структура, яка керує усіма спецопераціями, шпигунами, поваленнями режимів, тощо, позаяк у СРСР Міністерство Закордонних справ саме такі функції і виконувало: радянські дипломати і були розвідниками.

У США натомість було і є розділення на дипломатів і агентів спеціальних служб. Кожне посольство має у собі людей з Державного департаменту, людей з ЦРУ та звичайних озброєних військових. Окремо можуть бути люде з NSA, MIC, тощо.

І хоча ніхто не поспішає видавати важливі деталі, загальна структура посольств США та принципи їх роботи не є секретом і навіть обігруються з різних боків у популярній культурі.

Також у США відкрито говорять про деякі спецоперації ЦРУ на приклад на близькому Сході, але “Свідки Госдєпу” продовжують молитись на Госдєп і жити у своєму вимірі.

З умовними лівими ситуація трохи складніша. Сучасні українські та російські, ЗМІ й блогери, що не йдуть у фарватері Кремля це зазвичай люди молодші і більш компетентні. Проблема з ними у тому що вони мають певну упередженість, і через це ретранслюють інформацію дуже вибірково і з сильним фльором.

Громадське, наприклад, постійно постить якусь гидотку про Трампа, зазвичай передрану з CNN/BBC/HuffPost/Vice/тощо. Це те що зветься Trump Derangement Syndrome. І все б нічого, але по-перше у нас є свій, прости Господи, ПреЗедент, який не те щоб затьмарював Трампа своєю мудрістю. А по-друге, коли Трамп/Тед Круз/Боріс Джонсон роблять щось позитивне, то цьому приділяється ЗНАЧНО менше уваги. Також якщо демпартія США, британські Лейбористи, групи як Антіфа, BLM, Extinction Rebellion роблять щось не те — про це не прийнято говорити.

Інший наприклад, останній епізод подкасту “Дикий Захід” з Дарією Колесніченко. Це була та остання крапля, що спонукала мене робити свій подкаст. Новину про те, що Дональд Трамп віддав наказ готуватися до передачі влади подали під таким соусом “А Стейсі Абрамс сказала: “Трамп нарешті почав поводитись як дорослий” “. Так, мені в той момент стало зле.

По-перше, перепрошую, пояснювати щось дорослішанням 74-річного Трампа то якось поверхнево. Пізніше нормально заглибимось у тему Американських виборів.

По-друге, у істориків, знаєте, джерела поділяються на такі що говорять про зовнішню подію чи особу, і такі що говорять про саме джерело. Так от цитування Стейсі Абрамс говорить більше про подкаст “Дикий Захід” ніж про Трампа чи Стейсі Абрамс. Пані Абрамс це не просто гостра на язик тітка. Пані Абрамс з палати представників Джорджії балотувалась на посаду губернатора Джорджії у 2018, програла з різницею у 0.4% республіканцеві Браянові Кемпу. За результатами виборів, пані Абрамс відмовилася визнати поразку. Потім пані Абрамс бігала по CNN-ам і розповідала “я живой — я лєгітімний”.

Людина що не визнала поразку каже Трампові що він нарешті почав дорослішати. Відчуваєте іронію?

Взагалі, на початку 20го я обережно, один на один, казав другові “Мені здається, що можливо ті українські ЗМІ, що можна читати, йдуть у фарватері CNN і BBC”. Сьогодні, я це стверджую.

Пам’ятаєте взимку горіли ліси в Австралії? Пам’ятаєте, яка паніка стояла у ЗМІ та фейсбуці? Давайте розбиратись. Звісно пожежі це погано, і звісно усі ми любимо коал. Моєму серцю ця тема особливо близька, адже я свого часу витрачав свій час, а іноді й гроші, щоб хоч якось зарадити українським НацПаркам і зробити хоч щось для української природи. Окрім коал, які можуть і утікти, я дуже боявся за Волемію. Це рослина-релікт, найближча до хвойних араукарій та агатісів, і відома нам з викопних решток найстаріші з яких датуються 200 мільйонами років. Ці дерева буквально бачили перших динозаврів, і ми звісно вважали їх вимерлим, аж поки у 1994 році в одному з парків Австралії, не знайшли маленьку популяцію. Тому так, і в мене країлося серце за Австралію у вогні.

Але як треба було реагувати на Австралійську пожежу 19–20 років?

Ліві ЗМІ одразу почали говорити про Climate Change, дехто рефлекторно звинувачував Трампа.

А ми давайте спробуємо створити собі контекст.
Як це співвідноситься з аналогічними подіями?
Евкаліпт дуже добре горить, така його природа.
https://en.wikipedia.org/wiki/Eucalyptus#Fire_hazard
Періодично він горить в Каліхворнії, і щороку горить ув Австралії. Протягом сезону 19–20 років вигоріло 18.6 мільйонів гектарів. Це більше ніж минулоріч.

Але наприклад протягом сезону 1974–75 вигоріла рекордна площа 117 мільйонів гектарів, це в 6 разів більше ніж у сезон 2019–2020. Це як площа Франції, Іспанії та Португалії разом узятих.

Або ось візьмемо документ National Inquiry on Bushfire Mitigation and Management за 2004 рік.

https://ro.uow.edu.au/cgi/viewcontent.cgi?article=1003&context=scipapers

Протягом 1997 року вигоріло 48.3 мільйонів гектарів, протягом 1998–26.3, 1999–60, 2000–71.5, 2001–80.1 (в 4.3 рази більше за 2020), 2002–63.8, 2003–31.6, у 2004–102. у 5.4 разі більше за 2020. Після цього, треба чесно сказати, що пожежі стали меншими.

І так сезон 2019–2020 локальний максимум. І я готовий припустити, що якийсь вплив зміну клімату тут є. Щось іще могло повпливати?

У багатьох країнах, і зокрема в Австралії, є така практика — планове випалювання лісу. Там де є ризик що деревина яка впала не почне гнисти, на поталу грибам і орхідеям, підлісок періодично випалюють невеличкими клаптиками. А евкаліпт має властивість виділяти фунгіциди, і запобігати опиратися перегниванню деревини. Отже роблять планове випалювання, щоб не утворювалось великих сполучених ділянок легкозаймистого сухого хмизу. Це неприємно, але потрібно щоб не було гірше. Як апендектомія.

І от, наприкінці 19 року, посеред австралійської весни, почала набирати оберти кампанія проти планового випалювання, так звана planned burn protest.

Різноманітні екоактивісти виходили з плакатами про те як погано робити контрольоване випалювання, а австралійська гілка ABC поширила допис з закликом до боротьби проти контрольованого випалювання.

Важливо, що у Штаті Вікторія об’єм запланованого випалювання було виконано приблизно на третину. Тобто дві третини хмизу, який планували поступово прибрати перед сезоном, лишився у лісі. Також лунали окремі заяви про те, що австралійське лісівництво роками було неефективеним і погано керованим, але тут вже складніше знайти ознаки системної проблеми, якщо вона й була, то це можливо це був кумулятивний ефект, що набув свого вираження вже у 2020.

Також були новини про підпалювачів, але їй вплив оцінити складно, оскільки це схоже на дії окремих людей з сумнівним психічним здоров’я.

Підсумовуючи австралійську ситуацію, треба сказати що так, це була серйозна пожежа, і українські як і західні ліві ЗМІ подали її як початок апокаліпсису через зміну клімату, у той час як вона була не найбільшою, і мала однією зі своїх причин протести екоактивістів, але про це говорити не прийнято.

https://www.facebook.com/ABCGippsland/photos/a.134011209824/10157073715149825/?type=3

https://www.dailymail.co.uk/news/article-7914203/Nowa-Nowa-protesters-blocked-burning-East-Gippsland-bushfire.html

https://www.trfm.com.au/articles/planned-burns-halted/

https://hotcopper.com.au/threads/protesters-stopped-burns.5158221/

https://www.theunshackled.net/rundown/abc-attempts-to-memoryhole-story-on-backburning-protestors

https://caldronpool.com/abc-deletes-story-about-climate-protesters-halting-protection-burns-prior-to-devastating-bushfires/

--

--