“Малко” ли работи българинът?

Image: Flickr.com

За никого не е тайна, че българите сме от най-зле платените в Европейския съюз. Знаем също и как се плащат осигуровки и отпуски. А и как стоят нещата с работното облекло, разходите за хигиена и безопасност на труда в много родни предприятия.

По данни на Евростат за 2015 г. средно за ЕС на час работодателят плаща за труд 25 евро. За България цифрата е 4,1 Евро. Така за един час работа за един работник в България се отделят 16,8% от средните за Евросъюза средства. За мизерното заплащане, обаче, имало обяснение.

Българинът, ще чуете, работи по-малко от европееца!

По различни поводи българските медии тиражират твърдението на работодатели и анализатори, че производителността на труда на българина била малка и видите ли, това била причината заплатите да са ниски. Вместо да чакам един прекрасен ден някой да попита колко точно “малко” работим, реших да потърся официални данни, с чиято помощ, в някаква степен да си изясня въпроса.

И така, колко малко работим?

Отговорът идва отново от Евростат. Производителността на труда за 2015 г. в България представлява 44,0% от средната за Европейския съюз. За да отговарят разходите за труд (заплати и др.) в България на производителността на труда както в ЕС, те трябва да бъдат увеличени близо 3 пъти.

Не бързайте утре да искате от шефа тройно увеличение на заплатата си — най-вероятно ще ви сметнат за луди. Но по този въпрос може да помислите — заслужава си.