Будьте реалістами у сфері ШІ

Всі чули дебати про генеративний ШІ (generative AI), який змінить світ: він або знищить нас, або перетворить на щасливіший, гіперкреативніший і продуктивніший вид.

Чому це важливо: провівши місяць у конфіденційних розмовах з десятком експертів, які стоять за цією технологією, я переконаний, що ми повинні обрати третій шлях. Бути глибоко допитливим — і критично налаштованим — реалістами щодо ШІ.

Ось сувора реальність:

  1. Існує простий закон бізнесу і технологій: Якщо це можна побудувати, це буде побудовано. Думка про те, що країни, компанії або окремі люди просто призупинять свою роботу, видається безглуздою. Вони цього не зроблять.
  2. Існує просте правило сучасного урядування: Технології завжди випереджають регулювання. Ідея про розрізнений уряд, який, стиснувши руки, намагатиметься розумно регулювати штучний інтелект, видається безглуздою. Без шансів.

Тож будьте реалістами: Ця технологія розвивається зі швидкістю, яку майже ніхто за межами ШІ-компаній не усвідомлює повною мірою. Ми говоримо про місяці, а не про роки, до того, як все здригнеться.

І ШІ переверне ваш світ. Спочатку поступово. Потім, раптово.

Першими під удар потраплять: по суті, будь-яка робота, яка передбачає написання текстів або кодування; творча діяльність; синтез інформації; або опрацювання великих масивів даних (юристи, дослідники тощо).

Незабаром машини зі штучним інтелектом робитимуть багато з цього краще, ніж 99% людей — тому, що вони поглинули всю людську інформацію в інтернеті, щоб передбачити вашу наступну думку, слово або рух.

Тож знайдіть час, щоб зрозуміти технологію через призму реалізму:

  1. Не будьте заскочені зненацька. Рідко хто отримує швидке попередження про те, що ваш світ незабаром перевернеться догори дриґом. Про це чудово розповідають на Axios, у подкастах та спеціалізованих інформаційних бюлетенях, таких як “Платформер” Кейсі Ньютона.
  2. Спробуйте. Рідко кому з технічно обмежених людей, як мені, вдається пограти з новою технологією до того, як вона повністю сформується. Заходьте сюди… або сюди… або сюди… і спробуйте.
  3. Мисліть ширше. Не дайте себе обдурити, повіривши, що сьогоднішні обмеження і збої триватимуть довго. Коли Google і Microsoft вкладають у щось десятки, а зрештою і сотні мільярдів доларів, воно швидко стає набагато кращим. Зосередьтеся на тому, що може бути, а не на тому, що є.
  4. Не ведіться на утопічне бачення. Читайте і слухайте оптимістів, таких як Рід Хоффман (Reid Hoffman) і Сем Альтман (Sam Altman). Але пам’ятайте, що вони цілеспрямовано намагаються боротися з антиутопічною критикою і показувати людям світліші можливості. Вони розуміють небезпеку, але хочуть зосередити ваш розум на здоровому і щасливому використанні ШІ.
  5. Не ведіться на антиутопічне бачення. Ці машини, безсумнівно, призведуть до поширення більшої кількості дезінформації та безглуздого відволікання уваги, а також знищать багато робочих місць. Вибачте, але це те, до чого призводять технології масового розповсюдження. Але мислення приреченості заважає нам ясніше бачити, як використовувати ШІ на благо.
  6. Цінуйте перевагу Америки над Китаєм. Ми маємо велику перевагу в тому, що багато хто вважає найважливішим досягненням з часів виникнення інтернету — дефіцит чіпів призвів до того, що Китай відстає від нас на цілих два роки. Чи хотіли б ви опинитися під владою автократів, які прагнуть витіснити Америку з ролі панівної наддержави?
  7. Будьте допитливими і критичними. Цей потужніший штучний інтелект створить тисячі нових компаній і продуктів — і матиме не нульову ймовірність завдати катастрофічної шкоди. Обмірковуйте дебати, спробуйте інструменти, прийміть рішення.

Підсумок: Ми стоїмо на порозі нової ери — не будьте сторонніми спостерігачами.

Оригінал статті

--

--