睇《黑市》真係學到嘢喎

伊死
伊死
Dec 26, 2019 · 5 min read

睇電視、做電視都可以反抗。

原本對王貽興作品冇咩興趣,但係《黑市》套劇嘅PR真係好好,廣告片段用聖誕音樂襯托恐怖畫面,適逢係聖誕前夕宣傳,成件事真係好有感觸。

其實我都唔鍾意睇詹瑞文㗎,同新馬師曾一樣咁浮誇。不過都會搵時間睇埋套劇嘅。

當然有Mirror成員參演係賣點,但係勢估唔到,第一集播出之後,話題唔喺Mirror度(雖然Stanley同Edan唔算係人氣成員,但係真心演得好好。睇埋《全民造星II》,覺得佢哋係有潛力),而係最後一幕塊黑板隱藏嘅訊息,引起熱烈討論。

ViuTV相比起TVB,當然立場中立得多,但係節目出街之後,好快就出道歉Post,話劇集原圖由第3方提供

劇集「黑市」中「碟仙」單元劇照原圖由外判第三方劇組提供,當ViuTV發現劇照出現不恰當字句時,已即時將有關訊息刪除。ViuTV重申,作為公眾媒體,我們會保持平台中立性,並不容許個別人士利用平台發表個人言論。ViuTV亦向提供劇照的單位保留追究權利。本台亦對此事件深感抱歉

有網民覺得呢個做法好濕鳩,又跣合作單位,肯播唔肯認。

嗱,睇真啲先。
ViuTV個聲明係Share製作者劉翁個聲明Post嘅,又睇吓劉翁個Post寫咩

有關劇集《黑市》其中單元「碟仙」劇照為本公司製作及提供,當中出現的不恰當字句,引起公眾爭議,本公司深表遺憾

特登Tune咗個聖誕節嘅色出嚟。

睇完ViuTV同劉翁表演道歉聲明公關SHOW,係咪學到好多嘢?

簡直係「喺生活中反抗」最佳示範。

有人投訴咪道歉囉,道咗歉咯,仲想點呀?
都出咗街啦,冇得改㗎喇,係呀,咁道咗歉吖嘛。
當晚出聲明喎,道咗歉喎,反應得咁快要拍兩下手掌㖭啦。

係,ViuTV有道歉㗎。
但係,政府冇道歉,黑警冇道歉。

生活只可以有呢小小嘅反抗,你話幾悲?
點啫?係咪連呢小小嘅反抗都唔容許?
寫幾隻字,又冇實現到,咁小器㗎啲藍絲。

曾灶財夠周街寫住自己係九龍皇帝啦,實現咗咩?
冨堅義博夠寫過自己會努力工作啦,實現咗咩?
中共夠寫過上海會超越倫敦啦,實現咗咩?

喺生活入面,小小嘅反抗,睇落大家都冇咩損失。

不過,就係要呢小小嘅反抗,可以提醒自己。

#光復香港
#時代革命
#黑警死全家


講番套劇,第一集拍得好,演員好,氣氛好。

兩個Mirror成員冇咩偶像包袱,係超齡咗少少,中學生發育又會咁鬼好。驚喜嘅反而係三個女學生,尤其飾演阿茜嘅關嘉敏,完全俾佢呃咗,最後一個鏡頭為角色做出高反差,係神來之筆。

同時都因為演員全部比較生面口,唔似TVB啲劇,TVB啲演員一出場就估倒佢個角色係點,真係睇得多都悶。

恐怖片不外乎鬼怪傳說,而第一集《碟仙》嘅鬼,其實係陷入莫比烏斯環嘅女學生阿茜,仲絕望咁經歷N次自己同朋友重複又重複咁死。

係咪冇得改變?
唔係,有得改變。

女學生阿茜發現最好嘅方法,係反抗

原本玩碟仙嘅原因,為要調查女班主任Miss梅自殺嘅原因,喺玩碟仙出咗事之後,阿茜發現原來Miss梅係受到校長強權逼壓而自殺。

想改變宿命,走出莫比烏斯環嘅方法就係反抗,向強權者入手,改變Miss梅自殺嘅歷史。


《黑市》仲未睇落去,但係如果集集都係咁嘅質素,ViuTV就飲得杯落。
畢竟ViuTV之前拍嘅靈異劇《詭探》、《詭探前傳》都係眼闊肚窄,明明有好演員,但係劇本同節奏都Match唔到,睇完唔知自己睇咗咩。

靈異題材一直有市,只係爭在有冇好嘅配搭。例如TVB拍嘅《降魔的》、《金宵大廈》都係低成本靈異劇,都有好好反應,希望《黑市》之後嘅集數都有好質素同好成績。

另外,學校題材都好耐冇見過出現喺香港嘅劇集,我係指單純講吓學校生活,校園題材吸到好多後生嘅觀眾,真係應該投放多啲落去。

橫掂而家ViuTV有咁多後生男仔可以用,仲要咁多都咁黃。



伊死講故仔

諗到咩講咩

伊死

Written by

伊死

冇得救的聲優迷。 冇得救的香港迷。靠爛到不行的日語搵食。前某日漫公司總編,好勇咁炒老闆魷魚,點知老闆一個月後都唔撈。商業著作有:《腐女子的日語 工口50音》(「錫巴斯陳欣」名義)。《澳門日報》不定期專欄作者(「醫神」名義)。

伊死講故仔

諗到咩講咩

More From Medium

More on 香港 from 伊死講故仔

More on 香港 from 伊死講故仔

罩一罩,世界更美妙~

伊死
Mar 21 · 4 min read

269

More on 香港 from 伊死講故仔

More on 香港 from 伊死講故仔

銅記鬼佬薩魯曼

伊死
Feb 1 · 10 min read

389

More on 香港 from 伊死講故仔

Welcome to a place where words matter. On Medium, smart voices and original ideas take center stage - with no ads in sight. Watch
Follow all the topics you care about, and we’ll deliver the best stories for you to your homepage and inbox. Explore
Get unlimited access to the best stories on Medium — and support writers while you’re at it. Just $5/month. Upgrade