「你要小心女人,小心女人」

好好愛惜愛的女人味道。

男人老狗,當然知道愛護女朋友、錫老婆係天經地義。不過,如果你湊過女老闆,你嘅體會,會係另一個層次。

置記咁多年以來,跟嘅上司男女數目相若。喺「伴君如伴虎」嘅法則下,其實無論同男老闆定女老闆相處,感覺都係如履薄冰架喇。不過多年來我一直相信「異性相吸」,男同女,一凹一凸,一陰一陽,理論上會比較容易調和。尤其是,女上司大多數都有特異功能,塊面識寫字,心情好壞、對一件事情嘅喜惡都一目了然,唔似得好多男人城府深、永遠摸唔清佢嘅想法。

我有一個公認嘅「老江湖」、「老油條」嘅朋友,佢份工可謂一人之下,萬人之上。但係要氹得女總舵主貼貼服服,佢都要十分小心處理,將自己嘅脾氣㩒到落地底。有次佢同我講:

「扯,老細要話事丫嘛,咪畀佢囉。啲諗法五時花、六時變?咪由佢囉。最緊要畀佢揸主意,你順住佢個勢行,千祈唔好逆佢意。」

喂阿哥,唔講清楚,我以為你講緊點樣維持家庭和諧、夫婦恩愛之道喎。

圖片來源:https://www.flickr.com/photos/a_big_big_world/55130474

不過諗深一層,由以前做𡃁,畀啲 junior manager (即係 Team Head) 管住嘅日子開始,我又真係對啲女波士千依百順喎。佢叫我行東,我永冇行西。嘴都唔駁多句呀。仲三五七時開會要撲出嚟飛身擋子彈,幫講錯說話嘅阿老闆大人兜返。當其時,我嘅日子係過得相對地輕鬆嘅。

但有一段時間,我都經歷過女老闆帶來嘅苦難。分別唔在於我年紀大咗就蠢咗 (冇可能!) ,而係在於以前嘅 Team Head 都已經做咗人老母,返工都係為咗幫輕下老公,放工仲要返去睇仔女嘅功課;而後來嘅女性上司並無兒女,部份更加冇拖拍。

你冇聽錯,冇拖拍。如果我加埋「四十歲以上」「專業人士」呢兩個關鍵字,你諗到啲咩?冇錯,就係都市傳說之中嘅「怪獸女上司」。佢哋嘅生活或者過得愜意,物質享受或許無缺,但係事業某程度上就係佢哋生命嘅主菜。

當父母視你為生命嘅首要任務,你初則感受到無限的愛,後來會有壓力,因為佢哋對你嘅學習、課外活動都關顧得無微不至,而且緊張不已。同樣地,當上司視工作為最大責任,你交畀佢嘅每件作品都會經過顯微鏡驗屍咁驗,而且所有評語都發自內心,唔止係感人肺腑,直情頂你個肺頂到落橫隔膜。

試問咁樣,你邊有好日子過?除非,你懂得招架。世間總有圓滑而謹慎嘅老手識得將乾燥嘅表面潤滑,化干戈為玉帛。不過以大家認知嘅置記嚟講,都知道我經驗值不足,只會越做越縮,縮到退一步跌落山窿。用畏首畏尾去形容嗰段黑暗時期,我諗絕不為過。

事隔多年,如今我又要湊返已婚、人母女老闆。人老精,鬼老靈,加上屋企有太座指點迷津,總算掌握少少竅門,例如話要畀佢面子、要令佢有安全感、要不斷認同佢,之類。 (即使佢係錯,都要認同到佢自覺唔啱為止) 雖然,知道同做到,係兩回事。但唔知道又做到,嗰啲叫符碌。人到中年,唔可以下下靠運氣咯。認清楚女性需要更多情感上、感性上嘅支援,自然搵到位入⋯⋯去安全地工作。

今晚我搵返我個「老油條」朋友,話我終於明白佢以前招呼女波士嘅功架有幾高深。佢贈返我一句:

「唔好太上心、太在意,更加唔好投放太多情緒。湊老細本身就係一門藝術,我都仲學緊。」

共勉之。