《逆流大叔》沒有告訴你的中坑二三事

勵志?到你四十歲後再答我啦。

IF
사랑하다
Published in
Aug 25, 2018

--

想做大叔做到好似「孔劉大叔」咁型棍?你就撚想喇!夢都冇撚得你發呀!「孔劉?你七孔流血呀?死撚開啦老嘢!」

首先,呢篇文不含劇透,因為我連套戲都冇睇過。唔係唔想睇,只不過人在異鄉,好多理所當然嘅嘢,嚟到德國就連阿拉丁神燈都幫你唔到。

所以,其實我又做多次標題黨。因為我連套戲噏乜都唔知就先屈佢一繭,話佢冇告訴你。

然後,呢篇嘢講嘅係中坑之苦,同情緒病無關。講定先係因為費撚事睇啲閪人寫埋啲甚麼「在網絡或其他公共空間,無差別揭示自己有情緒病,那些人想得到甚麼回應?」嚟單單打打。係喇,我為咗一百幾十個paywall以外嘅claps詐癲納福喇,得未?盧海鵬試咪!

不過如果佢下一篇講「在網絡或其他公共空間,無差別揭示自己是個中坑大叔,那些人想得到甚麼回應?」的話,咁我都吹佢唔漲。所以我都係block鳩咗佢,冇眼屎乾淨盲。自欺欺人係喺呢冇乜符嘅情況之下嘅妙藥靈丹,逃避雖然可恥但好…

--

--

IF
사랑하다

德籍港裔創作人,五年( 2018-2023 )累積超過一百零五萬 claps 嘅粵語作者;小說 《當首爾仍是叫漢城的那些年》系列、《北角演義》、《初雪》、《中環遊戲》作者。過氣傳媒人/公關。│ 中文 / English / 한국어 / Deutsch │