Borsa İstanbul’da karne dönemi | 3

Ali Cenk Gözen
5 min readMar 16, 2023

Evet 2022 defterini artık resmi olarak kapattık. Gelir tabloları sıfırlanarak bembeyaz bir sayfa açtı. Bu yazı da bu serinin son yazısı olacak ve beğendiğim 5 şirketi daha yazarak toplam 15 şirketle bu dönemi kapatacağım. Genel olarak daha önceki ilk 2 yazıda da belirttiğim gibi zor bir çeyrek geçirdik. Hem döviz kurunun baskı altında tutulması dolayısıyla ihracat gelirlerinin düştüğü hem de enerji maliyetlerinin bilançoları bozduğu bir çeyreği geride bıraktık. Hal böyle olunca da marjlarda daralmalar gördük. İlk bakışta etkilendiğimiz bilançolarda ya vergi gelirleri ya da değerleme artışları olduğunu fark ettik. Faaliyetlerinden güçlü kâr üreten şirketler bu dönemde azaldı ve elimizde beğendiğimiz az sayıda şirket kaldı. Bütün bunlara rağmen çok iyi yönetilmiş nakit akışları ve bunun sonucunda güçlü yıl performansları vardı. Şimdi son beşliyi değerlendirelim, iyi okumalar!

Satoshi Kambayashi / The Economist

1. Pegasus Hava Taşımacılığı

Pandemi öncesi de dahil olmak üzere en güçlü kış sezonu geçiyor desek fazla abartmış olmayız. Özellikle iç hatlarda uygulanan tavan fiyat uygulamasının ardından dış hatlara odaklanma stratejisinin devam ettiğini görüyoruz. Normalde en yoğun iç hatlardan olan İstanbul-Ankara, İstanbul-Adana, İstanbul-Bodrum gibi uçuş seferlerinde oldukça azalma olduğunu fark ediyoruz. Havacılık sektöründe bildiğimiz gibi gösterge yılı 2019. Hem pandemi önceki son yıl olarak salgın etkisini görmemek adına hem de havacılık için güçlü bir sene olduğu için bu benchmark yılını kullanıyoruz. 2022 son çeyrek dış hat yolcu sayıları 2019'un aynı dönemine göre %122 seviyesine ulaşarak o yıldaki performansı geçmiş oldu. Bunun haricinde FAVÖK marjı, yolcu başına yan gelirler, FAVÖK/koltuk gibi rasyolarda da 2019'a göre çeyreksel olarak yükselişler gördük. 2022 genelinde kaydedilen %34.1’lik FAVÖK marjı sektördeki en yüksek marj oldu. Ryanair, easyJet gibi low-cost’ta global devlerin marjlarından bile yüksek kaydedildi.

Pegasus Yatırımcı Sunumu

Dış hat tarafında gelirler, çeyreksel olarak 2019’a göre iki kat artış gösterdi. Burada döviz bazında artan bilet fiyatları ana katalizör olurken, son çeyrekte Euro/Dolar kurunun toparlaması da olumlu oldu. Çünkü Pegasus’un gelirlerinde Euro’nun, giderlerinde Dolar’ın payı yüksek. Filo tarafında Boeing 737'lerden Airbus’ın neo ailesine dönüşüm devam ediyor. Bu sene de 15 tane A321neo aileye katılacak ve 8 Boeing 737–800 ile 1 A320–200 filodan çıkacak. Ortalama koltuk sayısı 191'den 2025 yılında 216’ya ulaşacak. Şirketin son yayımladığı Ocak-Şubat uçuş verilerinin de son çeyrek gibi güçlü seyrettiğini gördük. Bu anlamda havacılığın en kötü çeyreği olan ilk çeyrek rakamlarının da kendi geçmişine göre olumlu olacağını söyleyebiliriz. 2023 için olumlu olmaya devam ediyorum.

2. Alarko Holding

2022 boyunca artan enerji fiyatları ve kömürün çok akıllıca bir hamleyle sabitlenmesi holding tarihinin en güçlü senelerinden birinin geçmesine sebep oldu. Harika bir senenin ardından şirket 4 milyar TL’den daha fazla net nakitin üstüne oturuyor ve gelirlerini çeşitlendirecek adımlar atıyor. Düşen enerji ve azami uzlaştırma fiyatları bu sene elektrik üretiminden geçen seneki performansın gelmeyeceğini gösteriyor. Ancak bu senenin katalisti dağıtım tarafı olabilir. Enflasyonun yine yüksek seyredeceğini göz önünde alırsak; varlık tabanı değerlemesi burada önemi rol oynayabilir.

Alarko Holding Yatırımcı Sunumu

Şirket 11,4 milyar TL net kâr açıkladı ve çok yakın zaman önce gireceği yeni sektör olan Tarım ve Gıda sektörünü duyurdu. Enerji tarafından daha çok bu taraflara odaklanılması gerektiğini düşünüyorum. Yakın zamanda genel kurul toplantısının yapılıp temettü açıklanacak. Sonrasında da Tarım ve Gıda’dan sonra açıklanacak yeni sektörü de merakla bekleyeceğim. Ortada o kadar büyük bir nakit var ki, bunların nasıl değerlendirileceği holdingin yörüngesini de belirleyecek. Enerjinin konsolidedeki payı %90'lara dayandı ve bu çeşitlendirmeye gerçekten ihtiyaç var.

3. Mavi Giyim Sanayi

Enflasyonun talebi öne çekme etkisini biliyoruz. İnsanlar, yüksek enflasyon olan ülkelerde “nasıl olsa bir daha alamayacağım” düşüncesiyle harcamalarını artırıyorlar ve talebi öne çekiyorlar. Bu da en çok perakende şirketlerine yarıyor. Mavi de bu etkiyle çok güçlü bir 2022 geçirdi. Bütün rakamlarda enflasyon üzeri büyümeler görüyoruz. Burada satış büyümesinde fiyat artışının yanı sıra adet büyümesinin de etkili olduğunu görüyoruz. Yıllık %18 büyüme ile dünya çapında 12,5 milyon denim ürünü satıldı.

Mavi Yatırımcı Sunumu

Yurtdışı satışlarda 2022’de yılın ikinci yarısındaki talep zayıflığına ve sabit kura rağmen %12 büyüme kaydettiğini görüyoruz. Mavi gelirlerinde online satışların yeri gün geçtikçe daha da artıyor. Tüm dijital kanallardan elde edilen gelir, toplam gelirin Türkiye’de %9’unu, globalde ise %12,8’ini oluşturdu. Bu güçlü performansın ardından %100 bedelsiz ve %30 dağıtma oranıyla 3,98 TL net temettü açıklandı. Perakende sektöründe canlılık devam ediyor, sektör PMI’ları hala çok yüksek. Bu da talebin devam ettiğini gösteriyor. Türkiye perakende satışları Şubat ayında %98 ve Mart’ın ilk 12 gününde %154 büyüdü. 2023 için de güçlü beklentiler var.

4. Biotrend Enerji

Yenilenebilir enerjinin çok niş bir alanında faaliyet gösteren Biotrend Enerji, kendi alanında benzersiz olması nedeniyle çok yüksek çarpanlarla fiyatlanan bir şirketti. Ancak içinde vergi gelirleri de olsa gelen güçlü kârla birlikte neden yüksek çarpanlarla fiyatlandığını göstermiş oldu. Biotrend, Türkiye’de 99,2 MWe kurulu gücüyle 19 tesiste biyogaz ve çöpgaz gibi biyoyakıtlardan elektrik üretiyor ve bunun haricinde entegre atık yönetimi ile karbon ticareti faaliyetlerini yürütüyor. Ayrıca şirketin planları arasında elektrik depolama, seracılık, plastik kirliliği çözümleri ve güneş enerjisi santrali gibi projeler de var. Kurulu gücün %100'ü de biyoyakıtların kullanıldığı enerji santrallerinden oluşuyor.

Biotrend Enerji Yatırımcı Sunumu

Karbon ticaretinden ilk gelirlerini 2022 yılında yazan şirket, bu alanda da önümüzdeki yıllarda bilançosuna gelir yazmaya devam edecek. Hem GES hem de elektrik depolama yatırımları bulunan şirket, önümüzdeki yıllarda daha da konuşulacak. Çarpanları çok yüksek ama çarpanlarını karşılaştırabileceğimiz bir şirket de bulunmuyor. Neden yüksek olduğunun cevabı bu olabilir.

Yataş Yatak ve Yorgan Sanayi

Değişik gelir segmentlerine yönelik iştirakleriyle (Enza, Puffy, Divanev) mobilyada sektörün en büyük oyuncularından olan Yataş, enflasyonun yaradığı bir diğer şirket oldu. Yukarıda Mavi için geçerli olan bütün koşullar Yataş için de geçerli diyebiliriz. Özellikle 2019'da satın alınan ve düşük gelirli tüketiciyi hedefleyen Divanev ve Puffy’deki büyümeler göze çarpıyor. Bu taraf, önümüzdeki yıllarda ciro kırılımında daha da öne çıkabilir.

Yataş Faaliyet Raporu

Mobilya sektöründe de PMI’ların yüksek seyrettiği bir dönemdeyiz. İç talep hala çok güçlü. Son dönemde girdi maliyetlerinin de düştüğünü göz önünde bulundurursak 2023 için bu momentumun devam etmesi beklenebilir. Ayrıca yaşadığımız deprem felaketi de mobilya talebini de artırabilir. 3 senedir üst üste temettü ödeyen şirket henüz bu sene için henüz temettü kararı açıklamadı. Önümüzdeki günlerde bu haber de gelebilir.

Seçici olunması gereken ve çok hareket etmenin doğru olmadığı bir dönemdeyiz. Seçime kadar belirsizlik devam edeceği için piyasa yönünü bulmakta zorlanabilir. İlk çeyrek sonuçlarında görüşmek üzere!

--

--