ÜNİVERSİTE BÖLÜMLERİ 2:ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ

Zeynep CESUR
1 Genç 1 Gelecek
Published in
3 min readMar 17, 2019

Herkese merhaba!

Üniversite Bölümleri serimizin 2.yazısına Endüstri Mühendisliği ile devam ediyoruz.Endüstri Mühendisliği son yılların en çok tercih edilen mühendislik dalları içerisinde yer alıyor.Peki Endüstri Mühendisliği nedir,çalışma alanları nelerdir ve tercih yaparken neler dikkate alınmalı? Bu yazımızda bu soruları ele alacağız.

1. Endüstri Mühendisliği Nedir?

Ürün ve hizmetlerin en verimli bir şekilde üretim ve dağıtımını,makine,iş gücü,hammadde,bilgi,enerji,çevre ve para gibi kısıtlı kaynaklardan oluşan sistemlerin tasarımını, işletilmesini ve yönetilmesini, bu sistemlerin üretkenliği ile rekabet gücünün geliştirilmesini sağlayan mühendislik dalıdır.

2. Endüstri Mühendisi Kimdir?

· Maksimum verimlilik elde etmek için üretim sürecinin tüm bileşenlerinin en iyi şekilde optimize edilmesini sağlayan,

· Problemleri mühendislik yaklaşımıyla sistemin bütününü göze alarak çözen,

· Sistemlerin ekonomik özelliklerini ve aralarındaki etkileşimleri kavrayan,

· Her sistemin içerisinde insanların da olduğunu bilerek geliştirdiği sistem yaklaşımını ve güncel bilgi teknolojilerini kullanarak problemleri çözen kişidir.

3. Endüstri Mühendisinin Nitelikleri nelerdir?

· Analitik düşünebilme yönü kuvvetli olma

· Yeni üretim süreçleri tasarlayabilecek yaratıcılığı gösterme

· Temel bilgisayar kullanımı bilgisinde olma

· Ekip yönetimini gerçekleştirebilme

4. Endüstri Mühendisliğinin Çalışma Alanları Nelerdir?

Sektör çeşitliliği en fazla olan mühendislik dalı diye nitelendirebiliriz Endüstri Mühendisliğini.Araştırmalara göre en çok çalışılan alanlar;Bilişim Teknolojileri,Savunma,Bankacılık ve Finans,Danışmanlık ve otomotiv.Bunların dışında İletişim,Kamu,İlaç alanları da mevcut.Akademik olarak ilerlemek isteyen Endüstri Mühendisliği mezunları da fazlasıyla var.

Bir Endüstri Mühendisinin çalışabileceği birkaç departmanı ele alacak olursak,örneğin;

Kalite Mühendisi:Kalite Mühendisleri üretilen ürün veya hizmetin kalitesini kontrol eder,matematiksel yollarla yapılan hizmetin veya üretilen ürünün ne sıklıkla kontrol edilmesi gerektiğini cevaplar.Kalite Mühendisleri her fabrikanın ihtiyaç duyduğu kişilerdir.

Lojistik Müdürü: Taşınacak ürünlerin rotasını belirler.Araçların farklı adreslere hangi sırayla, ne zaman, hangi yoldan gitmesi gerektiği gibi soruların cevaplarını arar.Ulaşım firmaları bu departman için uygun yerlerdir.

Risk Yönetimi Uzmanı: Harcanan paranın firmaya geri dönüş ihtimalini ve bunun firma için riskli bir durum olup olmadığını denetler.Yani,firmanın maddi açıdan devamlılığını sağlamasına yardımcı olur. Her banka ve sigorta firmasında Risk Yönetimi Uzmanı bulunur.

ERP (Enterprise Resource Planning) Danışmanı:Gelişmiş iş dünyası yazılımlarını takip eder ve bu yazılımları firmalara entegre eder.Firmalarda ya da danışmanlık şirketinde çalışma olanakları vardır.

5. Türkiye’de Endüstri Mühendisliği Eğitimi Nasıldır,Tercih Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Ülkemizde devlet ve vakıf üniversiteleri olarak yaklaşık 90 üniversitede Endüstri Mühendisliği programı var.2018 sonuçlarına göre toplam 6849 öğrenci bu programı tercih etmiştir.Bu bölümün eğitim dili üniversitelere göre değişmektedir ama İngilizce ve Türkçe okutulan program sayıları birbirine eşittir diyebiliriz.Bunun yanında İTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nde hem İngilizce hem de Türkçe Endüstri Mühendisliği programı vardır ancak bu programlarda da en az %30 İngilizce okutulmaktadır.Türk-Alman Üniversitesi ise Almanca,Galatasaray Üniversitesi ise Fransızca okutmaktadır bu bölümü.Yeditepe ve İstinye Üniversitelerinde bu program ‘’Endüstri ve Sistem Mühendisliği’’ adı altında verilmekte ama diğer üniversitelerle benzer ders programları içermektedir.Bölümün birçok devlet üniversitesinde İkinci Öğretim programı da mevcuttur.Hemen hemen her üniversitede Mühendislik Fakültesi’ne ait olan bu bölüm,İTÜ’de İşletme Fakültesi altında okutulmaktadır.Bu farklılığın sebebi olarak ekonomi dersleri ve işlenişlerini gösterebiliriz.

Diğer tüm bölümlerde olduğu gibi Endüstri Mühendisliği bölümünü tercih ederken de üniversitenin bu bölüme ait akreditasyonu olup olmadığına dikkat etmeliyiz çünkü yüksek lisans başvurularında, yurt dışı başvurularında ve öğrenci değişim programlarına başvuru sırasında baz alınan bir kriterdir.Peki Akreditasyon nedir? : Bir kurum ya da kuruluşun, temsil ettiği amaca/göreve/hizmete uygunluğunun, o amaç/görev/hizmetle ilişkili daha üst bir kuruluş tarafından, o amaç/görev/hizmetle ilişkili asgari standartlar çerçevesinde değerlendirilerek, teyit edilmesi anlamına gelir.Yani okuyor olduğunuz okulun bu alanda nitelikli olduğunu belirtir,yurt dışında da niteliği kabul edilebilir anlamına da gelmektedir.Mühendislik bölümlerinde akreditasyon MÜDEK (Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği) ile ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) tarafından yapılmaktadır.MÜDEK ve Eur-Ace (European Accredited Engineer) tarafından akredite geçerliliği olan üniversite ve mühendislik programlarını buradan inceleyebilirsiniz:

Yazımızın sonuna geldik,umarım endüstri mühendisliği ile ilgili sorularınızı yanıtlayabilmişimdir.Aklınızdaki diğer sorular ve merak ettiğiniz diğer bölümler için 1genc1gelecek.com’a ya da Instagram: @1genc1gelecek’e mesaj atabilirsiniz!

Sevgiyle kalın.

--

--