Zamanı Durdurup Saklamak

Zeynep Saltık
1 Genç 1 Gelecek
Published in
3 min readFeb 20, 2018

İnsanları, çevredeki güzellikleri ve yapıları fotoğraflayıp ölümsüzleştirmek benim için hep bir tutku olmuştur. Bazı anlar vardır ya, durdurup hep saklamak istersiniz. Fotoğraf da benim için bunu sağlayan araç aslında. Zamanla kendimi bu konuda geliştirdim ve size de bunu nasıl yaptığımdan ve sizin de nasıl daha kolay fotoğrafçılık yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum.

Fotoğrafçılığa Giriş

Öncelikle bu konuda gerçekten hevesli olmalısınız. Bildiğiniz gibi fotoğrafçılık biraz pahalı bir hobi , yani yeni bir makine alıp birkaç hafta sonra sıkılırsanız yazık olur. Bu yüzden benim tavsiyem yeni başlayanların 2. el bir makine edinmelerinden yana. Böylece yarı fiyatına çok az kullanılmış dijital bir makine alabilir, sıkılırsanız da çok bir şey kaybetmezsiniz. Bu işi gerçekten hevesle yaparsanız sıkılacağınızı sanmıyorum ama tedbir almakta fayda var.

Fotoğrafa Konu Bulmak

Fotoğrafın elbette çekim tekniği çok önemli fakat fotoğrafı güzel yapan asıl özellik fotoğrafın konusudur. Anlattığı duygu, gösterdiği betimleme, bunların hepsi size kalmış. İlham almak için daha önceden görüp beğendiğiniz yerlere gidebilirsiniz. Özellikle deniz kenarı veya eski yapıların bulunduğu yerler başlangıç için muhteşem olacaktır. Ayrıca müze veya sergilere de gidip makinenizle ilk işlerinizi çıkarabilirsiniz. Böylece ne çekerseniz çekin zaten güzel bir konusu olduğundan hem başlangıç için mükemmel olacak hem de sizi motive edecektir.

Teknik Detaylar

Konumuzu, çekeceğimiz fotoğrafı bulduk. Asıl sihir de buradan sonra başlıyor. İlk başta tabi ki çok kolay olmayacak bunlara alışmak ama fotoğrafa kattıkları dokunuşları öğrendikçe alışacaksınız.

A) Odaklama

Fotoğraf makinenizin şimdiye kadar hep korkarak “auto” modunda tuttuğunuz kısımları “manuel” moduna çevirme vakti! Öncelikle lensinizin odak kısmını çevirerek farklı objelere odaklayıp çıkan farklı sonuçları inceleyin. Bu bile sizi mutlu edecektir. Hatta bunu evinizdeki nesnelerle bile deneyebilirsiniz. Ama daha kaliteli ve net fotoğraflar için otomatik odaklamayla çekim yapmanız daha pratik olacaktır.

B) Modlar

Çok karmaşık bir makine almadığınız sürece her bir modu seçtiğinizde ekranda küçük bir açıklama belirecektir. Ben yine de bu modlardan biraz bahsedeceğim.Fakat bundan önce bazı terimleri ve fotoğrafı nasıl etkilediklerini açıklamalıyım.

Diyafram:Işık yoğunluğunu ve alan derinliğini kontrol eder. Yani lensinize ne kadar ışık gireceğini bu özellik sayesinde belirlersiniz. Diyafram değeriniz ne kadar düşükse makinenizin lensinde bulunan diyaframların açıklığı o kadar yüksek olacaktır. Fotoğrafa o kadar çok ışık gelecektir. Bu aynı zamanda odaktaki nesneleri netleştirip arkadaki alanları bulanıklaştırmayı sağlar. Manzara çekimi gibi geniş netlik sağlamak istediğiniz alanlarda diyafram değerini düşük tutmalısınız. Netleştirmek istediğiniz alan ne kadar küçülürse diyafram değeri o kadar büyümelidir.

Enstantane: Diyaframdan geçen ışıkların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol etmenizi sağlar. Böylece hareketli objeleri hareketsizmiş gibi çekebilir ve karanlık ortamlarda sensörün daha çok ışık almasını sağlayabilirsiniz.

S Modu: Enstantane modunu ayarlayabileceğiniz moddur.

A Modu: Diyafram öncelikli moddur.

Portre Modu: Diyaframı otomatik olarak küçülterek ön plandaki modeli netleştiren moddur.

Makro Mod: Genellikle küçük objeleri çekmek için kullanılır.

Manzara Modu: Karenin tamamını aynı netlikte ve ön planda sunmanızı sağlayan moddur.

Bunların dışında bir de otomatik mod vardır ve bu, hiçbir şey beceremem diye korkarsanız seçebileceğiniz moddur. Deneyimsiz olduğunuz yine de çok belli olmaz ve çektiklerinizden keyif alırsınız. Ama hobinizi ilerletmek isterseniz diğer modları ve ayrıca terimleri de öğrenmekte fayda var. Elbette fotoğrafın asıl unsuru konu ve duygu fakat bunlar da olmazsa olmaz detaylar.

Devamlılık

Son olarak devamlılığın gerekliliğinden bahsedeceğim. Fotoğrafçılık da diğer tüm hobiler gibi ciddi zaman ve emek isteyen bir uğraş. Birkaç fotoğraf çektikten sonra artık öğrenecek bir şey kalmamış sanmayın. Her zaman öğrenecek yeni şeyler vardır. Bir de bu uzun yolculukta en önemli arkadaşınız makineniz olacak. Onunla arkadaş olmaya ve onu yakından tanımaya çalışın. Böylece o da kendini size açacaktır. İyi eğlenceler!

--

--