Borgen Unplugged

I mere end to år har fætrene Thomas og Henrik Qvortrup serveret politiske analyser i podcasten Borgen Unplugged. Vi har taget en snak med Thomas Qvortrup, der ellers normalt selv stiller spørgsmålene.

Pelle Lundberg Jørgensen
10er
6 min readAug 16, 2017

--

Thomas Qvortrup skænker sig en kop varm kaffe. Vi sidder midt i hjertet af Qvortrup Media, hvorfra han optager og producerer de populære podcasts Borgen Unplugged om dansk politik og NFL Showet om amerikansk fodbold. Lige nu er det mest af alt bare et lille, hyggeligt køkken i huset i Rødovre, men om fredagen bliver udstyret taget frem, når Borgen Unplugged optages og bliver sendt ud i landet. Og sådan har det været i mere end to år nu.

I marts 2015 traf Thomas Qvortrup beslutningen om at kaste sig over podcastmediet. Med sin passion for dansk politik og professionelle baggrund med politisk journalistik, var det oplagt, at det skulle handle om det. Derfor hev han fat i sin fætter, politisk kommentator Henrik Qvortrup for at høre, om han ville være med i projektet.

“Jeg tog kontakt til Henrik for at høre, om han heller ikke var imponeret af den måde, som tv og radio ville gøre deres brugere klogere på politik. Det var jeg ikke, og da han heller ikke var det, tænkte jeg: Så gør vi det,” forklarer Thomas Qvortrup.

Som tidligere radiovært og politisk journalist var ambitionerne for produktet meget høje. Thomas Qvortrup forhørte sig blandt radiofolk og kloge hoveder, der guidede ham i en retning, der betød, at det blev muligt at sende radio af god kvalitet, som var optaget hjemme fra køkkenet. Det rigtige udstyr blev købt og så var han klar.

Borgen Unplugged blev sat i søen under valgkampen 2015, men det var i virkeligheden mere et heldigt sammenfald, end der var tale om snedig planlægning, forklarer han:

Jeg var på det tidspunkt i gang med at undersøge alt omkring udstyret, men da det så begyndte at lugte af, at der ville blive udskrevet valg, så fik processen et nyk opad. Vi var klar en uge før, at valget blev udskrevet, så det timede vi jo meget godt. Men havde vi sat processen i gang en måned senere, så havde vi ikke nået det. Mange troede, vi bare havde lavet det til at køre under valgkampen, men det var aldrig nogensinde planen. Det ramlede bare tilfældigvis sammen med, at der blev udskrevet valg. Perfekt timing.”

Vi gør politik underholdende

Borgen Unplugged bliver ikke længere udgivet flere gange om ugen. Nu er der ét ugentligt afsnit, som samler op på de vigtigste begivenheder, også selvom det nogle gange kan være fristende at lave et ekstraafsnit, når der pludselig er gang i Christiansborg.

“Vi har lavet et par enkelte ekstra udsendelser, hvor det ofte har været min fætter, der siger, at nu er vi nødt til at lave noget. Og jeg siger så: Jojo, men vi er jo ikke News. Vi kan ikke konkurrere med dem på at komme først. Vi er et magasin, der som udgangspunkt er ugentligt. Vi lavede en ekstraudsendelse, da der var ministerrokade, fordi det gav mening, men vi konkurrerer ikke på hurtighed, men på at være et magasinprogram,” forklarer han.

Politik er selvsagt et område, der bliver massivt dækket af den danske journaliststand. TV2 News sender døgnet rundt og arbejder også med politiske magasiner. DR, Radio 24syv, dagbladene og andre podcasts behandler også dansk politik på den ene eller anden måde. Og i den jungle mener Thomas Qvortrup, at de alligevel formår at skille sig ud.

“Man får smæk for skillingen hos os. Vi forsøger på at gøre dansk politik underholdende. Der er analyser, og der er en sammenhæng, men det er ikke kedeligt, når vi samler ugens begivenheder,” siger han og forklarer arbejdsgangen i mellem ham selv og Henrik Qvortrup:

“Jeg sender løbende mails til mig selv hele ugen. Torsdag samler jeg det, hvor jeg så laver et rundown, som jeg så sender til Henrik, der kommenterer på de enkelte dele. Det hjælper mig til at forberede broerne, når jeg har en idé om, hvor analysen bevæger sig hen. Vi forbereder ikke alt, men banen er kridtet op, også så jeg kan sige til Henrik, at han skal vente med at bringe et givent emne på banen før, det giver mening. Jeg sidder på forhånd med 8–10 siders manuskript, men smider løbende emner ud, fordi der ikke er tid.”

Borgen Unplugged kan som uafhængig podcast selv bestemme, hvor lang tid det enkelte afsnit skal tage. Men det kan være farligt, forklarer Thomas Qvortrup:

“Vi arbejder med løs bagkant, hvilket har sine fordele, men det må ikke blive sådan, at du bliver udisciplineret, for så kan man jo blive ved med at knævre. Om det tager 32 minutter eller 54 minutter afhænger helt og holdent af ugens begivenheder, men vi vil ikke trække et program længere, end vi mener det kan bære.”

Sponsor og indhold

Borgen Unplugged har i periode haft forskellige sponsorer. Det samme gælder i øvrigt NFL-showet, hvor Taffel og Danske Spil er med til at financiere podcasten. Hvad angår Borgen Unplugged var det vigtigt for fætrene Qvortrup at vise, at det var muligt at lave public service på kommercielle vilkår. Der blev eksempelvis løftet et par øjenbryn, da de kunne præsentere Landbrug & Fødevarer som sponsor:

“Der var flere, der var urolige, da vi fik Landbrug & Fødevarer som sponsor, fordi så kunne vi åbenbart ikke kritisere fødevareministeren. Men så lytter man meget dårligt til os. Det er hverken vi eller Landbrug & Fødevarer jo interesserede i, at vi pludselig skulle blive tandløse. Det eneste du kan være sikker på er, at vi ville have været endnu skrappere for at der ikke skulle være tvivl. Ingen skal være i tvivl om vores uafhængighed.”

Han peger på, at podcastlyttere er aktive og dedikerede lyttere. Derfor siger han til sine samarbejdspartnere, at Borgen Unplugged muligvis kommer ud til færre lyttere end radioprogrammerne, men til gengæld husker de dig.

“Når vi eksempelvis har haft en sponsor, så har det været mere indhold. I Borgen Unplugged lavede vi en politisk quiz. Så det betød mere indhold. Det er ofte live-reads, hvor jeg læser noget op. Det gjorde vi med Sparekassen Kronjylland, hvor de fik 30 sekunder — og man skal ikke bilde sig selv ind, at man får dobbelt så meget værdi, hvis de får et minut. I nogle amerikanske podcasts, jeg lytter til, laver de et minut eller mere — og så er det lettere bare at spole hen over det. Min egen smertegrænse er 30 sekunder”.

Lige nu står Borgen Unplugged dog uden kommerciel sponsor. 30. juni udgav Thomas Qvortrup en særudgave af podcasten, hvor han opfordrede flere lyttere til at spytte i kassen på 10er.dk, fordi det var et rigtigt arbejde, som han forklarede. Det fik mange lyttere op ad stolen og antallet af frivillige betalere steg fra 52 til i skrivende stund at tælle 224. I samme opslag afslørede Thomas Qvortrup samtidig, at podcasten har omkring 14.000 unikke lyttere om måneden.

Ambitionerne er fortsat tårnhøje for Borgen Unplugged. Thomas Qvortrup fortæller, at han ønsker at udbygge podcasten på flere parametre. Nye sponsorer er velkomne, og der nye elementer kan se dagens lys — eksempelvis i form af gæster.

Borgen Unplugged er i gang igen efter en sommerpause. Der bliver udgivet et ugentligt afsnit med fredag eftermiddag som fast udgivelsestidspunkt.

Vi bad til sidst Thomas Qvortrup give et par gode råd til andre podcastere:

Hvad gør I for at engagerer jeres lyttere?

“Vi opfordrer til at stille spørgsmål og kommentere. Og anmelde i iTunes. I NFL-showet har vi en konkurrence, hvilket vi også satser på at få inkorporeret i Borgen Unplugged, hvor jeg har skrevet et par segmenter, der kunne passe til diverse sponsorer. Men det er en on going process, jo mere lytterinvolvering jo bedre. Skriver folk på Twitter, sender mig en mail eller noget andet, så får de svar. Nogle er meget aktive. Vi har mange tusinde lyttere, men vi kan jo se, at det er de samme 50–100, der er meget på.

Jeg forsøger på at få folk til at abonnere i iTunes, men det er udelukkende et spørgsmål om, at iTunes-ranglisterne bliver opgjort ud fra downloads, anmeldelser og abonnenter. Derfor vil vi gerne have, at den enkelte lytter gør det hele, for så bonger det ud på alle parametre”

Hvad skal man vide, hvis man gerne vil starte en ny podcast?

“Lav en podcast om noget, du interesserer dig for. Og lav en podcast om noget, du ved noget om. Jeg ved for eksempel ikke noget om badminton, så det skal jeg ikke lave podcast om.
Gør dig selv klar over, hvad du vil med podcasten. Hvis det er for sjov, så skal det jo bare være sjovt. Man er også nødt til at gøre op med sig selv, hvad ambitionerne med projektet er. Jo højere ambitionerne er, desto bedre skal kvaliteten være. Hvis du også gerne vil tjene penge på det, så sørg for at få folk ind i kirken, så du kan prædike for dem.”

Thomas Qvortrup laver Borgen Unplugged og NFL Showet sammen med hver sin medvært. Begge shows modtager donationer fra deres lyttere via 10er.dk.

--

--