Weekend

Stefan Lobont
16 scaieti
Published in
4 min readMay 28, 2019

--

Sau cum inca incercam sa ne pacalim oboseala, zilele in care munca nu mai devine la fel de importanta, sau cel putin zilele in care ne comportam astfel. Fara a sta prea mult pe ganduri iti propui ca intr-o zi de sambata somnul tau sa te incante mai mult decat o face in timpul saptamanii cand nu orice ora de somn mai poate fi considerata odihna. De preferat este o cafea mai tare decat in ziua anterioara, dar oboseala si caldura paturii de care nu voiai sa auzi cu cateva ore inainte sa adormi te retin din a-ti satisface aceasta nevoie minima pentru a incepe ziua cu un boost de energie minim.

Nici vremea, nici temperatura camerei nu te ajuta din a-ti dezlipi ochii de telefon si corpul de pat, dar un zgomot ce alunga instant plictiseala te desteapta din acest vis in care ai inceput sa traiesti. Este simpla alarma ce cu o seara inainte parea banala. Nu pentru toti este un chin, pentru mine cel putin ma incanta sa vad cat de entuziast pot fi in unele zile, necunoscand faptul ca urmatoarea zi poate fi mult mai incompleta sau chiar mai plina decat orice asteptare de-a mea, pentru altii poate fi un chin, o binecuvantare, un mic ajutor sau chiar motivul pentru care deschid ochii in fiecre dimineata, acela de a opri alarma, a sari direct spre scopurile minime din fiecare zi, eventual spre a-si pregati o gustare sau chiar un meniu intreg si spre a se apuca de treaba care l-a inspirat in a alege sa isi inceapa ziua atat de usor. Nu doar ca alegi cum sa iti incepi ziua, ci si cum sa o continui, si ceea ce e si mai fascinant este puterea ce se ascunde in gandire. Putini cunosc adevaratul proces din spatele unei minti agere, ce se dezvolta constant si dovedeste ce putere mare de procesare are, dar ea fiind luminata la resursele corpului, resurse ce nu sunt mereu constante si care variaza in nutrienti si valori proteice, unele gandiri tind sa fie mai lente sau chiar infeiciente fara a realiza acest lucru. Ideea e sa continui cu fiecare obicei ce odata inceput ti-a devenit rutina fara sa realizezi, nu doar pentru ca poate fi benefic pentru ritmul tau , si pentru ca iti aduce un minim de siguranta pe situatia ta proprie, cea psihica. Doar nisipul nu se curata singur, nici mintea nu poate face asta fara un ajutor cat de mic posibil.

In weekend, doar drumurile mai au sens cand ai muzica in casti, nu e de mirare ca atentia ii fuge dintr-o topica in alta. Dar consumul de energie creste alarmant, la fel ca pretul barilului de petrol btw, care a generat majorari de pret in privinta combustibililor fosili, nimic nou pana acum. Dar nou poate fi obiceiul pe care ti-l formezi pentu a constientiza si astfel de detalii, cum ar fi micile abuzuri pe care primarii le fac fara a fi trasi la raspundere, mici este frumos spus, dar astea-s detalii neimportante, cum pentru altii chiar si cvorumul necesar pentru un referendum li se pare irelevant intr-o discutie casual. Doar de am vedea partea plina a paharului, cum ne spuneau parintii, ca sa nu te mahnesti cand cel de langa tine te trage inevitabil si pe tine in groapa pe care tie ti-a sapat-o.

Dar in final nu somnul conteaza, nici weekend-urile, nici sperantele facute pentru zilele urmatoare, dar mai degraba ne intereseaza numerele, indiferent de cat de usor ne este sa lucram cu ele sau nu. Validarea unui anumit punct de vedere si chiar al unui aspect nu atat de important ne induce aceasta stare de euforie necontrolata, nepasandu-ne de adevaratele intelesuri ale vietii. Asa, zilele se transforma in palnificari, evenimentele in intamplari iar conexiunile dintre oameni in pure coincidente ce au dus la imbunatatirea sau eventuala diminuare a calitatii vietii individului. Nu e ca si cum traim in aceeasi groapa, mai trebuie si sa ne consideram unici prin aspecte si caracteristici ce se repeta in idei dar difera in formulare. Pacat ca nu suntem singuri pe planeta, nici in galaxie, sau asta nu putem confirma inca,macar asa am fi inteles cat de usor ne este in prezent cand toate resursele necesare evolutiei si inovarii sunt in mainile noastre. Fara a fi necesar un scop util pe termen lung, ideile ne trimit spre cele scurte, a caror intensitate creste datorita valorii acesteia. Nu doar micile actiuni conteaza, ci si majoritatea chestiilor de fundal, poluarea fonica, proasta amenajare a spatiilor publice, fara a mai face referire si la institutiile publice in care se desfasoara activitati zilinic. Pentru ca nu cel ce lucreaza vede mai bine drumul sau spre un viitor sigur, ci acela ce isi pastreaza entuziasmul cand un plan a esuat surprinzator, fara daune colaterale; dar astea sunt mai usor de spus in teorie. Astfel ne adaptam mintile mult mai repede la schimbarile neprevazute, la cele prevazute, fara a spera ca vom pune prea mult accent pe un simplu moment dintr-un weekend.

--

--

Stefan Lobont
16 scaieti

Hi, I’m Stefan. I watch the world around me and tell stories in the most authentic and creative ways I can find through mixed media art, and storytelling..